Nejste přihlášen/a.
Mám na zahradě 2 keříky kanadské borůvky. Jeden keřík letos na jaře vyhnal 25 cm dlouhé letorosty s krásně zelenými listy, které však nyní začínají žloutnout. Druhý keřík měl žluté listy už od počátku jara, letorosty dlouhé 5 cm, kvetl. ale plody jsou bledé a malé. Co jim chybí? Žerou jejich kořeny hryzci?
pěstuji také kanadské borůvky a vždy na jaře začnu každý měsíc přihnojovat hnojivem přímo na borůvky mám tekuté hnojivo,granulované hnojivo musíte vpravit do půdy,také vždy na podzim si přinesu z lesa trochu hrabanky a přihrnu k borůvkám.Ale jednou jsem borůvky přehnojil a listy žloutly a borůvky byly malé.Proto ted hnojím jen jednou za měsíc zrovna tak brusinky.Zda jsou to hryzci ,to si nemyslím.Borůvky potřebují kyselou půdu ,nevím jak hnojíte a zda je nemáte také na přímém slunci ,potřebují polostín.Ale letos to také mohl zavinit mráz,který byl na jaře koncem dubna.I zde si hodně stěžují na žloutnutí listů,ale opravdu to začlo žloutnout až po mrazech.
Fakt je, že jsem asi před měsícem namíchal tekuté hnojivo a zalil jsem keříky ke kořenům. Možná to byla ta chyba - toto hnojivo se má dávat pouze na list. Pak jsem také namíchal roztok NPK a keříky jsem tím zalil. Jak to přehnojení spravit? Intenzivní zálivkou čistou vodou?
Hnojivo NPK asi nebyla správná volba, obsahuje tuším chlor. Hnojivo určené na hnojení na list by nemělo uškodit při zalití ke kořenům, pokud jste dodržel správný poměr při ředění. Žloutnutí bude z přehnojení. Zapoměla jsem, že jsem borůvky už pohnojila a omylem je znovu pohnojila. Také je mám žluté. Pokud toho hnojiva nebylo moc, tak se časem vzpamatují, pokud hodně, tak se spálí. Chce to dostatečně zalévat, aby se co nejvíce hnojiva vyplavilo. Pěstuji je na plném slunci a daří se jim. Některé jsou v polostínu a tam jsou plody menší. Velikost plodů také určuje daná odrůda a bohatá a pravidelná zálivka od doby kvetení.
Je to tak,NPK obsahuje chlor a ten boruvky nesnasi,zrovna tak vapnik.hnojit lepa Kristalonem na kyselomylne,zetlely hnuj.
NPK na borůvky skutečně nepatří,opravdu obsahuje chlor.Kupte si hnojivo přímo na borůvky,prodávají ho všude v zahrádkářství.Ted hodně zalévejte,totíž borůvky potřebují hodně vody.I když jeden den prší,to nic neznamená .Já zalévám tak,že když jeden den prší a třeba druhý den ne,tak stejně zaleji.A na listy postřik vůbec nepoužívám.Ale borůvky by se měli zase vzpamatovat.No na lepší urodu si budete muset asi již počkat do příštího roku.
Také nádhera.Ano nejlepší je deštová voda.
doplněno 20.06.11 12:19:Někde je totiž hodně chlorovaná a to borůvkam vadí.
doplněno 20.06.11 12:31:Ještě k uplnému doplnění:borůvky by se neměly okopávat,moc nezasahovat kolem kořenů.Já tam mám kolem mulčovací kůru,plevel neroste a navíc drží vlhkost.
Jednu řadu borůvek zalévám deštˇovou vodou a druhou z vodovodu. Pokud dojde deštˇová, tak také z vodovodu. Večer napustím sudy vodou a zítra s ní zalévám. Mám několik odrůd borůvek , posílám vám foto. I přesto, že mám jednu řadu přehnojenou, rostliny celé zežloutly, plody začínají již postupvě dozrávat. Pěstuji borůvky proti všem zásadám úspěšného pěstování a rodí.
Hranici pozemku mi tvoří větší potok - říčka, takže z toho načerpám vodu do 200 litrového sudu a odtamtud konvičkou borůvky zalévám. Další fakt je, že jsem je zbavil zahlušení trávou a trochu je okopal. Budu muset dát mulč z kůry. Díky všem za rady. Snad se ty moje borůvky vzpamatují.
I ta voda z potoka by měla být odstátá. Nevím kolik vody obsahuje vaše konvička, ale denně by jste měl 1 keřík zalít vodou 5 -10 litrů. Zde záleží na velikosti rostliny a v čem je zasazená. Pokud je zasazená v zemině s vysokým obsahem rašeliny, tak zalévat pravidelně a vydatně. Vyschlá rašelina špatně přijímá vodu. Nikdy borůvky neokopávejte, já trhám plevel ručně. Jako mulč se hodí i piliny, rašelina a v době nouze i posečená tráva.
To se Vám řekne denně, ale když já je mám na chalupě a tam jezdíme jen na víkend. Teď přes léto tam ale budeme celý červenec a skoro celý srpen a tak dostanou vodu denně. Zasazené jsou v normální hlíně, která je tmavá, humózní, ale trochu kyselá, protože se na ní dělá taková zelená řasa (nebo mech), když hodně zalévám. Jahodám se v té zemině také dobře daří. Koupím mulčovací kůru, ta bude asi nejlepší. Před dvěma lety manželka nakoupila asi 3 pytle této mulčovací kůry a dala to ke kytkám. Pak přišla povodeň a bylo po kůře. Tak nyní si zase koupím já.
Jámám tež dvě jdou pěkně zatím zalevám jen vodou ale žádné květy mam jí od lonska kdy začíná rodit ono také záleží na odrudě.
Já jsem letos kupovala další keříky borůvek. Byly vysoké sotva 10 cm. Jedna ukáže již letos, jaké budou plody. Pokud máte letos pěkné přírustky, tak by jste mohla mít příští rok úrodu.Nástup plodnosti není rozlišován odrůdami, tady je rozhodující, jakou jim dodáte výživu. Měla by jste začít je přihnojovat. Fandím všem, kdo borůvky pěstuje.
taky si myslím,že je to tím přehnojení...my máme za barákem boruvky již takových dobrých 30 let, měli jsme teď taky pár žlutých listů, ale to bylo po tom mrazu, nehnojíme je vůbec žádným speciálním hnojivem ani hlínou z lesa, občas když si vzpomenu jim tam hodím konev slepičáků a je to, budeme je teď muset přesadit, už to nejsou žádné malé keříčky, ale pořádné keře,ty co jsme odkoply už na jaře se krásně chytily, tak počkáme až sklidíme a budeme přesazovat dál, tak doufám,že se chytí i ten zbytek, protože je milujeme,jen aby jsme z úrody něco měli musíme je poslední dva roky zakrývat sítí, jinak by nám to špačci ozobali...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.