Nejste přihlášen/a.
Dbry den chtela bych se pozeptat jak dlouho zraji rajcata? mam koupene takove obycejne z tesca, ze seminek sme si vypestovali rostlinky ktere nam plodi plody. uz mesic mame ty "prvni" plody ale nemeni barvu. Tvarve jsou velke ale tim jak by se zastavil cas...
A jeste bych se chtela zeptat na otrhani spodnich listku, to je otrhavate zelene-zdrave? Obcas se nam stane ze spodni listky zhnednou tak ho odtrhneme..
Dekuji za odpoved Veronika
Odrůdu rajských jablíček musíme zvolit podle toho,jak máme situovanou zahradu a také v jaké nadmořské výšce se nachází.Ale podle vlastní zkušenosti je nejlepší volit rychle zrající rannou odrůdu.Velice plodné odrůdy,jako třeba oblíbené Tornádo,dorůstají výšky asi 180 cm a mají za každým třetím listem hrozen až 10 plodů.(podle toho,jak rostlinu hnojíme.)Většinou se dočkáme dozrání prvních plodů tak po 80 dnech po výsadbě.Další odspoda dozrávají pomalu a nedočkavý pěstitel je pak netrpělivě utrhne ještě nezralé.
Já jsem vždy preferoval odrůdu Stupické polní.Rychle narůstá a první plody nasazuje krátce po výsadbě.Dozrává už 40 dní po výsadbě a protože má klasy plodů téměř za každým listem,dozrává vždy současně více rajčat a vyhneme se tím i případnému napadení hnilobou bramborovou,když už keřík v podstatě odrodil.
Měl jsem i podobnou odrůdu keříčkovou,nízký keříček,u nějž dozrálo současně až padesát rajčat.V té době jsem fotku poslal i do časopisu Zahrádkář,Je to ale už drahně let,a semínka už jsem nesehnal.Z těch,která jsem vytěžil z plodů,ty za tři roky zdegenerovaly a ztratily původní vlastnosti.
JABRAKA
Jeste bych chtela zminit ze rajcatka pestujeme na parapete a maji dostatek svetla ( asi 4-5hodin odpoledne nane sviti hezky slunicko)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.