Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fikus

Od: kopretina* odpovědí: 3 změna:

Mám asi 7 let fikus, nejspíš"elastica", s velkými pevnými listy. Narostl mi asi do dvou metrů, ale neměl dobré podmínky, opadaly mu spodní listy. Asi rok jsem ho nechala v klidu a čekala co se stane. (Samozřejmě ho přes léto přihnojuji a přisypávám na povrch novou hlínu.) Přežil. Vyrašily nové listy navrcholu. Chtěla bych ho zvelebit, ale bojím se do něho říznout. Četla jsem, že stačí naříznout kmínek do tříčtvrtin (má asi 1 cm), obalit mechem, zabalit do igelitu, aby nevyschl a počkat na kořínky. Má s tím někdo zkušenosti? Funguje to?

Děkuji za odpověď.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

janka*
hodnocení

0x

Ahojky,

tak musím říct, že přesně tohle se stalo s fikusem mýmu taťkovi, je to tak pět let zpátky, taky ho skoro obrečel a pak udělal tu nejjednodušší věc, uřezal a dal do vody, fikus zakořenil tak ho přesadil, fikus rostl a rostl a protože mu narostl hodně a do panelákového bytu se mu už nevešel tak ho mám teď já v rodinném domku a vede se mu i přes přestěhování dobře. Je pravda, že mu opadaly některé spodní listy, ale je to tak v průměru jeden za dva měsíce, ale jinak je O.K. Takže pokud se bojíš říznout myslím, že je lepší ho nechat růst, když už mu to jde...:)

blanka*
hodnocení

0x
Zdravím. Já také měla podobné starosti s fikusem a protože se mně vůbec nelíbil ten holý klacek , nahoře se dvěma lupeny, seřízla jsem ho,asi o 20 cm,to uříznuté dala do sklenice s vodou a čekala. Pustil krásné kořeny, zasadila jsem ho a dnes je fešáček.No a ten holý kmínek co zbyl jsem zalévala.Nechala jsem asi tak metr výšky a on začal rašit na čtyřech místek najednou, vyrostla mu krásná koruna a všichni se ptají, cože je to za druh stromu. Takže mám krásné dva fíkusky.Držím palce. B
kopretina*
Díky za rady. Asi před měsícem jsem mého"fešáka"natvrdo seřízla. Měl nový výhon na vrcholu a v půlce začal také rašit. Takže - vzala jsem nůž a rozpůlila. Do vody přišel vršek, který jsem dnes, samozřejmě krásně zakořeněný ve vodě, dala kamarádce a ten škaredý, holý a bezlistnatý spodek se mi krásně zazelenal. Ne jeden, dva výhonky, ale co bývalý list, to nový výhonek. Bude to ještě větší fešák než z obchodu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]