Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak dlouho zraji rajcata?

Od: verisca odpovědí: 5 změna:

Dbry den chtela bych se pozeptat jak dlouho zraji rajcata? mam koupene takove obycejne z tesca, ze seminek sme si vypestovali rostlinky ktere nam plodi plody. uz mesic mame ty "prvni" plody ale nemeni barvu. Tvarve jsou velke ale tim jak by se zastavil cas...

A jeste bych se chtela zeptat na otrhani spodnich listku, to je otrhavate zelene-zdrave? Obcas se nam stane ze spodni listky zhnednou tak ho odtrhneme..

Dekuji za odpoved Veronika

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

Odrůdu rajských jablíček musíme zvolit podle toho,jak máme situovanou zahradu a také v jaké nadmořské výšce se nachází.Ale podle vlastní zkušenosti je nejlepší volit rychle zrající rannou odrůdu.Velice plodné odrůdy,jako třeba oblíbené Tornádo,dorůstají výšky asi 180 cm a mají za každým třetím listem hrozen až 10 plodů.(podle toho,jak rostlinu hnojíme.)Většinou se dočkáme dozrání prvních plodů tak po 80 dnech po výsadbě.Další odspoda dozrávají pomalu a nedočkavý pěstitel je pak netrpělivě utrhne ještě nezralé.

Já jsem vždy preferoval odrůdu Stupické polní.Rychle narůstá a první plody nasazuje krátce po výsadbě.Dozrává už 40 dní po výsadbě a protože má klasy plodů téměř za každým listem,dozrává vždy současně více rajčat a vyhneme se tím i případnému napadení hnilobou bramborovou,když už keřík v podstatě odrodil.

Měl jsem i podobnou odrůdu keříčkovou,nízký keříček,u nějž dozrálo současně až padesát rajčat.V té době jsem fotku poslal i do časopisu Zahrádkář,Je to ale už drahně let,a semínka už jsem nesehnal.Z těch,která jsem vytěžil z plodů,ty za tři roky zdegenerovaly a ztratily původní vlastnosti.

JABRAKA

verisca
hodnocení

Jeste bych chtela zminit ze rajcatka pestujeme na parapete a maji dostatek svetla ( asi 4-5hodin odpoledne nane sviti hezky slunicko)

kejki

Já zelené listy nechávám, nepíšete, jak dlouho vlastně rostou. Já mám předpěstovaná ze skleníku a v truhlíku venku se teď objevila první červená. Ty chudinky, které se do truhlíku nedostaly zčervenaly dřív, ale to je kritickými podmínkami a nyní hynou.

des*
hodnocení

0x

Letos to dělá asi všude,také máme obalené keře rajčaty a jsou zelená.Zkrátka musíme čekat,do zimy je daleko.

hodnocení

0x

Ke konci se zakrati vrchol rajcat,aby mohly dozrat.Nekdy,kdy hrozi plisne je lepe otrhat zelene a nechat dozrat.Dobry zpusob dozravani je,ze dam do mikrotenaku jablko,aby kvuli plynum,pridam rajcata a uzavru.Pomuze to k dozravani.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma nezralá rajčata

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]