Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
na fiku se mi objevily malé červené tečky, docela mě to děsí, protože květina je moc krásná a donedávna byla i zdravá Nevíte, jak jí pomoci? Tečky jsou na nově vyrostlém listu - jeden list je úplně posetý, druhý méně. Jsou takové hnědočervené. Nedávno jsme se přestěhovali, tak nevím, jestli to s tím souvisí?
Tečky nejdou očistit, nejedná se tedy asi o žádnou plíseň. Nutno dodat, že jsem dostala nedávno květinu (palma areca), na které se objevila bílá plíseň. Nevím, zda toto s tím může souviset. Mám ji v karanténě a přemýšlím nad možným řešením.
Děkuji předem za odpověď
Tereza H.
Dobrý den, nevím, jestli moje rada bude to pravé, ale tento druh fíkusu mám v obýváku asi 7 ks asi 1 m vysokých a dřív jsem měla u nových listů stejný problém, a mám za to , že jsem dělala chybu, že jsem nové listy rosila rozprašovačem stejně tak jako ty spodní staré.Tak jsem úplně rosení listů listů zavrhla, do zálivky přes léto přidávám Universální hnojivo na růst listů pro nekvetoucí rostliny a listy od té doby mají krásné, tmavě zelené, velké a zdravé.Nevím, ale asi platí to známé úsloví, že čím horší zahradník, tím lepší výsledek.Třeba je to něčím jiným, ale jen se chci podělit se svojí zkušeností.
Převzato:
"Červené tečky na nových listech jsou znakem edému, který se děje, když dostane pokojovka více vody, než jsou listy schopné využít. Buňky v listech prasknou a vytvoří červené tečky. Tyto listy neodstraňujte, rostlinka s nimi umí dále růst a po čase často zmizí".
Myslím si, že to souvisí i s intenzitou světla...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.