Nejste přihlášen/a.
V listnatem lese jsem nasel houby co jsou na obrazku snazil jsem se je identifikovat podle atlasu ale bohuzel se mi to nepodarilo proto se obracim na Vas s prosbou o pomoc... pokud vite co je to za houbu popripade jestli je jedla poradte mi...
predem diky za odpovedi...
Vypadá to jako ryzec. Už jsem ho sice dlouho neviděla, ale jestli dobře pamatuji, tak má mít dutou nohu. A nechodili jsme na ně do listanatého háje. Ale možná se pletu. Mně to připadá jako tato houba:
naturfoto.cz/... , ale tato je zvlášť chráněná a údajně roste v Čechách jenom v jedné lokalitě. Takže asi spíš ten ryzec. No koukněte, je to zde i podle doby výskytu a je zde takové množství vyobrazených hub, že tam ty své určitě najdete - včetně několika druhů ryzců.
A zde ještě přidám různé ryzce - ten pravý má skutečně dutou nohu: zbelitovsko.cz/...
Taky jsem to v lese viděl. Váš dotaz mě "nakopl"začít hledat, a nenacházím. Jediné co jsem našel podobné, je tohle: houby.gnosis9.net/... Ale nejsem si jist, že je to ono.
zrejme tp bude ona ta cechratka podvinuta... v atlasu jsem ji nasel a i popis vyskytu sedi takze to bude asi ona...
Není to čechratka, určitě se jedná o některý z ryzců, jen ta fotka je trochu nejasná. Letos jsme v jižních Čechách našli spoustu ryzců smrkových - mají dutou nožku a na klobouku lehce zelenou soustředně kruhovou kresbu. Nic z nich na řezu neteče. Jsou velice chutné. Nebyla by detailnější fotka klobouků? Případně příčný průřez nožkou?
ryzec smrkový to na 100% není, Je více do oranžova, na klobouku má nazelenalé kruhy. Z mladších plodnic mléko teče. Tady u nás jich roste spousta, jsou výborné naložené do octa.
Tyhle "neznámé" houby jsou u nás v lese také. Nikdy mě nějak nezajímaly. . Ale co je tady ten dotaz, tak stále hledám v atlasech, co to může být
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.