Nejste přihlášen/a.
dobry den urizla a zasadila jsem si pred 3roky ananas ujal se a od te doby mam z matecni rostliny uz 5 rostlinek ale pomaly rostou skoro stoji vcej je problem hnojivo nebo hlina...?cetla jsem i ze se dockaly plodu porade prosim dekuji
chce to trpělivost a hezky krmit. Ananas je jako adéla
záleží na tom, za jakého ananasu jste ho utěžila. Pokud je z baby ananasu, tak většinou zaplodí druhý až třetí rok po zasazení, pokud je z velkého plodu, tak mu to někdy trvá i déle.
Taky záleží na tom, jak moc má prostoru, tepla, sluníčka, jak už je velký. Já mám teď jeden v kanceláři na okně, povídám si s ním už čtyři roky a letos konečně má plod. Vykvetl brzy na jaře, teď je na něm plod o velikosti asi 10 cm a postupně se zvětšuje. Ale listy mají délku cca 1,5 metru, takže je to krásná dekorativní kytka i bez plodu.
chce to občas přihnojit, když má náladu, tak zaplodí sám, jinak se mu dá pomoci stejně jako dalším bromelijkám třeba etylenovou vodou do růžice při zálivce, pokud jí nemáte, tak funguje i ethylen a ten nejsnáze získáte tak, že do růžice nalijete vodu, pak tam dáte nakousnuté hodně zralé jablko a celou kytku na den nebo dva zavřete do igeliťáku (ale to se u těch listů přes metr a půl dost dobře nedá zrealizovat. Snadno to funguje u těch baby, které mají listy tak půl metru. Nasazení květu potom trvá cca 2-3 měsíce.
Jo a pokud se rozhodnete pro tenhle pokus, tak bacha, aby chudák kytka nebyla na okně, kam praží slunce, to byste ji totiž spolehlivě v igelitu uvařila.
No a smutné je, že když budete úspěšná a sklidíte plod, tak vám ta původní kytka zajde ale nemusíte smutnit, když jí budete i nadále opečovávat, tak z kořenů vyžene nové rostliny, které se dají rozsadit, nebo dát do většího květníku. A navíc, ten plod co sklidíte, tak růžice z něj daleko lépe zakořeňuje než z koupených plodů, protože je super čerstvá a nemá za sebou daleký výlet.
Držím palce.
doplněno 29.06.11 14:51:jo a já je mám zasazené v úplně normální zemi, co jsem natěžil na zahradě a občas, když si vzpomenu, tak jednou za dva měsíce, tak je zaliju kristalonem start, nebo plod, podle toho, co mi zrovna přijde pod ruku, ale vesele vegetují a rostou.
Kolegovi jsem před dvěma roky dal ke svatbě čerstvě zasazený, má ho tu taky v kanclu a má u něj listy 60 cm a kdyby ho dal do většího květníku a častěji zalil, tak už by taky byl někde kolem metru.
U tej obludy co má teď plod, tak mám květník 30 cm. kolega ho má zatím v 10 cm.
pane thehofile moc dekuji moje listy maji tak 30cm a ananas byl velky hned to zkusim s tim jablkem a doufam ze uspeji mejte se
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.