Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plevel a jeho zniceni

Od: ambra* odpovědí: 8 změna:

Dobry den vsem, kdo jsou priznivci zahrady a prirody jako takove. Jiz dlouha leta zapasim s ruznym plevelem. Nejhorsi je

svlacec, ci jak se spravne nazyva a kopriva. Vyzkousela jsem ruzne rady,ale nic nezabyra.Ma nekdo 100% rezept, jak se toho i jineho plevele zbavit, a pokud mozno ne chemii,abych nemusela mit strach o zvirata volne se tam pohybujici, zaroven ale jak na tento

plevel, kdyz je mezi kvetinami...Dekuji za rady a preji pekny den

Kamila

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

neon*
hodnocení

0x

Zazraky podle me neexistuji. Ja volim mechanickou cestu, ale uz jsem presel od vykopavani a rucniho vybirani na styl, kdy takovou skrabkou (co se prejizdi horni vrstva hliny a ona prerezava korinky), po desti, velice rychle prejedu meziradky a lezici plevel tam necham. Je to raz dva. Je mi jasne, ze dlouhokorenici plevele tim neodstranim, ale ty bez chemie neodstranim tak jak tak a tohle je casove vyhodne reseni. Navic se tim po desti prokyslici puda.

cepagis*
hodnocení

0x

Řešil jsem a stále řeším podobný problém: zahrada cca 2000m2, desítky let neudržovaná. Takže k odstranění plevele máte v podstatě tři možnosti: cestu mechanickou, tzn, ruční vyrthávání. Spolehlivé (pokud nepřetráte kořínky), nicméně šíleně pracné a tudíž neefektivní, vhodné tak např. pro lebedu. Další metoda, tepelná destrukce, tzn, zasažení "plamenometem". To zničí pouze nadzemní části rostlin, kořeny zůstanou, neodstraníte tedy problém. Vhodné tak max. pro dvorky. Takže zbývá chemie, herbicidy. Sám jsem se také dlouho bránil, ale pakliže to má mít smysl, tak se bez nich neobejdete. Extra zdravé to asi nebude, ale ty běžným spotřebitelům dostupné jsou v podstatě zdraví nebezpené pouze v tekutém stavu. Po aplikaci je látka přijata zelenou částí rostliny, při kontaktu s půdou se inaktivuje. Já mám navíc tu "výhodu" že zatím nepěstuji žádnou zeleninu. Ale jak říkám, efektivita je úplně jinde. Kdyby se jednalo o zahrádku desetinovou, možná bych to ještě přehodnotil, ale při větších plochách nic jiného smysl nemá...

jabraka*
hodnocení

0x

Když jsme dostali pozemek v zahrádkářské kolonii,byl to beznadějný úhor.První,co jsme udělali,celou plochu jsme nechali na hluboko zaorat.Na jaře začal jako první vyrůstat svlačec,bodlák a pampelišky(smetánky).Na jaře se část zahrádky osázela bramborami.Ty se,díky častému okopávání,podílely na podstatném vyčištění plochy.

JABRAKA

mutozen*
14.07.11 19:21
hodnocení

0x

j

zahradnikos
hodnocení

0x

Svlačec? To jste ještě nezažila přesličku.Byl jednou jeden dobrý chem. prostředek a jmenoval se Casoron.Pak ale přišla pitomá EU a zakázala ho.A od té doby jedině Stompem a kde to nejde tak bohužel ručně.Některé záhony s určitými rostlinami se dají podržet mulčovací kůrou.

Nechte radeji karoson spat,sice ucinkoval,ale jine skody nadelal.nic ve zlem

hodnocení

0x

Svlacec,to je vecny boj,bez chemie to nepujde.Co pomaha,je hluboka orba,pestovani brambor a stale odplevelovani.vsak na jare a na podzim postrik.Pokud vam roste v trvalkach,tak dotyk rukavici namocenou v postriku,nebo si dat praci steteckem a rostliny radeji zakryt na chvili folii,nebo nejak oddelit.Dulezita je priprava pozemku pred vysadbou,pak uz se toho mnoho nesvede.Nekdo kombinuje osetreni postrikem,neustalym preoravanim,nebo zakryt na 2 roky cernou folii a zase orat strikat.Je to problem,ale i s koprivami ,je dobre zase chvili neco pestovat,co ´odebere hodne dusiku,na kterem koprivy rady vegeti + bezne osetreni.

mutozen*
hodnocení

0x
Radil by jsem vám použít tento postřik proti plevelům.
Uvědomte si, jak Roundup funguje. Plevel může zvenčí stále vypadat zdravě, ale buďte si jisti, že uvnitř plevelná rostlina hyne. Roundup působí na rostlinu tak, že jeho látky putují rostlinou ke kořenům, aby je zničily. Obvykle to trvá až dva týdny než začnou chřadnout a hnědnout špičky listů. U větších a odolnějších druhů plevele, a také podle ročního období, však tento proces může trvat až 4 týdny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]