Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se rozezná samčí a samičí rakytník?

Od: masinka* odpovědí: 7 změna:

Na zahradě mám samčí a samičí rostlinu Rakytníku řešetlákového.Jedna z nich mi ,ale uschla.Jak poznám samčí a jak samičí rostlinu.Děkuji za radu.Mašinka

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Veliký problém! Sama jsem ho měla. objednaly jsme si to s kamarádkou v nějaké nabídce, už před pěti lety. Říkali, že musíme mít dvě samice a jednoho samce, každá, samozřejmě. Když to přišlo, přinesla mi kamarádka tři rostliny, a já je zasadila. Byly k nerozeznání. Po dvou letech se ale stále nic nedělo. Větvičky byly na jaře obaleny takovými jako fousky, ale ty všechny opadaly. Až třetím rokem jsem šla do zahradnictví, s větévkami od každé. Napřed se dohadovali, ale pak jeden s naprostou jistoutou řekl, že samce nemám. A bylo to tak. Kámoška to nějak popletla a nechala si samce, (asi byli vyvynutější), a mně dala samice. No já si samce dokoupila. Mezitím mi ty samice vyrostly a zhoustly. Sameček je mezi nimi celý skrčený, ale letos se snažil. Jedna samička osypaná bobulemi, které se nalévají, ta druhá o trochu méně, ale přece. Buďto s tím opravdu jděte do zahradnictví, nebo musíte počkat až na příští jaro. Sameček má u lístků takové malinkaté pupínky, a samičce se hned dělají "fousky". Jsou jemné a podlouhlé a titěrné, světlounce žluté. Nijak jinak to nekvete. Něco opadá, ale spousta je letos pevně usazená a nabývá na objemu. Budu mít první sklizeň a těším se. Kámoška nemá nic. Jo, a ještě už mi odnože od samiček vyrůstají i jinde. Nevím, jestli samec bude dělat to samé. Je zatím dost malý. Ale vydržte. Vyplatí se to.

doplněno 07.07.11 21:53:

Ten problém jsem měla! Rakytníky mám dodnes.*smich*

sebod*

suzimon. Rakytník je plevel ;). Tajže odnože budeš mít i od samečka :D

Ahojky Sebode, tak to je fajn, budu zásobovat kámošky. *slunce*

sebod*
hodnocení

0x

Samičí rostlina nemá tolik větvičky obaleny pupeny. Samčí jich má více. pro laika, který nikdy neviděl rozdíl, je to těžké poznat. Takže ustříhnout větvičku z toho, co Ti zbylo (jestli máš ještě i ten uschlý keř, tak z něj vzít taky vzorek) a dojít s tím do zahradnictví. Tam si s tím poradí. :)

hodnocení

0x

Dobrý den, myslím, že se to nepozná, snad jen odborníci v zahradnictví. Mám už několik let "kluka" rakytníka, samici ne. Je pokaždé obalený pupeny, ale nic z nich není. Inu, chlap! Hrozně moc mi ale roste, každý rok ho seřezávám a vyroste mi pak ještě větší. Letos mě moc překvapilo, když jsem sekala zahradu, že plno mladých rostlinek rakytníku rostlo kolem té veliké rostliny ve vzdálenosti až 3 m. Jaga.

Babojago, klidně vykopu a pošlu. Jestli o to stojíš, napiš vnitřní poštou kam. Určitě to nebude zase tak drahé. Zabalím to i s kořínkama, a hned si to zasadíš. Podle mne se to určitě ujme. :)

petoutkovaluci
hodnocení

0x
Ten samý problem, 5 rakytniku vedle sebe a stale neplodi...urcite chybi kluk..jak jsem cetla,samec pupeny jsou 2x3x větší...no uvidim z jara...skoda 3 roky mam ,mohlo uz plodit...hlavne sehnat..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]