Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zalévání ze studny - jaké čerpadlo?

Od: admina odpovědí: 11 změna:

Všechny vás tu zdravím, chtěl bych se zeptat jak byste doporučili vyřešit zalévání ze studny.

Hloubka studny 8m

Výška kde by se zalévalo nad studnou do 4m

Díky za rady

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Zalévání vodou přímo ze studny není příliš vhodné.Studená voda nesvědčí rostlinám.Proto bych doporučil spíše přechodovou nádrž,do níž se voda načerpá a z ní, po ohřátí sluncem, teprve malým čerpadlem zalévat.A pro čerpání ze studny je potřeba vědět,že neexistuje čerpadlo,které by vyčerpalo ze stacionární polohy u studny,vodu z větší hloubky jako 7 - 8 m.A to jen čerpadlo samonasávací.Jinak se musí použít čerpadlo ponorné,některé typy mají výtlačnou výšku i dvacet metrů.

JABRAKA

doplněno 17.07.11 12:48:

Jsou samozřejmě i čerpadla na vyšší výtlaky,i 60 m,ale cenove i 60 000.

JB

tesyk*

Existují taky čerpadla s injektorem a sají až z cca 30m.

jabraka*

Proti fyzikálním zákonům se nedá bojovat.Sání lze realizovat jen teoreticky z 9 m.Injektor funguje na jiném principu.

JB

tesyk*

O tom se nepřu, ale faktem je, že čerpadlo je v domě a do studny vedou tři hadice k injektoru. Máme na chatě studnu 26 m hlubokou a funguje to.

olaf71*

tak zalévání odraženou vodou je další věc, ale třeba to bude jen pro trávník

mutozen*

olaf71*
hodnocení

0x

dost zvláštní otázka. pokud je ve studni dost vody, tak zalévejte kolik chcete. stačí čerpadlo s dostatečným výtlakem.

admina
hodnocení

No já bych chtěl doporučit čerpadlo, příépadně nějaký tlakový spínač. Nevím jestli použít nějaký sací koš, ... jestli může být čerpadlo celoročně venku?

stoffi*

To je jednoduchý. 8 metrů ze studny, 4 metry nad studnu - potřebujete čerpadlo, co má výtlačnou výšku (nebo jak se to jmenuje) minimálně 12 metrů, 15 ať je rezerva ;). Pokud chcete studnu čerpat až do dna, kupte si čerpadlo s plovákem. Pokud máte na dně studny nečistoty, kupte si čerpadlo s košem. Já mám například čerpadlo zavěšeno na laně a ve studně mi neplave žádnej hnus, takže koš nemám a štěrk ze dna mi to taky nemůže nasát a stačí mi plovák. Když klesne hladina, tak se vypne. Čerpadlo nechávám ve studně celý rok, nic se mu nestane (studnu mám zadeklíkovanou, takže ani nezmrzne). Občas čerpám i v zimě.

olaf71*

v Baumaxu apod. je zahradních čerpadel mraky. pokud máte cca. 12m. výtlak, tak podle toho čerpadlo kupte, je to v parametrech na krabici napsané, samozřejmě bych vzal silnější. viděl bych to na sání do studny hadice s plast.sacím košem, prodává se hotová, pak horizontální čerpadlo 230V. tlak spínač k ničemu. Na zimu samozřejmě čerpadlo vypustit, mráz by ho roztrhal. někdo zalévá i kalovým čerpadlem,ale to musí být dělo,aby to vytlačilo se slušným tlakem.

Zalévání ze studny - jaké čerpadlo?

hop®
hodnocení

0x

Pročetl jsem reakce, zkusím shrnout.

Hloubka studny 8m, nepíšete výšku hladiny - pokud chcete vyčerpat studnu až na dno, nemůžete mít čerpadlo venku, a s maximální sací výškou nic neuděláte.

Pokud zvolíte ponorné čerpadlo ve studni, asi se vejdete do výtlačné výšky - nezáleží na hloubce ponoření čerpadla, počítá se dopravní výška od hladiny ke konci hadice.

Pokud chcete mít čerpadlo celoročně venku, buď musí být ponořené anebo ho budete muset vypouštět.

Je zde i další "věc", kdy musím souhlasit s Jabrakou, voda ze studně se vzhledem k teplotě vůbec nehodí k přímému zalévání, většinou zaléváme když je horko a sucho, šok z náhlé změny teploty od studené vody rostlinkám vůbec nevědčí!

Takže doporučím řešení (mám na chaloupce), kdy do nějaké nádrže u studny jednorázově načerpáme vodu, kterou pak používáme na zalévání, průběžně můžem dočerpávat. Ale to už Jabraka popsal také... (*palec*)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]