Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Majoránka - vzdušný kořen, cizopasník?

Od: zmatenka® odpovědí: 6 změna:

Prosím o radu. Letos na záhoně kde pěstuji majoránku jsem objevila zvláštní věc. Nejdříve jsem si myslela, že jsou to vzdušné kořeny, ale to je asi dost blbost, že? Nebo že by nějaký cizopasník? Na stoncích rostlinek se objevily takové "vlásky" jako na nezralé kukuřici pod šustím. Tyto rostlinu ovíjejí a splétají ji do chumáčů. Zdá se, že vyrůstají přímo z majoránky, protože záhon je čistý, bez plevelů. Nevšimla jsem si, že by "to" kvetlo, ale našla jsem na "tom" jakoby semena. Prosím, jestli někdo víte o co jde, poraďte mi co to je, jestli je majoránka použitelná (měla bych ji sklízet v průběhu sezony ještě několikrát) a jak se "toho" zbavit. Pro názornost přikládám fotografie. Díky za moudré rady!

Majoránka - vzdušný kořen, cizopasník?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

reeve*
hodnocení

4x

Na první pohled to vypadá jako cizopasná rostlina kokotice(Cuscuta).

Na webu lze najít informaci, že nedávno byla prakticky všechna osiva majoránky v Evropě kokoticí infikována. Z pohledu botanika jde sice o zajímavý úkaz, přesto doporučuji napadené rostliny zlikvidovat. (Majoránka použitelná je, důležité je však zabránit šíření parazita.)

nadne

Ano "Reeve", určitě máte pravdu. Pro tazatelku doplněk: Kokotice je absolutní parazit, tedy čerpá z hostitele veškeré živiny svými do něho ponořenými haustoriemi. Proto kokotice nemá žádný chlorofyl (nepotřebuje ho), proto má bleděrůžovou nebo bleděžlutou barvu a kvate malými růžovými kvítky. Kokotice cizopasí také třeba na jeteli. Obrázek určitě najdete na Wikipedii, když si zadáte heslo KOKOTICE.

hodnocení

Moc děkuji za odpověď vám oběma, reeve i nadne. Bohužel, radost z nich nemám. Třetinu vysazené majoránky jsem podle rady zlikvidovala i s okolní zeminou, protože mám strach, aby nebyla semena i v půdě, když mají tak dlouhou klíčivost. Snad není pozdě a nebude se to šířit dál. Na stránkách škůdci.com je zmínka o ochraně chemicky před vykvetením. Nevím, co si pod tím mám představit. Jak "chemicky", čím? Pokud by se to znovu vyskytlo, co s tím, nevíte? Děkuju a doufám, že eventuální odpověď na moji novou otázku nebudu potřebovat.

reeve*

Tím "chemicky" je jistě míněn nějaký totální herbicid (typu Roundup). Pokud vím, tak žádný selektivní herbicid, který by fungoval jen na parazitické rostliny, neexistuje. Vyskytují se totiž tak zřídka, že se vývoj podobných pesticidů nevyplatí.

limetka*
hodnocení

2x

Zmatenko, bylinky, ošetřené chemicky, bych si do polévky dávat nechtěla - to si raději tu majoránku kupte nasušenou a příští rok třeba budete mít větší štěstí na sadbu.

hodnocení

Dnes jsem běhala po záhoně se silnou lupou a ještě jsem jednu sazenici zlikvidovala. Mám hrůzu, aby se to nevyskytlo i na jiných rostlinách třeba v příštích letech, když je to tak nebezpečný "karanténní plevel". Pokud bych ho chemicky likvidovala Roundupem, pak už by do polévky nebylo co dávat :) Teď hlavně aby mi ta likvidace pomohla, majoránka mi jinak už může být ukradená, jen aby to zůstalo bez následků. Děkuju všem za rady, pomoc i za zájem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]