Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trávník žloutne, i když je zalévaný

Od: 01* odpovědí: 10 změna:

Prosím o radu,začal nám žloutnout trávník příkládám foto před měsícem a půl a nyní.Když je horko zaléváme každý večer z nedostatečné zálivky to snad být nemůže.Vysadili jsme ho teprve loni na jaře.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

avena*
hodnocení

2x

Dobrý deň

Skúsim aj ja niečo poradiť.

Keď polievate večer, stojí v ňom voda alebo polievate tak akurát. V týchto horúčavách pri nadbytku vody sa korene uvaria - a to doslova.

Podľa obrázku kosíte dosť na nízko, to trávnik poškodzuje. Skúste na 4 - 5 cm, ani to nezbadátea trávniku pomôžete. Čo sa týka hnojenia, ak trávnik pravidelne kosíte a beháte po ňom musíte hnojiť viac zložovými hnojivami. V týchto horúčavách sú najlepšie pomaly rozpustné hnojivá - nespália Vám trávnik.

01*
hodnocení

Nejde mi vložit foto

Trávník žloutne, i když je zalévaný

olaf71*
hodnocení

0x

asi se mu u vás nelíbí. trávník by se měl dostatečně zalévat, provzdušňovat kultivátorem a pravidelně hnojit.

01*
hodnocení

druhé foto tak to vypadá ted

Trávník žloutne, i když je zalévaný #2

tam, kde je trávy méně za to může nedostatečné hnojení (pokud je zálivky dost), ta suchá stébla jsou ze stébel, kde vyrůstala semena, ty jste posekali a zůstali "pahýli". Ven je dostanete jen nižším sečením nebo na jaře vertikutací (až sněhem začnou trošku tlít). Zkušel jsem vertikutaci včera, ale suchá tvrdá stébla zůstala :)

Zjistil jsem, že tráva dělá semena v případě, že má zálivky málo a je horko - i když kropíte každý den nemusí to být dostatečné množství. Raději méně často, ale delší dobu.

Kde se mi překrývají 2 zavlažovače, tam je kráva krásně jemná, tam kde je jen 1 zavlažovat dělá stébla se semeny.

sebod*

01. Jak jste připravili pozemek před výsevem trávníku. Z fota mi připadá, že je kolem Vás starší výstavba. Není pod nynějším trávníkem nevhodná zemina? Nebyl tam dříve nějaký "udusaný" dvoreček? Potom i když zaléváte, tak trávník trpí suchem, protože nedochází k vzlínání vody od spodu. Občas se i stane, že starší dvorky byly kdysi vydlážděný kamením. Později se na ně dala hlna - třeba jen 20 cm. Opět dochází k vysychání.

V neposlední řadě je důležité sekání. Při sekání by se trávník neměl snížit o více než jednu třetinu své výšky. Toto pravidlo je třeba dodržet obzvlášť u nekvalitních trávníků, které jsou např. řídké (posekáním příliš na nízko se slunce dostane ke kořínkům a trávník vypálí.) V době velkých veder je opět lepší nechat trávník malinko vyšší (opět kvůli spálení kořenů).

Zálivka - clayman krásně vysvětlil *palec*. lépe méně častěji, zato ale pořádně. Po zalití rýpnout do země - jestliže je vlhko do hloubky 1 cm, tak je to škoda vody, Trávník potřebuje alespoň 3cm.

patronka*

Není na světě žádná spravedlnost, já trávník, nehnojím, nevertikuluji, nezalévám a roste úplně zběsile. Sekala jsem teď vždycky až po 3 týdnech rotační sekačkou, vezmu to až u země a stejně mám pořád co sekat. Vůbec mne to nebaví, měla bych tu zajímavější činnosti. Asi je to podle pravidla, že nejhloupější sedlák ( to jako já ) má nějvětší brambory. Jdu sekat. Patronka

doplněno 07.07.11 17:10:

No claymane, kdyby to byl trávník užitkový, tak by z něho byl nějaký užitek*smich*, ale ten nějak mi uniká. Normálně bych samozřejmě sekala častěji, ale letos mi v tom okolnosti zabránily. Jen mám trošku větší zahradu a skoro nic tu nepěstuji, proto je trávník poměrně rozsáhlý. Mně by vyhovovalo něco jako mech, bylo by to taky zelené, ale sekat by se to nemuselo.Patronka

je trávník a trávník, ten váš je zřejmě výrazně užitkový, podle sekání a tedy nepotřebuje téměř nic. trávníky "okrasné", které jsou intezivně využívané a ještě intenzivněji sekané - mají úplně jiné potřeby

01*
hodnocení

Na tom stejném místě byl starý trávník,manžel to pořádně do hloubyk poryl,starou trávu odstranil,na jaře na to dal ještě velkou vrstvu zeminy/ze starého kompostu/.Tráva se vysela loni na jaře a byla pěkná začala zlobit až letos.Děkujeme za všechny odpovědi jsme z toho nešťastný každý nám říká jak máme krásně hustý trávník...

lidka*
hodnocení

0x

S trávníkem neporadím, na to jsou jiní odborníci. Ale musím vám pochválit plot - ten se mi fakt líbí. Je zajímavě řešený a moc pěkně to vypadá. *hej*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]