Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Housenky na angreštu - co s nimi?

Od: parazon* odpovědí: 7 změna:

Na angreštu se mi objevily housenky, viz. níže... Neví někdo jak s těmi potvorami bojovat, zkusil jsem je posbírat, ale myslím, že jsem jich dost přehlédl...

Housenky na angreštu - co s nimi?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

reeve*
hodnocení

2x

Vypadá to na housenky píďalky angreštové (Abraxas grossulariata). Řešením (viz výše) je postřik nějakým prostředkem proti žravému hmyzu (vzhledem k pokročilé sezóně a blížící se sklizni doporučuji důkladně prostudovat ochranné lhůty).

hodnocení

2x

Mohlo by se jednat také o pilatku rybízovou Nematus ribesi ( foto na google ), která také škodí na angreštu. Mohou během několika dní ožrat všechno listí a zanechají pouze plody, čím rostlinu silně oslabí. Ošetření před sklizní plodů se provádí přípravky na bázi řepkového oleje.

parazon*
hodnocení

Děkuji za pomoc, již jsem zakoupil a zitra dostanou píďalky co proto...:)

reeve*

Máte pravdu, s tou píďalkou jsem se asi sekl. Larvy na fotografii zřejmě opravdu patří pilatce rybízové.

des*
hodnocení

0x

Jakýmkoli prostředkem na žravý hmyz.Třeba biolitem.

mutozen*
hodnocení

0x

Nějaký prostředek proti hmyzu:)

sanel
hodnocení

0x

Dobrý den. Vidím, že máte na zahradě píďalku. chci se zeptat, zda bydlíte blízko brna? Vědci z Veterinární university Brno, potřebují vzorky píďalky kvůli prozkoumání a zaznamenání jejích chromozomů. Abraxas (píďalka) je vzorem pro chromozomální určení pohlaví typu Abraxas. Avšak abraxas se již velmi málo vyskytuje v přírodě a vědci chtějí tento unikátní typ pohlaví lépe zdokumentovat (vyfotit chromomy), protože v historii se tak nestalo. Pokud máte ještě nějaké a donesl by jste je, přispějete tím tak vědě.

přeji hezký den

ps. více info o určování pohlaví např. cs.wikipedia.org/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]