Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

FIKUS

Od: miax odpovědí: 6 změna:
prosím o radu ohledně fikusu, rostlině začaly opadávat listy docela ve velkém množství a i celkově vypadá nezdravě, ale žádné škůdce jsem nenašla. nerada bych o něj přišla, ale neím si rady. děkuji za odpověď. mia

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

al bunda*
hodnocení

0x

Průvan, přemokření. Chtělo by to více informací o dosavadním způsobu pěstování. Ale myslím, že problém bude nejméně jeden z uvedených.

Hezký den.

pavlina*
ahoj mám podobné zkušnosti, ale přendala jsem rostlinu na teplejší místo a méně ji zalévám a musím říct, že se jí daří.
miax
hodnocení

nevím, ale průvanem ani přemokřením to dle mého soudu není. Květina je umístěna v suchém panelovém domě. nejspíš to začalo až po jejím přesazení, ale je to zvláštní, protože jsem přesazovala i druhý fikus (je ale jiný druh) a tomu se daří výborně, tak nevím.
al bunda*

Výborně, někam jsme se dostali. Teď by to chtělo informaci o tom o jaký fíkus se jedná, kdy byl přesazován, jak a kam. Chyba může být i v termínu přesazení - předpokládám, že na jaře to nebylo, to byste s dotazem nepřišla až nyní?

Hezký den.

miax
hodnocení

bohužel nevím o jaký fikus se jedná, možná pomůže malý popis- asi 30 cm velký keřík s e světle zelenými listy s bílým žíháním. snad prý americana, nebo podobný stát-přítel si již nepamatuje. přesazení proběhlo zhruna před měsícem.
al bunda*

Tu máš čerte kropáč:). A jsme u jádra problému. Fíkusy se přesazují na jaře a jen tehdy, zaplňují-li kořeny již celou nádobu. Nejlépe totiž rostou, mají-li kořeny ve stísněném prostoru. Substrát se používá hlinitý pro velkolisté fíkovníky a pro druhy s menšími listy substrát s vyšším podílem rašeliny - vždy s dostatkem humusu.

Minimální zimní teplota 10-13°C, pestrolisté 15°C, jinak normální pokojová teplota. Nepřelévat! Mezi zálivkami je dobré nechat zeminu ze 2/3 vyschnout. Na jaře a v létě 1x za 14 dní přidat do zálivky slabé tekuté hnojivo.

Váš fíkovník by mohl být pravděpodobně Ficus benjamina. Bude chtít spíše světlé stanoviště a vyšší teplotu, obecně jsou rostliny s bíle/žlutě panašovanými listy náročnější na pěstování. Pozor na průvan.

BTW Vaše rostliny jistě ocení, když si o nich přečtete nějakou knihu a do jejich života budete zasahovat až po tom, co získáte alespoň základní informace o jejich pěstování:).

Jinými slovy to, že jste fíkovník přesadila, je nejpravděpodobnější příčinou jeho chřadnutí - a to netuším, do čeho byl přesazen a v jakém prostředí je umístěn:(.

Přeji hezký den a hodně zdaru.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]