Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vadnutí ostružiny

Od: clarisa*

DOBRÝ DEN,ZROVNA JSEM ZJISTILA,ŽE MI NA ZAHRADĚ SCHNOU BEZTRNNÉ OSTRUŽINY.JEŠTĚ NEDÁVNO BYLY KRÁSNÉ,OBALENÉ A KRÁSNĚ KVETLY-TAK JSEM Z NICH MĚLA VELKOU RADOST,PROTOŽE JE MÁM 3 ROKEM A TĚŠILA SE NA PLODY.ALE...DNESKA JSOU UVADLÉ,KVĚTY A LISTY JSOU SVĚŠENÉ A NA UVADLÝCH LISTECH JE TAKOVÁ ORANŽOVÁ JAKOBY ŠPÍNA.CO S TÍM?PROČ ,TAK NAJEDNOU ROSTLINA VADNE,JAKO BY BYLA BEZ VODY?DĚKUJI VŠEM,KDO MŮŽE POMOCI.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

brunecova*
hodnocení

2x

Nesekali jste trávu strunovkou, není useknutá? Oranžová špína na listech? Pokud by to byla nějaká druh rzi, tak by jste jí měla nejdříve na šlahounu a až při velkém napadení by byly zabarveny listy. Zkuste vložit foto, podle kterého by se snázeji určovalo.

doplněno 10.06.11 23:23:

Rzi nezpůsobují uhynutí rostliny. Tak mě ještě napadlo, zda po nynějších vydatných deštích nebyly kořeny silně podmáčeny a zda nedošlo k uhnívání kořenů. Prohlédněte důkladně pruty v úrovni půdy a zda nemáte na prutech rozpraskané hálky.

barca*
hodnocení

0x

Podobný problem s beztrnými ostružinami jsem měla asi před měsícem na jednom keři na dvou krásných zdravých výhonech povadly lístky a za několik dnů už byly úplně uvadlé,pak jsem zjistila,že u země jsou zcela přehlodané od slimaku,kterych jsem tam ještě hodně sezbírala.Tak tolik moje zkušenost.

reeve*
hodnocení

0x

Oranžová špína na listech - to vypadá na rez. Ostružiníky často napadají rzi rodu Phragmidium, především Phragmidium violaceum nebo Phragmidium rubi-idaei. Nově se u nás také šíří rez Kuehneola uredinis (obrázky všech uvedených rzí snadno najdete například přes Google).Při silnějším napadení listy usychají a opadávají. Napadené části rostlin už zpravidla nejde zachránit, ochranou je likvidace postižených větví a preventivní postřik nových výhonů (od vyrašení zhruba do tvorby květů) nějakým fungicidem (Dithane, Novozir ap.).

clarisa*
hodnocení

VŠEM BYCH CHTĚLA PODĚKOVAT ZA OCHOTU.STRUNOVU SEKAČKOU JSEM NESEKALA,VLOŽÍM FOTO,TAK SNAD POVÍ VÍCE.JEŠTĚ JEDNOU DĚKUJI

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]