Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Otrhavani spodnich listu rajcat

Od: pestitel* odpovědí: 10 změna:

Nedavno jsem videl u nekterych lidi na zahradce rajcata ktera mela uplne otrhane spodni listy. Nebylo to jen par listku ale treba pulka nebo temer cela rostlina.

Chci se zeptat jestli je to spise naskodu nebo jestli to rajceti prospiva...

bohuzel nemam foto ale kdyby jste mi nekdo vysvetlil kolik pater listu dat pryc (jestli to rajceti pomaha) budu velmi rad..

predem diky..

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Dobry den,zastavam nazor,ze se nema snizovat asimilacni plocha,takze tyckova rajcata pouze vystipuji v pazdi listu a pestuji asi na 3 vyhony.Vespod,primo u zeme odstranit listy neni na skodu.Jinak kvuli dozrani nakonec zastipneme vrcholovy vyhon.Urezavani listu se delavalo drive,ale dnes se traduje jiny nazor.

cibuk*
hodnocení

0x

Pěstuji delší dobu rajčata.U tyčkových rajčat otrhám nejdříve jen ty listy které sahají až na hlínu,aby nechytla plísenˇ.Potom vždy zaštipuji výhonky a když mají rajčata asi tak 5-6pater ,tak je zaštítnu již i na vrchu.Když jsou všude rajčata nasazena a dosti velká,tak odspodu začínam likvidovat listy.Ale musejí zůstat tam,kde je potřeba aby vyživovali rajčata ještě.Když chci aby již jen dozrávali,tak skoro všechny listy otrhám a nechám jen nahoře pár listů,ale jinak nic.

doplněno 27.06.11 18:27:

pomáhá to rychlejí zrájí,dostane se tam více sluníčka.Ted když začínají se tvořit rajčata,tak otrhat jen listy které sahají až na hlínu.

stama*

Nevíte, prosím, proč se listy rajčat (hlavně spodní) stáčejí nahoru? Jakoby se chtěly srolovat? Jinak rostliny vypadají zdravě, rostou, kvetou, ale nevím, zda by nebylo lepší tyto listy odstranit. Děkuji.

cibuk*

Spodní listy co se dotýkají půdy otrhejte a ted když nebude pršet tak ráno až budou suché listy udělejte postřik proti plísní Kuprikolem.Je to i jako prevence.Nebot dost často ted prší.Nevím také jakou máte odrůdu.Já pěstuji již několik let jen odrůdu Stupické rané a vypěstuji si je sám sazeničky.Tak ke konci června je preventívně postříkám Kuprikolem.Ještě prohlédněte listy jestli tam nejsou něčím napadeny.Jinak udělejte jen ten postřik proti plísní.

doplněno 27.06.11 21:27:

Budete-li kdykoliv něco poradit tak se zase ozvěte.Chodím sem stále a rád poradím.A zkuste si na příště sehnat semena rajčat odrůdy Stupické rané,jsou výborná na chut a výhodou je že brzo dozrávají a nejsou tak náchylná na nemoce.Zatím co pozdní rajčata dozrávají dlouho, například Tornáda,Já uz nyní mám 4 patra a velká zelená rajčata a v červenci již budou zrát.Ve skleníku mám právě ty Tornáda a tam mám zatím 2 patra a zrát budou dlouho.někdy všechny nestačí dozrát a pak je musím zelená rajčata zabalit do novin a do slámy do koše a tam také dozrají postupně,ale nesmí mít nějakou vadu,musí být zdravá.Zdravím Čibuk

stama*

Děkuji za odpověď. V minulých letech jsem taky otrhávala spodní listy, ale letos se mi zdály zdravé a silné a protože, když jsem přijela z dovolené, tak už byly hodně velké, měla jsem strach, že při jejich otrhání otevřu "vstupní bránu" pro plíseň bramborovou. Letos jsem poprvé zasadila odrůdu Sláva porýní, předtím jsem měla nasazené F1 a rybízové. Taky si pěstuji vlastní sazeničky, i když mi v některých letech po výsadbě umrzly :) a musela jsem koupit nové výpěstky. Skleník nemám, takže sadím přímo ven a u nás někdy i po 3 zmrzlých přijde přízemní mrazík. Letos jsem již 2x postříkala Dithanem, v minulosti jsem taky používala Kuprikol. Dneska jedu na "barák" po rodičích, kde mám zahradu. Tak ty listy otrhám a ještě jednou postříkám. Nemáte zkušenost s remontujícími malinami? Na podzim je vždycky ostříhám až u země a letos se mi tak rozrostly, že asi některé šlahouny budu muset vystříhat. Myslím si, že jinak budou mít málo světla. Neudělám tím nějakou chybu? Hezký den. Zahradnice amatérka.

cibuk*

Nevím kdy jste stříkala tím Dithanem,je to proti plísní?Jestli ano, tak již ted nestříkejte.V případě že se vám časem objeví na rajčatech plísen, tak až potom je znovu postříkejte.Maliny vystříhejte až na podzim.Sice se nic nestane když to uděláte nyní,ale není to škoda?

limetka*
hodnocení

0x

Listy se otrhávají kvůli tomu, aby rajčátka lépe dozrávala, takže vždy můžete postupně odstranit listy u patra, které právě dozrává. Kuprikol použijte až po výskytu prvních příznaků plísně, preventivně bych nestříkala - proč dávat chemii preventivně? Stříkaná rajčata si můžete koupit v obchodě, ta ze zahrádky právě mají své kouzlo a hlavně chuť díky tomu, že můžou být bez chemie. Bohužel někdy to jinak nejde, když už se choroba objeví...*nevi*

cibuk*

Já vás chápu s tím postřikem,ale Kuprikol se může právě použít jako prevence.Pak se stříká jen tehdy když se náhodou plísen ukáže.Ale mě stačilo zatím udělat právě jen ten 1 postřik.Rajčata dozrávají o něco déle.A ochranná lhůta u Kuprikolu je 7 dní.A proč bych to nechal napadnout plísní,když to pěstuji a potom z toho nic nemít?Bohužel v dnešní době to bez chemie občas nejde.Dříve se to nestříkalo a šlo to také,ale dnes né.A málo kdo vypěstuje rajčata bez postřiku,záleží na počasí.A na chuti to vůbec neubere.Mám krásná, vonavá a chutná,nedá se to s koupenými přirovnat. Asi tak,ale jinak nic ve zlém.

limetka*

Máte pravdu, od včerejška jsem si leccos načetla o tom preventivním stříkání Kuprikolem a fakt se doporučuje. Navíc jsem dnes ráno při zalévání zjistila, že už tam tu mrchu mám na spodních listech, takže také chtě nechtě musím zahájit chemickou ofenzívu.

Stupické je super, taky ho pěstuju, protože opravdu dozrává nejdříve- jinak se mi osvědčilo tyčkové Start - zdá se, že plísni odolává lépe a o něco déle než Tornádo a Torino.

jabraka*
hodnocení

0x

Cibuk vyčerpal se svými poradami všechno,co se dá s rajčetem dělat.Zvlášť podpořím použití sadby Stupických rajčat,jsou také pozoruhodné obzvlášť neobvyklých listů.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]