Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hřeben na borůvky - jaké rozměry?

Od: palisandra odpovědí: 14 změna:

Jak vyrobit hřeben na borůvky?

Prosím autora Jabraku, který zde dával nákres na samovýrobu hřebenu na borůvky, zda by mi nemohl sdělit rozměry. Moc děkuji

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

4x

Pro LOL:

Kdo ti takový nesmysl navykládal?Tam je zakázáno česat borůvky vůbec.A hřeben?česání hřebenem je nejšetrnější způsob,jak borůvky sklízet.Dělaly to tak generace osadníků před námi a borůvčí bylo nádherné a sklizeň bohatá.Dokonce do pasek,kde se nacházelo,po sklizni poslali dobytek,který spásl borůvčí,to do podzimu obrazilo a na jaře na letorostech zakvetlo.

Když do borůvčí vlítnou baby s dětma a polovičku zadupou do země,kolik ho na jaře zakvete?Já,když česám hřebenem,tak mám v kyblíku, mezi borůvkami, spíš nějaké pavouky a suché listí a jehličí.I česat hřebenem se musí umět.Nehledě na to,že v době,kdy borůvky dozrají,tak už nezbývá mnoho času a celé porosty shodí listí.Takže až tak na občasném lístku tolik nezáleží.Do zimy bude borůvčí holé.

Teď k tomu hřebenu,Bohužel,z mého hřebenu mi zbyly akorát fotky.Vloni jsem byl na houbách a paběrkoval i borůvky(na konci října) a hřeben jsem postavil do borůvčí a už nenašel.

Ale není problém ho vyrobit,Je nutné dodržet tloušťku drátů a rozteče.Celková délka 3 mm svářecích drátů je asi 30 cm a ty se položí na dva 1,5 mm nerez plechy a přivaří,přibodují,přilepí v rozteči 4 mm.Šířka hřebene je libovolná,od 7 do 15 cm.Po stranách se na plíšky prišroubují dřevěné bočnice,nebo plechové a přinýtují.Mizerný nákres přikládám,snad k orientaci postačí.

Hřeben na borůvky - jaké rozměry?

lol*
hodnocení

0x

Trhat borůvky hřebenem je prasárna. A v některých částech třeba Krkonoš je přísně zakázáno používat hřeben.

marenka*

Souhlasím. *palec*

hodnocení

0x

Na hodně místech to je zakázaný, ale nemá nějaký přesně daný rozměry. Kdysi dávno před čtvrt stoletím, když jsem v jihočeských lesích bránil vlast a volnýho času bylo více než dost, tak si každej kdo chtěl vyrobil hřeben z toho co kde sehnal a našli se jedinci kteří měli hřeben snad půl metru širokej. *smich**smich* Prostě hřeben dvouručák. To byly nasbíraný dva litry borůvek hnedle a pak vyměnit v jednom místním obchůdku za litr výtečného jablečného. *smich*

lidus*
hodnocení

0x

produm.eu/... Zde ho máte ale pozor aby vás nechytili, na většině míst se česat nesmí.

limetka*
hodnocení

0x

V Krkonoších je zakázáno sbírat borůvky z důvodu, že jde o národní park a po sběračích borůvek by byly porosty zdupané jak od stáda slonů - a jinak - souhlas s jabrakou - na česání hřebenem není nic špatného, samozřejmě pokud nejsem pako, které láme keříky a rve to jak blázen i s větvičkami. Nanejvýš otrháte pár lístečků, což rostlinám rozhodně neškodí.

marenka*

Limetko, já to beru od pohledu. Je smutné a stalo se, při procházce lesem, je kolikrát vidět jen oholená roští borůvčí. Pak vyjdete z lesa a vidíte příčinu, stojící u silnice a prodávající borůvky ve sklenicích.

Také si myslím, že sběrači borůvek, kteří používají na trhání hřeben, akorát devastují porosty borůvek...Určitě je nejšetrnější ruční sběr a ne hřebenem, protože v tom vám zůstane polovina keře...

jabraka*

Sabrino,a o tom je tato diskuze.Snaž se použít hlavu a rozum,který je dán člověku,ne aby jen opakoval,kde hlupáci kvokají voloviny,nebo různí vykladači karet a snů ovlivňují myšlení člověka.Jezdím na chalupu na Šumavě,kde kdysi žili němečtí sedláci.

Hospodařili podle přírodních zákonů a o nich se určitě nedá říci,že by chtěli přírodu,která je živila,devastovat.Mám k dispozici jejich hospodářské kalendáře,knihy,kde si vedli každodenní evidenci hospodaření.Borůvky a brusinky patřily k jejich velice výnosnému zisku.Ročně tak třetinu výdělku.A mám k dispozici i řadu hospodářského náčiní,včetně hřebenů na borůvky,vyřezaných ze dřeva.A určitě to s nimi uměli.Za dlouhá leta jsem se také naučil s česákem pracovat.Nakonec jsem sám navrhnul a vyrobil asi pět hřebenů.Poslední češe borůvky lehce a rozhodně beze škod.na porostu.Ale jako vše,musí se to i umět.

Pokud se týče porostu borůvčí,rozhodně mu neškodí,když přijde o nějaký ten lístek.Krátce po dozrání posledních plodů borůvčí shodí i listí.Takže škoda není žádná.

To ovšem platí pro lidi,kteří respektují přírodu a vstupují do ní se smyslem pro zachování souladu s ní.

JABRAKA

Moc pěkně jste to napsal ;) a souhlasím s Vámi a také Vám věřím, že se to musí s hřebenem umět . Snažím se používat vlastní hlavu a rozum ...neopakuji nějaké "voloviny" *nevi*. Každým rokem jezdíme začátkem léta do Jeseníků a bohužel znám nájezdy sběračů borůvek ( většinou jsou to Poláci) . Vždy se opakuje to stejné- poničené, orvané, zlámané porosty borůvek. Používají právě hřebeny a vůbec se s tím nepářou *ee* . O nějakém respektu k přírodě nemůže být ani řeč. Proto je můj názor na používání hřebenů takový, jak už jsem psala...

jabraka*

To je svatá pravda,že ti Poláci v oblastech severních hor jsou přímo posedlí,já bych je také hnal.Ale zase musím dodat,že na tom ty hřebeny vinu nenesou.Také jsem měl debatu s ochránci Šumavského národního parku,chalupu máme přímo v něm.Borůvky rostou za chalupou a také protestovali proti česání hřebenem.Tak jsem jim to předvedl a nestačili se divit.

JABRAKA

limetka*

No jo, Mařenko, takoví lidi se najdou vždycky a jeden občas nestačí zírat...to máte recht

tomid
hodnocení

0x

trhat hřebenem je paráda, jako dítě jsem trhal s prarodiči borůvky hřebeny. Je to 20x rychlajší než je trhat ručně, člověk je rychle hotov a zbyde mu čas na přírodu. Hřeben borůvčí neničí, jsou to kecy, kdo hřebenem nikdy netrhal, tak to nepochopí. Chápu, že je možné s hřebeny dělaat nájezdy na borůvky, ale to tu neřeším. Prostě zákaz hřebenů je stejná kravina jako sluneční elektrárny a úsporky. Tom

hodnocení

0x

našel jsem jeden, kdysi stál 20.- korun, vyrábělo ho nějaké družstvo... razítko už nečitelné ale šikovný kutil nemá problém...

doplněno 06.07.11 09:28:

.

Hřeben na borůvky - jaké rozměry? #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma hřeben na borůvky

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]