Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Callistemon citrinum-štětkovec

Od: lenka* odpovědí: 9 změna:
loni jsem si koupila tuto rostlinu,přes léto jsem ji měla venku,krásně kvetla a rozrůstala se,když se začalo ochlazovat dala jsem ji domů na chodbu,měla světlo,teplo i pravidelnou zálivku,přesto to měsíce uschla,máte někdo zkušenost s touto rostlinou,čím to mohlo být

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

al bunda*
hodnocení

0x

Callistemon citrinus - Štětkovec kopinatý, je ideální pro skleník, nebo zimní zahradu. Květy se objevují v létě. Po odkvětu přemístěte keřík ven na slunné chráněné místo, což napomůže jak vyzrávání dřeva, tak zaručuje násadu květů pro příští sezónu. Jakmile začne být v noci chladno, přeneste keříky zpět do místnosti. kalistemony potřebují zimní klidové období, kdy by měly být umístěny v chladnu (min. 7°C) a jen mírně zalévány.

Rostlina dává přednost nižší vzdušné vlhkosti a dostatečnému proudění vzduchu.

Problém vidím v přehnané zálivce. Rostlině uhnily kořeny... V zimním období je třeba zalévat jen málo.

Hezký den.

anka1171*
Mně štětkovec uhynul 2x. Letos jsem ho na podzim dala dovnitř do bytu a pečovala o něj jako o pokojovou kytku.Byl až do vánoc krásně olistěný,dokud nepřijel domů můj muž,který si neustále přitápěl a větral ledový vzduch. Do měsíce začal callistemon chřadnout a opadávat a zůstalo mu jen pár lístečků. Pozor! Nebyl přelitý! Naopak. OStříhala jsem ho, nechala jen větvičky s lístečky a strčila do škopku s vodou (dokud šly bublinky). Pak jsem ho umístila na okno do jižní ložnice,kde se netopí, začala přihnojovat krystalonem start a krásně orašil.Mezi zálivkami nechávám dost vyschnout a 1x týdně pořádně zaleju. Přes týden nemám čas.Přeju ať se Vám to povede! Štětkovce jsou nádherné! Pry existují i žluté,
marek*

Dobry den,

mam otazecku , jak se tato rostlina ma casto zalevat . Jedna se mi o to ze mi zacali konce listu jakoby cernat . Ne hnednout jako suche , ale cernat . Domnivam se ze to je prelitim , ale nejsem si jist ...

Dekuji

Marek G.

Jojo, tak nejdřív ta odpověď: Zalévejte jen měkkou vodou ( dešťovka a nebo svařit ). Voda nesmí*stop* zůstat dlouho v misce - tady je odpověď na frekvenci zálivky. V zimě zalévat méně a nehnojit. To až lehce na jaře...

Já myslím, že jsem se již i vyjádřil k tomu černání, nevím...

Rostlina by měla stát na světlém místě, ale bez přímého slunce, lehký stín nevadí. Během zimy musí být bezpodmínečně v chladné místnosti s teplotami okolo 7 stupňů, jinak uvadne...

marek*

A to cernani prosim?

JInak domnival jsem se ze je n prime slunicko , aspon ji tak prezentuji... A ta zalivka , to znamena nechat proschnout tak do cca. 1cm (na nehet)a pokud je spicka prstu vlhka tak zalejt a nebo stale vlhky povrch?

To černání je pravděpodobně následek nevhodné zálivky - asi tvrdá voda. Doporučuje se, není-li dešťovka, vodu alespoň převářet. Pro jistotu kvalitního zavlažení doporučuji postavit nádobu s květinou na čtvrthodinku do vody, pak nechat z květináče odtéci veškerou vodu a květináč vrátit na misku - asi jako s epifity... Ale není to nutné, prostě jen dbát, aby v misce nestála voda. Callistemon je nenáročná rostlina, snad jen přezimování v prostorách s již zmíněnou nízkou teplotou je pro ni nezbytné... Co se týká stanoviště - citoval jsem slova odborníků - vlastní zkušenost nemám.:)
stana*

Prosím o radu.

Můžu přezimovat štětkovec v 7 stupních ve sklepě, ve tmě? Oleandr to zvládá docela dobře.

Děkuji za odpověď.

stana*

Ještě k předchozímu dotazu. Ve sklepě nemáme úplnou černočernou tmu. Je tam mírné šero.

rodinka*
hodnocení

0x
Přejem prima den! I my jsme si pořídili callistemon. Byl právě kvetoucí a ohromil nás. Daří se mu u nás bezvadně a to takovým způsobem, že po odkvětu na vrcholcích se vytvořila asi 20cm násada nových větviček, která se samozřejmě svou dýlkou ohýbá a callistemon se stává převyslím. Chtěli jsme se zeptat jestli se dá nějak střihat. Poraďte prosím někdo co s tím když nám takto bují*nevi*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]