Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám guzmánii asi půl roku. Dobře se jí u mě daří. Už odkvetla ale červenou růžici má stále. Vyrostly jí 4 dceřinné růžice. Množit se mi ale nechce, stačí mi jen jedna Můžu tu takto nechat nebo musím dceřinné růžice odříznout? Četla jsem něco o tom že mateřská rostlina odumře. Jak mám tedy postupovat? Nejraději bych to nechala tak jak to je ale přežije takto rostlina? Děkuji za odpovědi.
Děkuji za odpověď. Kdy je ale ta správná doba na to odříznutí? Kdy jsou dceřinné růžice už na to připravené? Přikládám fotku, jak vypadá moje rostlina nyní. Děkuji
No, ono je to celkem jedno kdy, protože tato rostlina je většinou pěstována v domácích podmínkách (byt, zimní zahrada...). Pokud je teplota po celý rok nad 20°C, rostlina vykvete i v zimě (ale ten květ stejně za moc nestojí). Místo na východním okně je ideální - hodně světla, málo slunce...
Vaše rostlina už je schopna dělení nyní. Ale ještě bych nepospíchal, je takhle také hezká. Nic nezmeškáte...
Ještě bych si to dovolil doplnit o informaci, že Guzmanii zalévat do květníku velmi málo a vodu udržovat v kalichu. Guzmánie má totiž redukované kořeny (ovšem né zcela, některé příbuzné druhy - Vrisea je mají redukované zcela) a hrozí jejich uhnívání.Pokud nechcete dělat radikální opatření, tak jí nechte tak jak je a potom pouze průběžně odstraníte suché části staré, usychající listy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.