Nejste přihlášen/a.
Jak často přesazujete orchideje?Mam je v původnich průhledných květináčich a v keramických obalech na orchideje už 4 roky.Zda se mi že ty květinače jsou už pro ně dost těsne.Mužu je přesadit do větších,nebo to maji ty kytky rády když jsou v tak stísněnem prostoru?Da se to udělat ted v letě nebo počkat až na jaro?Substrat mam použit zase ten s kůry,nebo je nějaky jiny a lepši?Všechny mi kvetou i tak je mužu přesadit,či až po odkvětu?Na internetu jsou postupy jak na to, ale nejlepši je rada od toho kdo už ma nějakou zkušenost s těma kytkama.Děkuji
Po 4letech je nejvyšší čas na přesazení, i když rostliny do teďka dobře prospívali, určitě bych ale počkala až po odkvětu. Kvetoucí se přesazují jen když jim jde o život-např.uhnilé kořeny atd., to ale zjevně není váš případ. Těsný květináč mají rády, ale po 4letech jde spíš o živiny, ze starého substrátu, který se rozpadá -proto přesadit do o málo většího. Jak radil kolega napřed namočit květináč a pak pomalu vyndat a propláchnout vodou všechen starý rozpadlý substrát a nahradit novým. Nejlepší substrát je korový speciální na orchideje s většími kousky kůry-vzdušný. Těžko poradit firmu, každý používá jiný a já si míchám vlastní podle druhu orchidejí. Předpokládám ale že jde o Phaleonopsisy a ty mají rády hrubší korový a ten, který prodávají s většími kousky kůry se jim líbí. Doporučuji ovšem napřed trochu propéci buďto v mikrovlnce, nebo v normální troubě kvůli škůdcům-již se mi stalo, že byl substrát z obchodu napadený, takže jsem musela přesazovat znovu a každý zásah je pro rostlinu nepříjemný. Po přesazení tak 3dny nezalévám-nevyhnete se často poškození kořenů a ty by mohli nezaschnuté zahnívat. Ještě mě napadá, že je dobré do substrátu přidat kousky dřevěného uhlí kvůli desinfekci.
Také miluji orchydeje. Mám jich šest a krásně znovu kvetou, ale koupila jsem jednu také mamince, a ta mi ji teď dala jakoby do ozdravovny. V jejím květináčku se udělala zelená stěna, takže ani není vidět kořeny. Mate mě to, protože ty moje mají květináček stále průhledný a kořeny vidím, a podle toho je také zalévám. Mámina orchidej je proti mým malinká, ale zato jí vyrazil nový stvol. Všechny jsou skoro stejně staré. Co mám dělat s tou maminčinou? Lze nějak odstranit tu zelenou vrstvu? Já je mám všechny v těch ozdobných krycích květináčích. Mamka ji měla jen tak na okně, a asi to způsobilo přímé světlo. No nevím, snad mi někdo z Vás nějak poradí. Díky Suzy.
Jsem to ale orchidej.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.