Nejste přihlášen/a.
Krásnou neděli přeji. Mám na zahradě obrovskou škumpu a majitel domu jí zakázal zničit. Jemu se líbí, ale mě stíní až do oken. Zvolila jsem tedy kompromis, kapku jí seříznu. Jenže kam s větvema? Prosím poraďte. (nemám vozík za auto)
Děkuji předem.
Mařenko, poskládala bych to do rohu zahrady a až větve proschnou, tak postupně spálit. Ale bacha, vzít si na to rukavice, už jsem psala, že je pro někoho, kdo je alergický - jedovatá. No a nebo požádat nějakého kamaráda, který má vozejk a odvést to do sběrného dvora. Nebo nemá někdo v okolí drtičku na větve? Něco ti určitě výjde. Ale buřty bych na tom raději neopékala. :D Ještě mne napadlo, jestli neznáš někoho z Technických služeb, aby ti to odvezl na Multikáře.
No vidíš, rádo se stalo. Ty tu zahrádku nemáš tak velkou, abys tam skladovala roští, že? A kluci z toho někde za městem udělají táborák! :D
Liduško zlatá, já tušila že najdu radu. To je dobrý nápad s těmi Technickými službami. Hned přes silnici je parčík, kam jezdí jednou za čas stříhat živý plot, tak bych toho mohla využít. To mě vůbec nenapadlo. Díííky.
Liduško, když těm klukům co tu sekají dám stovku na pivo, tak mi tu škumpu i pořežou. Super nápad.
Olafe, dobrý nápad, ale já jsem z takového zapadákova, že tu nic podobného nemáme. Dokonce jsem si i říkala, že je to solidní díra v trhu, což je věc k nezaplacení. Ale ouha, není na investice.
Maruško, máme zahradu a těch popadaných větviček, když přijde silný vítr, toho listí, plevele a větví, když prořezáváme stromy. No prostě všechno dáváme do igelitových tašek, nebo pytlů. Větve pořežeme na kratší kousky, aby se dopytlů vešly, naložíme v autě do kufru a pak jede manžel i několikrát za den do sběrného dvora od tech. služeb a vše je zdarma, snad jen za stavební sutě se něco platí. Nyní vyklízíme boudu na zahradě a děláme pořádek na půdě, tak jsme v tech. službách denně s něčím. - stařenka
My máme na naší malé vesničce dvě možnosti: 1/ asi 200 m za vsí před rokem vyrostla z bývalého kravína firma, která se zabývá drcením dřevěného odpadu a výrobou dřevěných briket. Můžeme tam dovézt zdarma jakýkoliv dřevěný odpad, ať už větve, nebo stará okna - skla si odstraní sami. Je to tak blízko, že se tam dojede i s károu. Ale chápu, že každý to za vsí nemá.
2/ Za rybník na obecní prostranství můžeme během roku vozit veškerý dřevěný odpad. Je tam závora a hlídač /důchodce/ v určené hodiny otevře a hlídá, aby tam někdo nedovezl třeba staré pneumatiky. Před 30. dubnem to místní hasiči shrnou dohromady a na "čarodějnice" se to zapálí. A je zase na rok vyčištěno. Jaga.
Nejlepší zpracování je drtič,vyrobenou štěpku mulčovat.Vyrobíme ročně až 10 m3 štěpky.Tedy zetě firma.Já pomalu drobné větve pálím,i když některé zelené mozky protestují,je to lepší likvidace,než zavážka či kompostování.Při kompostování se uvolňuje totiž velké množství metanu,který má až 5 x větší skleníkový účinek jako oxid uhličitý.Pokud se větve spálí rychle s dobrým okysličením,je to nejšetrnější způsob likvidace.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.