Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všichni! Kdysi se mi dostala do ruky příručka, kde se - krom mnoha jiného - psalo, jaké dřevo je na co nejvhodnější a doporučovalo se tam i dřevo na hřebíky hrabí (černý bez...?). Zkoušel jsem je vyrobit z různých dřev, i jsem koupil hrábě se hřebíky z bělavé umělé hmoty, ale \nefungují\. V té příručce bylo zmíněno, že tráva a seno právě na onom dřevu klouže. Mám s mými hřebíky i koupenými hráběmi smutnou zkušenost, že neklouže. Tráva se \nalepí\ na špičky a po každém hrábnutí se musí oklepnout. A přitom ty dědovy tak krásně hrabávaly... Prosím o radu, děkuji, Emil.
Pokud si dobře vzpomínám, tak na kolíky dohrábí na seno se používal habr, protože má netvrdší dřevo z našich dřevin. Ono to ale není jen v materiálu, i hrabání sena se musí umět. Já jsem kdysi měla po hrabání ruce samý puchýř, ale pak mi člověk z vesnice ukázal, jak mám hrábě držet a jak hrabat - no a už se mi puchýře nedělají, ale stejně není to můj denní chléb . Patronka
Omlouvám se, mám pod mezerníkem nějaké svinstvo a občas se mi slova neoddělí. Jdu čistit.
Babajaga : Mladé výhonky ano, ale po mnoha letech má i bez docela silný kmen. Jeho dřevo je velmi houževnaté a lehké,kdysi se z něho vyráběly ceněné topůrka k zednickým kladívkům.
Dobrý večer, "kjanik112"u! Vaše odpověď je přesně ta, kterou jsem měl na mysli, pocházející z "dávnověkých" zkušeností našich předků. MOC děkuju, o zednických topůrkách jsem dodnes neměl ani potuchy.
Pravda je, že dědovy hřebíky často nevydržely můj mladický přístup "co není v hlavě, je ve svalech". Ale bylo to lepší, než rozlomené hrábě - hřebík se vyměnil za minutu, průbojník na výrobu hřebíků ještě mám.
Heskej kvík end všem mým "radičům"! Emil.
Čistě teoreticky se kdysi doporučoval na hřebíky jasan. Já je dělal zrovna z toho co jsem našel v koutě a nikdy nebyl nějaký větší problém. Nejjednodušší to je z hůlek na týble. Uříznu na délku a je hotovo. Jen když si s tím chci malinko vyhrát tak je udělám trochu do kónusu.
Milý "jenyk"u, děkuju za odpověď, vám i ostatním. O tom, že starší černý bez má dřevo masívní, neb duše zůstává cca stejně silná, ale kmen zesílil, píša "babajaga", které taky děkuju. Už si, věřte, připadám jako hnidopich, ale dělal jsem hřebíky z tvrdého dřeva i jasanu, ale mám pocit, že i vyhlazený hřebík během služby "ochlupatí" - snad střídáním vlhka a sucha - a pak je nejlíp přerazit je o prvního hajzla...!
Děkuju vám všem, pomocníci moji! Emil.
Dobrý večer, "jenyk"u! Promiňte, prosím, řadovému Jihočechu: co je/jsou to "týble"...? Heskej kvík end, Emil.
Týbl - truhlářský kolíček, prodávají se nejen krátké ale i tyčky (ala tyčka na lampion), jen musíte chtít hladký, protože se dělají i vroubkované. Myslím, že se vám bordel lepí na kolíky, protože je vlhký, dřevěné hrabičky jsou na seno, od země se hrabe kovovými.
Kolíčky se dají koupit - dřevěné 3,50, plast 1,20.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.