Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zlikvidovat zlatý déšť?

Od: cocinkamichalka* odpovědí: 10 změna:

Ahoj kolegové,

mám na zahradě dva obrovské keře zlatého deště. Oba bohužel rostou blízko u plotu a dosáhly už takové velikosti, že překážejí nejen na zahradě, ale i autům a chodcům přes plot. První z nich jsme se jali likvidovat před pár lety, nicméně keř se vzpamatoval a roste vesele dále.

Můj dotaz zní: Jak trvale zlikvidovat zlatý déšť, bez toho, aby znovu vyrašil a obrostl?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

floro*
hodnocení

1x

Viz poradte.cz/... . Stačí zarolovat o pár otázek níž. Ale je škoda se zbavovat vzrostlého keře. Stačí jen trocha péče - po každém kvetení každý rok vyřezat třetinu nejstarších větví (ne v půlce, ale vyřezat je u země) a máte krásný nízký vitální a pořádně kvetoucí keř. Každá zahrada potřebuje trochu údržby. I ta ´bezúdržbová´.

doplněno 13.07.13 23:53:

*modla* Ještě že je dost lidí, kteří váš názor na nejlepší zahrádku z mnoha praktických i estetických důvodů nesdílí. I ta betonová je k ničemu. Akorád horko, prach a plevel ve spárách. A pusto.

cocinkamichalka*
hodnocení

Díky, asi to pořežu těsně u země a zkusím ten Roundup na ty zbytky. Do toho vykopávání se mi moc nechce.

Moje zahrádka je taková komplikovaná záležitost. Potom, co jsme se přistěhovali, jsme asi dva roky vyváželi bordel. Celá zahrada je plná pařezů a možných i nemožných keřů, thújí, smrčků atd. , do toho ještě postupně do kopce. Postupně to likviduju. Jednoho krásného dne (až budou prachy) si pozvu bagr, nechám to srovnat a naseju si trávníček. Nejlepší zahrádka je tráva :)

doplněno 14.07.13 00:03:

Co je ošklivého na krásně zeleném trávníku?

Nezavrhuji okrasné keře a rostliny, ale chtěla bych, aby každá rostlinka měla své místo (jsem perfekcionalista). V současnosti mi vadí, že mám na zahradě asi 20 různých jehličnanů, které tam vytrvale stíní a brání sluníčku. Pod jehličnany se krčí tam pivoňka, tam petrklíč, tam zlatý déšť případně další jiný jehličnan. Prostě TAKHLE to nechci. To už opravdu raději ten trávník.

Já chci mít v zahradě hlavně život a různorodost. Od toho je to zahrada. Kdybych chtěl rovnou mrtvou plochu, koupím si parkoviště a přetřu ho nazeleno. Život se na přesně upraveném trávníku prostě neudrží. Proto je velmi důležité mít na zahradě různé křoviny a různé druhy stromů. Nejlepší jsou kvetoucí keře. Já mám i plané růže které kvetou skoro pořád, samozřejmě zlaté deště (včetně toho pravého), ostružiny, plno kvetoucích rostlin, u kterých ani neznám jména. Petrklíče, tulipány, to vše krásně roste i pod nebo vedle tují, borovice. Díky tomu tam mám i různé druhy motýlů, často tam poskakují ptáci, dokonce jsem zahlédl ještěrky a užovku. V tujích a křovinách mají ptáci 2 hnízda. Tito tvorové nedokážou žít bez keřů a různých stromů, nemají se potom kam schovat.

Sousedka postupně vyřezala skoro všechny stromy, její zahrada je sice skvěle vyčištěná a dokonale upravená, ale bez života. Není se tam kam schovat před sluncem, domrzačená torza stromů moc nestíní. Je to taková velká nudná rovná plocha. Takže radím s tím vyřezáváním s mírou :) Btw. všimla jste si, jak ve městech zmizeli motýli? To je důsledek fanatického sekání všecho co je vyšší než 3 cm. Bez kvetoucích travin a rostlin ale motýli ani jiný hmyz a následně ptáci, kteří se jimi žíví, nepřežijí.

cocinkamichalka*
hodnocení

Megacruiser, Vaši zahrádku Vám závidím. Určitě tam má každá rostlinka své místo a věnujete jí hodně času... I na mojí zahrádce jsou žáby, ptáci, dokonce i slepýši. A než bude moje zahrádka vypadat jako ta Vaše, to bude trvat ještě hoooodně času :(

aaaaaa*
dominátor. Cena za l stejná jak za 2 deci roundupu.
Bylo by vhodnější použít opačný postup!
Napřed použít ten Roundup, a po čase to suché vyřezat u země!
Je vhodné, když nežádoucí rostlina přijímá herbicid co největší listovou plochou, a probíhá fotosyntéza.
roundup-garden.cz/...
floro*

Já vás nechtěla rozčílit, ale z vaší předchozí odpovědi vyplývá, že si myslíte, že nejpelší zahrada je jen trávník a nic jiného. Nezazlívám vám, pokud chcete pěknou uspořádanou zahradu*palec*. Ale trávník aby byl opravdu pěkný! potřebuje víc péče jak ty křoviska, stromiska a jiné květiny.

cocinkamichalka*
hodnocení

Ale já se nerozčílila ;) Dokonce nemám nic ani proti tomu zlatému dešti, taky se mi jako keř líbí. Ale bohužel předchozí majitelé pro něj nezvolili to nejvhodnější místo :(

Těším se, až jednou budu mít jednou na zahrádce borůvky, rybíz, maliny...

Dokonce jsem hledala v PC nějakou fotku zahrady, abych Vám to mohla přiblížit... Ale fakt nemám :(

mowla*
hodnocení

0x

Já ho likvidoval několik let - takže vím, že těžko... ;)

Vyřezal jsem ho až k hlíně a pokud se dalo i vykopal kořeny (prorůstal mi pod plotem a do skleníku, pod jiné dřeviny, takže všechny kořeny se mi vyndat nepovedlo). Pak jsem - vždycky jednou za čas, vystříhal nové výhony. A pak ´ho´ to nějak omrzelo. :-D

doplněno 13.07.13 23:31:

"Trochu ostříhat" nepomůže - tím jej leda potěšíš... :-D Vem si nějakou starou pilku (pod kůrou jsou občas zarostlé kamínky a hlína, pilka trpí) a pěkně co nejníž u země všechno, co uvidíš, tenké větvičky nůžkami. Ty ´moje´ keře měly tak 3-4 m na výšku, 5-6 v průměru. A pokud kořeny nevykopeš, budeš muset stříhat nové výhony častěji a na větší ploše - vyrazí klidně i několik metrů od původního keře.

doplněno 13.07.13 23:41:

Jeden známý prohlašoval, že ideální zahrádka je betonový dvorek - ale toho omlouvá, že jeho prací byla ´starost´ o cca 10 ha skleníků... *smich*

doplněno 13.07.13 23:48:

Já jsem takové maminčiny záhony růží a jiných ´blaťouchů´ vzal sekačkou a pak posypal travním semenem a masokostní moučkou - a byl z nich trávník.

cocinkamichalka*
hodnocení

Mowlo, to jsi mě teda moc nepotěšil.

Už má asi tři metry. Já jsem ho trochu ostříhala před několika dny, kam jsem dosáhla. Zahradě to trochu pomohlo, ale kolem té silnice je to už prostě neúnosné. Kořeny taky prorůstají pod plotem a pod kanalizací, mám strach, aby se to ještě více nepropadlo, když to budu vykopávat.

A já bláhová si myslela, že vezmu nějaký kouzelný přípravek, naleju ho na keř, ten chcípne a já ho spálím. ;) Tak ne. Jdu si nachystat krumpáč a motyku.

doplněno 13.07.13 23:39:

Mowlo, jsou to prostě hajzlíci :) Nedávno jsem sama "kučila" asi pětimetrovou thůjku. Byla už napůl mrtvá, tak jsem ji zlikvidovala. No ale trvalo mi to celý den, to víš, když se s tím ženská morduje sama :)

doplněno 13.07.13 23:44:

Můj táta zase říká, že nepěstuje nic, co se nedá sežrat :-D Takže já pěstuju jenom meduňku, mátu, libeček, petrželku a pažitku. A dvě jabloně. Všechno ostatní pryč. Já mám o té zahradě živou přestavu, jak to jednou bude vypadat, až budou prachy :) a nesnáším, když mi tam tchýně různě "po partyzánsku" zasazuje různé petrklíče, růžové keře atd. *zed*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]