Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tavolník x Forsythie

Od: marenka* odpovědí: 16 změna:

Tak jsem tu zas s dotazem na zahrádku. Uff, dnes jsem si zařádila a zasadila 30 keřů. *jasne* Jenže pak mi manžel řekl, že by bylo hezké zasadil Tavolník s Forsythií na střídačku a dokonce mi to prý radila i zahradnice při nákupu. *sok* To jsem nějak asi nevnímala či co a tak se ptám. Mám je zkombinovat? *modla*

Moc děkuju za odpovědi.

Ještě Forsythií je víc druhů, já mám Forsythia Intermedia.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zahradaa
hodnocení

0x

Udělejte to a pošlete fotku. *smich* Já bych spíše kombinoval jen různé kultivary tavolníků.Třeba růžový s bílým.

11.06.11 10:18

souhlasim

marenka*
hodnocení

Juglans, takže ne? *sok* Já totiž schválně ráno koukala za ploty a přijde mi, že zlatice bude hustší a díky tomu by tavolník neměl dostatek světla. Je to tak? Moc děkujuuuu

Je to otazka vkusu kazdeho.Tavolniky jsou ruzne a vypadaji moc pekne pohromade.Zlatice vypada jako ker odlisne,je vetsi,musi se koukat i na tvar,aby nevzniklo jen krovisko a splet vseho mozneho.Mohla by se dat zlatice treba do pozadi,jako vyssi ker,nebo do skupinkxy vyssich keru a Tavolniky nizke,tŕeba pouzit na obrubu,predsadbu.proste jde o to ze kere jednodruhove vyniknou ve vetsim mnozstvi a kor,kdyz je barevny vyber a pekne se sladi.Dulezite je sledovat,aby kvetlo vse v ruznem obdobi a nebo cele leto zlatici vypada i hezky MeruzalkaNeni to jednoduche,sama to nekdy netrefim a presazuji.Chtelo by to videt,nebo fotku.Pokud si vas ted nepletu marenko,s nekym na poradne,uz jste sem davala fotky zahrady resila travnik,mate takovy ozdobny starobyly plot?Pokud ano ,tenkrat me napadlo,ze by se mi libili hortenzie,ruze pivone,jak to drive v takovych zahradkach byvalo.Je take samozrejme potreba myslet z vasi stranky na prakticnost a bezudrzbovost,jiste vite jak potrebujete.Muzete trochu popsat vysadbu.

sebod*

juglans má naprostou pravdu. . Zlatice je pěkná když kvete, ale pak nicmoc. Takže jeden keřík bohatě stačí. Mařenko, trošku si s tím pohraj. Projdi na netu odkazy. Je toho tam spousta, jak vysadit takový živý plot, aby byl po CELÝ rok krásný. Něco zdobí zahradu když to kvete, něco má krásně vybarvené listyod bílé, žluté, oranžové, červené, až po méně obvyklé zelené :D ale vlastně ani ta zelená není stejná, je tam plno odstínů). Něco má kouzelnou barvu větví - třeba svída. Ve stejnou dobu kvetoucí keře se dávají vedle sebe přesně tak, jak bys dávala jejich květy do vázy. Něco se k sobě hodí, něco ne

Vždy lépe vypadá, když to, co právě kvete je pospolu, než když támhle kvete keř, pak dlouho nic a zase pár tulipánů, zase nic atd...

Dojdi do knihovny, tam mají kvanta knížek is výsadbovými plány - tam najdeš plno inspirace.

Jo a opět souhlas s Juglans. Někdy jednu rostlinu přesazuji třeba kolik let, než najdu to správné místo. A to kamarádům zahrady navrhuji a něco o tom už za ty leta vím...*zed*

marenka*
hodnocení

Moc děkuju za odpověď, jdu studovat. *bezim* Zároveň mě potěšilo, resp. uklidnilo, že můžu i nadále přesazovat a hledat rostlině místo. Já totiž byla pořád při vědomí, že přesazováním rostliny trpí. *sok*

Díky moc! *srdce*

vzrostlejsi keriky neni dobre presazovat,nekdy se musi.marenko a jake jste si tam vysadila.Pisete,ze asi 30,pokud se nepletu a na kolika metrech.?co nejakou jehlicinu,aby tam v zime nebylo smutno.Keriky kvetou take prevazne na jare.Ze zacatku se to zda prazdne,ale na konec zjistite,ze na maly prostor staci 3-4 keriky.Jerste na jakou svetovou stranu je zahradka?

marenka*
hodnocení

Zahrádka je od východu k jihu. Sluníčko sem jde tak do 14 hod. úplně, po 14 do 18 je polostín. (přes střechu vedlejšího domu, nestíní úplně). Z keřů mám Forsithyi, Wajgélii (5 barev), Tavolník, Mochnu žlutou, jeden Buxus, třikrát Eonymus (různé listy), jeden růžovo bílý rododendronek, bílý rybíz. Všemu vévodí ta pitomá škumpa. (omlouvám se za pravopis). Těch jehličnanů se bojím, protože v okolních zahradách hynou. *nevi*

doplněno 11.06.11 18:31:

Ještě ty metry. Může to být tak 16 x 10 metrů.

tak si myslim,ze vice toho nedavat.skumpa je na podzim pekne barevna,byly by zajimave kolem dristaly,jsou pak take barevne.ono az to vse vzroste,jiste to nebude spatne a jeste casem se vam bude rysovat jak pripadne pozmenit.Ja bych zase vychzela z toho,ze tam skumpa je,snazila bych se volit rostliny,kterte s ni budou vypadat pekne pospolu.

marenka*
hodnocení

Veliké díky za Váš čas. A rady k nezaplacení. Moc díky. *modla*

nadne

Pozor: pod rhododendron je potřeba dát kyselou půdu; tak si to vyžaduje.

marenka*
hodnocení

*andel* Tu má. Našla jsem ho v březnu, úplně suchý, vyhozený na kompostu za zahrádkama. Odměnil mě krásnými květy a teď už má fůru nových lístků. Je to frajer. *frajer*

marenka*
hodnocení

Teď to vypadá takhle.

doplněno 11.06.11 13:28:

Zleva zlatice, na další straně, ta je proti baráku je vajgélie.

Tavolník x Forsythie
marenka*
hodnocení

Tady jsou ty vajgélie a tavolník.

Tavolník x Forsythie #2
marenka*
hodnocení

Poslední náhled.

Tavolník x Forsythie #3

avena*
hodnocení

0x

Dobrý deň

Ak sa môžem pridať mali by ste vedieť do akej výšky a šírky rastú kry čo ste vysadila. Tá zlatica Vám narastie do 3 metrov a ak ju budete chcieť prispôsobovať tavolníku tak budete strihať celý rok.. Neviem do akej výšky chcete živý plot, ale kry s výškou sa dajú pekne nakombinovať. Len treba hladať po záhradnictvách a vedieť čo chcete.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]