Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sazeničky x semínka

Od: stoffi* odpovědí: 8 změna:

Ahoj, chci si pořídit jeden živý plot - jilm sibiřský. Cancourek asi 30cm s kořenama stojí 20Kč ale semínko stojí 1,80Kč/ks. Myslíte si, že mi to ze semen doma za oknem přes zimu normálně vyroste a na jaře to zasadim na zahradu, nebo by bylo lepší semena zasýt přímo do hlíny na jaře, popřípadě ještě teď..? Díky

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

0x

Množení ze semen je dost obtížné. počítejte, že z deseti semen Vám vzejde možná jedna jediná rostlinka. Takže spíš bych doporučovala koupit ty "cancourky".

Spíš by mě zajímalo, proč jste si vybrali právě tento jilm. Ano, v prvních letech je jeho obrovskou výhodou rychlost jeho růstu. Ale tato vlastnost se časem stane naopak obtížnou. Musí se neustále stříhat. I několikrát za rok.*zed**uf*

Domnívám se, že do zahrad k rod. domkům jsou vhodnější dřeviny. *nevi*

stoffi*
hodnocení

Děkuji za info; když mi tedy nějaké vzejdou, kdy je tedy ten správný čas je dát ven?

Právě ten rychlý růst mě zaujal. Stříháním se moc zabývat nechci, chtěl bych to nechat růst jen tak...

sebod*

jak napovídá název "sibiřský" - snese spíš chladno, než velká tepla. To platí pro množení semeny. Takže semínka vyset do květináčků na podzim (raději někdy v listopadu) a nechat květináče přes zimu venku. Dojde k přirozenému cyklu - tkz. jarovizace. Na jaře se pak modlit a čekat, kolik semen vzejde.

Jestli je chcete sázet nyní, tak doporučuji dát semínka na cca týden do mrazáku. Pak teprve vyset. Jestliže Vám někteá vzejdou, opět nechat přes zimu venku. Pozor nato, aby Vám zemina v zimě nevyschla.

Naprosto nevhodný je výsev v pařeništi nebo ve skleníku někdy zjara, kdy je ve skleníku vyšší teplota.

stoffi*
hodnocení

krásná odpověď, děkuji :)

zahradas
hodnocení

0x

No akorát,že ten "cancourek" je pořád lepší než to smolit ze semen a to u ledas čeho.Pamatujte,že semena potřebují vždy speciální péči a tu pokud nedostanou tak utřete nos. Nevím jak je to u jilmů,ale vegetativní množení by bylo mám dojem lepší lepší.Doporučuji Vám rozhodně ty rostlinky za dvacku (podle mne to budou řízkovanci) a máte je hned.Většina semen dřevin z oblastí kde musí přečkat mrazivé zimy má takovou "pojistku",aby nevyklíčila už na podzim před zimou a to tu,jaká zde již byla zmiňována výše.Osemení nesmí puknout už na podzim.Musí počkat než přijde jaro, aby rostlina měla čas se přes celé léto do zimy dostatečně rozvinout a byla tak schopná tu zimu přečkat.Je to zjednodušeně napsané,ale semena můžou i tzv. přeléhat i dva,nebo tři roky.Některá semena se nedají ani "očůrat" mrazákem a vyžadují střídání teplot tak jak v zimně jsou či navíc působení bakterií atd.Některá semena npař. travin nezaberou ani na umělé kropení a potřebují normální déš´t atd.Také je otázka jak dlouho si semena udrží klíčivost.No trochu jsem odbočil.No zkuste to,ale být Váma tak koupím už ty rostlinky,protože už Vám mohou hned růst a,přestože jilmy rostou poměrně rychle,život lidský utíká...;)

stoffi*
hodnocení

Tak zítra mi přijdou sazeničky. Dodavatel mi říkal, abych je hned zaštípnul a na podzim zase. Tak jsem mu říkal, že si ty odštípnuté větvičky nechám zakořenit a on na to, že se mi to určitě nepovede, že je na to speciální postup. A já musim, prostě MUSIM vědět jaký, protože mu chci natřít zrak *smich**smich**smich* dámy a pánové? :)

venna

To se každý bojí nebo nechce s pěstováním poradit?

Množení řízkováním:

Ustřihněte nové větvičky šikmým řezem, odstřihněte u silnějšího konce 2-3 lístky, další dva lístky zastřihněte v půlce (kvůli snížení plochy odparu) a nad nimi větvičku zastřihněte. Tento řízek zapíchněte do nádoby s pískem až po poslední dva lístky a neustále držte písek ve vodě. Je lepší, když je vidět lehce hladina. Ve chvíli, kdy začne rostlina obrážet (cca 3-4 týdny) můžete rostlinky přesadit do hlíny či začít přidávat hnojiva. A už to roste

mutozen*
20.07.11 12:12
hodnocení

0x

jojo

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]