Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, od kamarádky jsem dostala krabičku se třemi cibulkami a na obrázku je zobrazen čtyřlístek. Bohužel v návodu není napsáno, jak cibulky zasadit. Jestli na spod květináče, nebo na povrch nad rašelinu. Prosím o odpověď. Děkuji Hájková
Já tu mám něco podobného, ale na blistru, vidět je jen malý květináček. Návod tu je, naskenovat ho nelze, tak to pro Vás opíšu : 1.položte květináček na misku. Otevřete sáček s zeminou a nasypte 3/4 do keramického květináčku.Zeminu trochu zvlhčete
2.Opatrně otevřete sáček se semínky, rozprostřete je na zeminu a zasypejte zbytkem zeminy.
3. Opatrně zajite tak, abyste nevyplavili semínka
4. Zalévejte každý den, udržujte zeminu vlhkou a dbejte na dostatek slunečního světla. Za 7 dní můžete vidět první klíčky.
Vy máte sice cibulky, ale postup bude podobný - na část zeminy položit cibulky, dosypat a zalévat na světlém místě. Patronka
doplněno 19.06.11 08:56:Hledala jsem na netu, co že to tedy vlastně mám, ale žádná web adresa tam není, jen značka Miracle Garden. Jsou to semínka a ne cibulky, tak to možná je něco jiného, ale vyzkoušet to nemůžu, protože by mi to kočky ochutnávaly.
Jde o druh šťavele Oxalis tetraphylla (u nás častěji prodávaný pod názvem Oxalis deppei). Pochází ze Střední Ameriky a je proslulý svými listy složenými ze čtyř lístků (na rozdíl od běžných tří). Proto se u nás nejčastěji prodává jako "čtyřlístky pro štěstí" před Novým rokem. Jeho hlízky se sázejí do běžné půdy tak, aby vrchol byl malý kousek pod povrchem. Zpočátku vyžadují jen mírnou zálivku (aby nedošlo k přemokření a uhnití), po vyrašení a při plném olistění jim prospěje i zálivka vydatnější. Dají se pěstovat i na okně, na světlém místě. Až lístky začnou žloutnout, zastavíme zálivku a necháme rostliny "zatáhnout" do hlízek.
U nás se většinou dlouhodobě nepěstuje, spíše jde o krátkodobou "novoroční" ozdobu. Nejznámější je kultivar "Iron cross" s tmavými středy listů. Hlízky se dají koupit v prodejnách s osivem pro zahrádkáře (nebo za cenu mnohonásobně vyšší v dárkových e-shopech jako "čtyřlístky pro štěstí").
Návod:
Balení obsahuje: Cibulky čtyřlístku, malý květináč, výživovou tabletu z rašeliny.
Návod k použití:
Vložte tabletu do nádoby (jakékoli) a zalijte vlažnou vodou a vložte do ní rašelinnou tabletku. Když je dostatečně vlhká můžete ji vložit do připraveného květináčku, který je součástí balení. Do takto připravené hmoty zatlačte dvě cibulky tak, aby jejich horní část byla vidět.
Důležité
když máte zasazeno umístěte květináč na světlém a chladném místě
následující dny rostlinku zalévejte jen málo, aby zemina (tableta) vydržela vlhká
když má rostlinka přibližně 5 cm opatrně ji přemístěte z malého květináče s rašelinnou tabletkou do většího květináče s normální zeminou
Na jaře malé rostlinky budou v rozkvětu a na zahrádce nebo v truhlíku na Vašem balkóně se budou cítit jako doma.
Hodně štěstí!
Návod patří k tomuto dárku
Klasický čtyřlístek z trávníku je náhodnou růstovou mutací běžných trojčetných listů jetele plazivého (Trifolium repens). Černobyl na jeho výskyt neměl žádný vliv, čtyřlístky se v trávníku vyskytovaly odjakživa. Přes veškerou snahu se nepodařilo tuto mutaci stabilizovat, takže i nadále zůstane stejně vzácný a jeho nález i nadále můžeme považovat za štěstí.
Pěstované "čtyřlístky" (americký šťavel Oxalis tetraphylla nebo půvabná bahenní kapradina Marsilea quadrifolia) jsou jen náhražkami celoevropsky proslulého symbolu štěstí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.