Nejste přihlášen/a.
DOBRÝ DEN,ZROVNA JSEM ZJISTILA,ŽE MI NA ZAHRADĚ SCHNOU BEZTRNNÉ OSTRUŽINY.JEŠTĚ NEDÁVNO BYLY KRÁSNÉ,OBALENÉ A KRÁSNĚ KVETLY-TAK JSEM Z NICH MĚLA VELKOU RADOST,PROTOŽE JE MÁM 3 ROKEM A TĚŠILA SE NA PLODY.ALE...DNESKA JSOU UVADLÉ,KVĚTY A LISTY JSOU SVĚŠENÉ A NA UVADLÝCH LISTECH JE TAKOVÁ ORANŽOVÁ JAKOBY ŠPÍNA.CO S TÍM?PROČ ,TAK NAJEDNOU ROSTLINA VADNE,JAKO BY BYLA BEZ VODY?DĚKUJI VŠEM,KDO MŮŽE POMOCI.
Nesekali jste trávu strunovkou, není useknutá? Oranžová špína na listech? Pokud by to byla nějaká druh rzi, tak by jste jí měla nejdříve na šlahounu a až při velkém napadení by byly zabarveny listy. Zkuste vložit foto, podle kterého by se snázeji určovalo.
doplněno 10.06.11 23:23:Rzi nezpůsobují uhynutí rostliny. Tak mě ještě napadlo, zda po nynějších vydatných deštích nebyly kořeny silně podmáčeny a zda nedošlo k uhnívání kořenů. Prohlédněte důkladně pruty v úrovni půdy a zda nemáte na prutech rozpraskané hálky.
Podobný problem s beztrnými ostružinami jsem měla asi před měsícem na jednom keři na dvou krásných zdravých výhonech povadly lístky a za několik dnů už byly úplně uvadlé,pak jsem zjistila,že u země jsou zcela přehlodané od slimaku,kterych jsem tam ještě hodně sezbírala.Tak tolik moje zkušenost.
Oranžová špína na listech - to vypadá na rez. Ostružiníky často napadají rzi rodu Phragmidium, především Phragmidium violaceum nebo Phragmidium rubi-idaei. Nově se u nás také šíří rez Kuehneola uredinis (obrázky všech uvedených rzí snadno najdete například přes Google).Při silnějším napadení listy usychají a opadávají. Napadené části rostlin už zpravidla nejde zachránit, ochranou je likvidace postižených větví a preventivní postřik nových výhonů (od vyrašení zhruba do tvorby květů) nějakým fungicidem (Dithane, Novozir ap.).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.