Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co udělat po sklizni česneku?

Od: jimi* odpovědí: 11 změna:

Sklidil jsem česnek dřive protože začaly deště a uhnivaly mu stvoly.Ted ho budu sušit a nevim jestli ty kořinky mam odřiznout,nebo se tam nechavaji a až oschne tak se odstranuji.Diky za radu

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

limetka*
hodnocení

3x

Zatím neodřezávejte, jen česnek v menších svazcích zavěste na vzdušné suché místo. Po úplném uschnutí natě odstříhejte kořínky a nať a česnek uložte. Nám se osvědčilo uskladnit ho v zavěšených síťovaných sáčcích na půdě, která nepromrzá. Vydrží nevyšeptalý do dalšího léta.

cocinkamichalka*
hodnocení

2x

Rodiče odřezávají. Nechávají cca 5cm "vršek", kořínky pryč (ale ne úplně, abyste neříznul do česneku). Uložit na suché místo, my máme na seně. :)

hodnocení

2x

Bratr pěstoval česnek ve velkém, na prodej. Svázal ho do kytic a pověsil do průvanu. Když uschly, odstřihly se kořínky a stonek. Když bylo třeba, vzala se palice ocelovým kartáčem tak, aby šedé slupky (je to plíseň) tam nebyly. Stonek se nechával podle toho, co se s tím plánovalo. Na pletení věnce delší. *jasne*

des*

Takto ošetřený česnek se nám začne vždy asi vlednu,únoru kazit.Přišli jsme na to,že je nejlíp ho oloupat a dát do sklenice,jen tak,bez ničeho do mrazáku.Pak se bere podle potřeby a je tak dobrý jak čerstvý.

skrap*

Mohu reagovat? Máte pravdu vzpomínám si jako capart u prarodičú v prujezdu visel vždy česnek a i jiné a byl na průvanu a vlastně to takto bylo v skoro každé chalupě

vlastas*
hodnocení

0x

Letos jsme se ženou museli už vytahat česnek, začínal po těch deštích hnít. Česnek jsme zavázali do věnců, dali na vzdušné místo a na záhon žena nasadila brambory. Máme zkušenost, že brambory jsou v půli října k vykopání.

hodnocení

0x

Dobrý den,zrovan ju pro radu,kdy česnek sklidit,myslíte že už je čas?,Díky Gábi

limetka*

Ano, Gábi , už je ta správná doba - aspoň u nás na jižní Moravě už paličák narovnal květ, což je signál, že musí ven - kdyby tam zůstal déle, hlavičky by se rozpadly.

děkuji,dnes půjde ven..:)

lidka*
hodnocení

0x

Já se ještě zeptám odborníků na jednu věc. Chtěla bych koupit český česnek na uskladnění. Koukala jsem na inzeráty, nabízejí ho už nyní. Kdy je vhodná doba nákupu? Mám obavy, že ještě není pořádně vyschlý a mohl by se mi kazit. Poraďte prosím. *hej*

des*

Česnek pokud je relativně levný a z domácí sklizně se dá koupit i neusušený a dosušit ho doma,Stačí svázat a pověsit do průvanu jak je zvykem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]