Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké dřevo na hřebíky do hrabí?

Od: nachlinger odpovědí: 15 změna:

Dobrý den všichni! Kdysi se mi dostala do ruky příručka, kde se - krom mnoha jiného - psalo, jaké dřevo je na co nejvhodnější a doporučovalo se tam i dřevo na hřebíky hrabí (černý bez...?). Zkoušel jsem je vyrobit z různých dřev, i jsem koupil hrábě se hřebíky z bělavé umělé hmoty, ale \nefungují\. V té příručce bylo zmíněno, že tráva a seno právě na onom dřevu klouže. Mám s mými hřebíky i koupenými hráběmi smutnou zkušenost, že neklouže. Tráva se \nalepí\ na špičky a po každém hrábnutí se musí oklepnout. A přitom ty dědovy tak krásně hrabávaly... Prosím o radu, děkuji, Emil.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

patronka*
hodnocení

2x

Pokud si dobře vzpomínám, tak na kolíky dohrábí na seno se používal habr, protože má netvrdší dřevo z našich dřevin. Ono to ale není jen v materiálu, i hrabání sena se musí umět. Já jsem kdysi měla po hrabání ruce samý puchýř, ale pak mi člověk z vesnice ukázal, jak mám hrábě držet a jak hrabat - no a už se mi puchýře nedělají, ale stejně není to můj denní chléb *smich*. Patronka

doplněno 17.06.11 14:39:

Omlouvám se, mám pod mezerníkem nějaké svinstvo a občas se mi slova neoddělí. Jdu čistit.

des*

*palec*Hlavně neplivat do dlaní,ruce musí po halmu klouzat.

kjanik112*
hodnocení

2x

Babajaga : Mladé výhonky ano, ale po mnoha letech má i bez docela silný kmen. Jeho dřevo je velmi houževnaté a lehké,kdysi se z něho vyráběly ceněné topůrka k zednickým kladívkům.

nachlinger
hodnocení

Dobrý večer, "kjanik112"u! Vaše odpověď je přesně ta, kterou jsem měl na mysli, pocházející z "dávnověkých" zkušeností našich předků. MOC děkuju, o zednických topůrkách jsem dodnes neměl ani potuchy.

Pravda je, že dědovy hřebíky často nevydržely můj mladický přístup "co není v hlavě, je ve svalech". Ale bylo to lepší, než rozlomené hrábě - hřebík se vyměnil za minutu, průbojník na výrobu hřebíků ještě mám.

Heskej kvík end všem mým "radičům"! Emil.

kejki

Vůbec je bezák výborný na násady, jen to chce seřezáním přinutit do dlouhých rovných výhonů.

jabraka*
hodnocení

1x

Měl jsem hrábě bezzubé,fakt se s nimi špatně pracovalo,jó,už stárneme,já i hrábě.U popelnice se válely stará vyhozená ramínka na kalhoty.Ideální to materiál na hřeby do hrabí!Tedy ty tyčky.Jen jsem je zašpičatil ostrým nožem.

JABRAKA

des*
hodnocení

0x

Myslím že je to úplně jedno,z jakého dřeva,my máme smrkové a dubové,udělal jsem i z laminátu ze zlomené udice,fungují všechny.

hodnocení

0x

Dub, buk, habr. Čím je dřevo tvrdší, tím lepší. Jen mě mate, jak jste přišel na černý bez, nemá přece uvnitř dřevo, ale měkkou duši. Ten by v žádném případě na kolíky nešel. Jistě si vzpomenete na klukovská léta - určitě jste z něj tu duši vytahoval a dělal bouchačky. Tak vidíte. Jaga.

hodnocení

0x

Čistě teoreticky se kdysi doporučoval na hřebíky jasan. Já je dělal zrovna z toho co jsem našel v koutě a nikdy nebyl nějaký větší problém. Nejjednodušší to je z hůlek na týble. Uříznu na délku a je hotovo. Jen když si s tím chci malinko vyhrát tak je udělám trochu do kónusu.

nachlinger
hodnocení

Milý "jenyk"u, děkuju za odpověď, vám i ostatním. O tom, že starší černý bez má dřevo masívní, neb duše zůstává cca stejně silná, ale kmen zesílil, píša "babajaga", které taky děkuju. Už si, věřte, připadám jako hnidopich, ale dělal jsem hřebíky z tvrdého dřeva i jasanu, ale mám pocit, že i vyhlazený hřebík během služby "ochlupatí" - snad střídáním vlhka a sucha - a pak je nejlíp přerazit je o prvního hajzla...!

Děkuju vám všem, pomocníci moji! Emil.

nachlinger
hodnocení

Dobrý večer, "jenyk"u! Promiňte, prosím, řadovému Jihočechu: co je/jsou to "týble"...? Heskej kvík end, Emil.

kejki

Týbl - truhlářský kolíček, prodávají se nejen krátké ale i tyčky (ala tyčka na lampion), jen musíte chtít hladký, protože se dělají i vroubkované. Myslím, že se vám bordel lepí na kolíky, protože je vlhký, dřevěné hrabičky jsou na seno, od země se hrabe kovovými.

Kolíčky se dají koupit - dřevěné 3,50, plast 1,20.

mkat*
hodnocení

0x

Unas sa pouziva Jasen a Agat.Hlavne ma byt konec dobre zaobleny a cely vyhladeny.(Zub do hrabli)

kjanik112*
hodnocení

0x

Kejki-souhlas.Je problém najít pěkný bezový špalek-většinou je rostlý do vrtule nebo je uvnitř dutý, nebo sukovatý.

pospisil
hodnocení

0x

To mohu poradit, v naší rodině se dřevěné hrábě vyrábějí už více než 100 let. Na hřebíky je nejlepší dřevo odolné proti otěru, neštípá se, je husté strukturou a snadno dostupné. Já používám dřevo z lísky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]