Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se zbavit nežádoucích stromů

Od: mirik* odpovědí: 10 změna:

Ráda bych věděla,jak se zbavit nežádoucích stromů,které z náletů vyrostly/dub,jasan,javor/ na 23l neudržované parcele.Bohužel tenkrát jsem si nedovedla představit,jak vyrostou.Bydlíme ve stráni a tyto náletové stromy máme nad sebou,proto již v 14h máme stín.Jsem milovník přírody,ale toto mi opravdu vadí.

Proto prosím o radu

Děkuji Mir

doplněno 31.07.11 15:54:

To bych velmi ráda pokácela,ale parcela nám nepatří a mám strach z pokuty.

Většina sousedů souhlasí s prořezáním,či pokácením,ale je to na jiné parcele.

Existuje nějaký postřik,či chemie?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

Po 25 letech budou některé stromy už úctyhodných rozměrů.Zákon hovoří jasně.Na vykácení stromů na vlastních pozemcích je potřeba povolení Mě.Ú. v případě,že má 1 m nad zemí obvod 80 cm.Ostatní lze zlikvidovat tehdy,když neprotestují ochránci přírody,ti vytáhnou kvůli akátu do boje.Horší bude s likvidací tohoto stromoví.Tedy kmeny,větve atd.Možná by bylo jednodušší si sjednat firmu.

JABRAKA

atreus*
hodnocení

1x

Bylo by protiprávní kácet cizí stromy, nebo je postříkat nějakým jedem, aby uhynuly. (Existují postřiky proti plevelům.)

Čili musíte vyzvat majitele pozemku.

hansschuman*

Souhlasím. Na obecním úřadě zjistit čí je pozemek a dohodnout se přímo s majitelem. Třeba pak za pokácení dpostanete nejaké to poleno do krbu.

Hans S.

olaf71*
hodnocení

0x

normálně vyřezat

hodnocení

0x

Vykácet,mí známí měli stejný problém jako vy,ale kde není zbytí...*fn*

hodnocení

0x

Jak už psali ostatní, dohledat vlastníka, domluvit se, povolení ke kácení ale musí vydat příslušný OÚ. Pokud obhájíte, že stromy překážejí a není z nich žádný užitek, jistě Vám povolení vydají.

Zarazilo mě ale, že se ptáte na postřik či chemii. Jak byste jimi zneškodnil 23 let staré stromy? Navrtával je, jako to občas udělají vandalové? Bylo by to pro ně asi takové, jako by Vás někdo pomalu otravoval nějakým jedem. Je to sice "jenom" strom, ale i tak. Když to musí být, tak jedině vykácet. Jaga.

hodnocení

0x

My toto řešili s lípou. Bylo mě jí hrozně líto, ale byla kousek vedle baráku a při každém větru padali větve a ohrožovali okolí, a toho listí v zahradě... Na Obecním úřadě nám dali povolení a skátili jsme ji. Potom se zjistilo, že byla vevnitř shnilá. Nesmí to být památkově chráněný strom. U nás byla na obecním pozemku, tak to nebyl problém. Je to přes 2 roky. Již jsme zasadili spoustu jiných stromků, tak jsme to snad přírodě vykompenzovali...Takže domluvit v dobrém s majitelem pozemku.

mischell*
hodnocení

0x
Dobrý den.Bydlíme tady 5 let a už mám toho stínneho bytu plný zuby.Miluji sluníčko a přírodu,ale strom,který tady stojí je zasazenej velice blízko a je plný brouků a holubů.Když sedíme na balkoně(jsme v 1.patře a strom zasahuje už do 4.patra),tak brouci dělají do nás i do oken nálety!Na jaro plný byt pylu,na podzim plný byt listí a hlavně ten stín.Bože co bych za to dala,abych si někdy musela zatáhnout žaluzie.Úřady s tím samozřejmne nic nedělají a čím víc na sebe upozorním tím víc si ten strom budou hlídat.Je to na obecním pozemku.Jeden pám mi napsal.Vyřešil jsem to obyčejnou kuchyňskou solí.Chce to ale trpělivost.
Sůl rozmícháte v PET láhvi (1Kg) a jednoduše strom zalijete. Tato metoda trvá asi půl roku - nejlepší je začít na jaře. Postupně jsem spotřeboval asi 15 - 18 Kg. U nás stojí kilo soli 4.50 Kč.
Asi po dvou měsících se první sůl prosákne ke kořenům a projeví se osicháním okrajů listi (u jehličí - reznoucí jehličí). Metoda je ekologická - sůl se časem vsákne do země takže není problém přeji hezký den...Michaela

kacu*
hodnocení

0x

Buď prořezat, nebo jestli to půjde, nějaké ty menší exempláře vykopat a nasázet hluboko do lesa :D

hodnocení

0x

Likvidace náletových stromů, bez běhání po úřadech, shánět někde majitele apod. Udělejte záslužnou práci a ještě budete mít užitek, ne je vy. Vyzkoušeno doma na starých stromech a pařezech.

Potřebujete k tomu jen malý nebozízek, / nevím zda je to správné pojmenování / vosk a balíček tobolek - Hlívy ústřičné./ Hlíva vypadá jako velké tobolky léků - aby nás to nestálo moc peněz, tak tobolky rozpůlíme/ Přijdete ke stromu, uděláte do něj dírku, nesmí být moc velká, asi jako dřevěná pastelka, vsuneme půl tobolky hlívy, šroubovákem zasuneme co nejdál a přetřeme voskem. Už necháme vše na přírodě. Vosk musíme použít, jinak nám hlívu sežerou slimáci. První rok se nic neděje, jen začne trochu opadávat kůra, druhým rokem máte první úrody hlívy a třetím rokem strom vyvrátíte rukou ze země, bude celej prolezlej hlívou.

Přikládám foto pařezu ořechu, který jsme loni pořezali. Hlíva je na dvou místech. Na pařezu jsme dírky dělali z hora.

Jak se zbavit nežádoucích stromů

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]