Nejste přihlášen/a.
na obrázku vidět mapy nebo skvrny na povrchu meruněk, na řezu je dužina tmavší, a na pecce fleky...
strom byl na jaře dvakrát stříkaný proti monilióze, před a po květu, Dithane... těšil jsem se a už se mi to přestává líbit...
na druhé meruňce stejně stříkané jsou plody vééélmi pěkné a bezvadné...
co s těmi plody? vyhodit? co s tou chorobou do budoucna?
děkuji za radu...
Říkám to velmi nerad, ale zřejmě je to šarka. Kdysi napadala jen švestky, dnes je čím dál častější i na meruňkách a jiných peckovinách. Původcem je tzv. Plum pox virus (zadáním tohoto původce do Googlu najdete nejvíce relevantních obrázků).
Jedinou možnou "léčbou" je likvidace napadených stromů, a tím i ochrana těch, které jsou dosud zdravé. Plody zdravotně závadné nejsou, ale kvůli mizernému vzhledu se hodí spíš do marmelád než k přímé konzumaci či k zavařování. Kvůli zvýšené náchylnosti k hnilobě se prý příliš nehodí ani k pálení.
Děkuji za navedení správným směrem... vše té šarce opravdu nasvědčuje... prolezl jsem na webu dost stránek, jsem zděšen, co ještě může moje ostatní kostkoviny potkat... protože vykopat beze zbytků i nakažené kořeny asi nepůjde bez bagru a jámy jak od bomby... doufám, že třeba jadroviny na to místo po meruňce budu moci bez následků zasadit, je to totiž velmi vhodné místo na strom a nerad bych tam měl pauzu... končí mi pomalu jedna hruška, tak využiji to místo na novou...
jsem rád, že ty plody se dají použít aspoň na džemy, doufám, že nespadnou, než dobře dozrají... minulý rok úroda meruněk slabá, letos to vypadalo slibně, že se dosytosti nacpeme a naděláme kompoty, no koukej, chudému i z hrnce vykypí...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.