Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Muchovník - recepty

Od: cituska* odpovědí: 13 změna:

Před třemi lety jsme si koupili muchovník. Loni rodil jen tak na chuť, ale letos už je úroda pěkná. Jen se musí chránit plody před ptáčky. Ví někdo jak vařit marmeládu? Budou dobré i na knedlíky?

Muchovník - recepty

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Citusko, máte nádherný muchovníček. Jeho plody se nechají použít stejně jako borůvky, takže bude marmeláda i dobré knedlíky. Na marmeládu bych plody po rozvaření přecedila přes řidší cedník kvůli těm pestíkům. Na ochranu před ptáky bych radila volně ho obalit vyřazenými záclonami, mají otvory, takže sluníčko tam může a ptáčci ne. Já jsem si takhle obalovala kamčatskou borůvku. /Případně natlouci kolem keře 4 kolíky a záclonovinu natáhnout okolo nich, aby neležela přímo na keři/.

Plody jsou moc prima - dobrou chuť. ;) Jaga.

doplněno 21.07.11 06:47:

Pro jeho lahodnou chuť se muchovníku říká "rozinkový strom". Plody obsahují hodně vitamínu C, upravují srdeční rytmus, poruchy spánku a snižují krevní tlak. To máte opravdu pěknou a užitečnou rostlinku.

cituska*
hodnocení

*placni*Babajaga -děkuji,máme přikryté sítí proti ptáčkům,protože v květnu přikrýváme i kamčatskou borůvku, kde byla letos také nádherná úroda.Ten ale máme již 9 let a dělá nám velikou radost.

hodnocení

2x

Nesmíte do marmelády zapomenout přidat na 1 litr šťávy 1 lžičku kyseliny citrónové.

majdalena*
hodnocení

2x

Paní,knedlíky jsem nikdá nedělala,tak nevím.Marmeláda:1kg plodů, 40dg cukru, 1/2lžíčky skořice, 1dcl červeného vína,1/2 lžíčky kys.citronové.Plody dát do hrnce a podlít vínem a asi 20min.vařit.Pak přidat vše ostatní a vařit do měkka.Pak plody rozmačkat,nebo rozmixovat ponorným mixérem,já jen mačkám a pak přidat tu kyselinu citronovou.Plnim to ještě horké do skleniček,zavíčkuji a otočím.Někdo dává ještě 3 hřebíčky,ale to nám nechutnalo.

doplněno 20.07.11 21:15:

omluva-kys.citonovou až na konec ,kdy ovoce rozmačkám a vše promíchat.

hodnocení

1x

Tak už je to 5 let od mé reakce, ale hodnocení muchovníku se moc nezměnilo. V sobotu jsme otrhali půlku keře tj asi 3kg zralých "rozinek". Přímo na zahradě je uzobáváme a docela nám už to po letech zachutnalo. Sklizené plody jsem rozmačkal s 10% cukru a 1% kyseliny citronové a dal do sklenic do lednice. Do druhého dne to zželíruje na hustou želatinu. Skoro problém to dostat ze sklenice. *smich*

Cca 250g přidáme do litru vodu a rozmixujeme, necháme několik minut odležet a přecedíme. Vzniklou šťávu ještě dosladíme cukrem případně doředíme a je z toho poměrně dobrá šťáva.

Jinak tuto směs jde přidávat do jogurtu, tvarohu nebo třeba ovesné kaše. Ono se to v tom naředí, pustí barvu a je to dobré.

Obsah vlákniny je veliký, takže se spoustou semínek musíte počítat.

cituska*
hodnocení

Ještě jedna z blízka

Muchovník - recepty #2

limetka*
hodnocení

0x

Cituško, také zakrýváme sítí - mají ho potvůrky kosáci strááášně v oblibě a bez sítě by na nás nic nezbylo. Jinak je nejlepší tyto indiánské borůvky, jak se také muchovníku říká, sníst čerstvé, je to moc zdravé ovoce. Navíc je skvělé, že netrpí žádnými chorobami, na jaře hezky kvete a na podzim má nádherně ohnivě zbarvené listí.

Tak si tady pročítám zpětně rady a ráda bych se zeptala, co máte za druh muchovníku, že jste s ním tak spokojena? Mně už to hlava nebere. Mám několik let muchovník Amelanchieri, vyrostlo z něj tlusté koště, které by mělo rodit snad na jaře, rodíkoncem července. Nestačím vyřezávat tlusté větve od země, když chci nějaké zachovat. Keř má už přes 2m, tak že zakrývat bych ani nezvládala. Borůvky za týden zmizely-neuhlídala jsem. Doposud jsem krom pár bobulek nesklidila nic. Podle názvu by z toho měl být i hezký živý plot, psali v katalogu, neumím si to ani představit, starat se o celý plot, když nevím, co s jedním keřem. Vyholuje, větve rychle sílí - nebo se má každý rok seříznout k zemi? Poraďte, adsi už máte zkušenost. Děkuji. Krejčová

hodnocení

0x

moc jsem toho z něj nezkoušel, není to kdovíjaká mňamka, ale přesto ho mám rád. Je to první ovoce na zahradě :)

Jím ho čerstvý rovnou z keře nebo ho používám jako barvivo - např do bílého rybízu a vznikne mi tak krásně červeno-borůvkovomodro-fialový :)

ps: ve vodce je hnusný, takže předpokládám jako kompot také nic moc.

hodnocení

0x

Dělám snimi jako s každým jiným ovocem. Dobré je smíchat s trochou borůvek, udělat kompot, nebo marmeládu. Nasypat na koláč, přidat trochu malin a posypat drobenkou. Protože chuť je nevýrazná, vždy to nastavím nějakým výrazným ovocem, ale nemusí to být.Nejlepší jsou rovnou ze stronu do pusy, to mají nejvíc vitamínů. Alik

shaggy
hodnocení

0x

Muchovník je skvělý, lahodný a nenáročný keř. Údržba minimální, sklizeň famózní...konečně obrovské borůvky u nichž se nemusím hrbit...)) Universální využití plodů: - sušení, konzum za syrova, zpracování na kompoty, marmelády, likéry, vína... atd. List i plod vhodný na výrobu čajů. Sušené plody zase nahrazují rozinky.

zuzana*
hodnocení

0x

Dobrý den, poradí prosím někdo ohledně marmelády.

Muchovník propláchnu a poté z něj v lisu vymačkám šťávu. Problém je ten, že začne rychle želirovat a z vymačkané hmoty se stane tuhá hrouda:( ještě než vůbec začnu vařit. Zkusila jsem to rozmixovat, pak se ale ztratila želírovací schopnost.

Jak tomu mohu zabránit?

Děkuji Zuzana

lida*

Mám zkušenost, že i umixovaný muchovník krásně želíruje. Dávala jsem do smothi asi dvě lžíce muchovníku a s trochou jahod a kaše po umixování v tom stála lžíce :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]