Nejste přihlášen/a.
Jak vyrobit hřeben na borůvky?
Prosím autora Jabraku, který zde dával nákres na samovýrobu hřebenu na borůvky, zda by mi nemohl sdělit rozměry. Moc děkuji
Pro LOL:
Kdo ti takový nesmysl navykládal?Tam je zakázáno česat borůvky vůbec.A hřeben?česání hřebenem je nejšetrnější způsob,jak borůvky sklízet.Dělaly to tak generace osadníků před námi a borůvčí bylo nádherné a sklizeň bohatá.Dokonce do pasek,kde se nacházelo,po sklizni poslali dobytek,který spásl borůvčí,to do podzimu obrazilo a na jaře na letorostech zakvetlo.
Když do borůvčí vlítnou baby s dětma a polovičku zadupou do země,kolik ho na jaře zakvete?Já,když česám hřebenem,tak mám v kyblíku, mezi borůvkami, spíš nějaké pavouky a suché listí a jehličí.I česat hřebenem se musí umět.Nehledě na to,že v době,kdy borůvky dozrají,tak už nezbývá mnoho času a celé porosty shodí listí.Takže až tak na občasném lístku tolik nezáleží.Do zimy bude borůvčí holé.
Teď k tomu hřebenu,Bohužel,z mého hřebenu mi zbyly akorát fotky.Vloni jsem byl na houbách a paběrkoval i borůvky(na konci října) a hřeben jsem postavil do borůvčí a už nenašel.
Ale není problém ho vyrobit,Je nutné dodržet tloušťku drátů a rozteče.Celková délka 3 mm svářecích drátů je asi 30 cm a ty se položí na dva 1,5 mm nerez plechy a přivaří,přibodují,přilepí v rozteči 4 mm.Šířka hřebene je libovolná,od 7 do 15 cm.Po stranách se na plíšky prišroubují dřevěné bočnice,nebo plechové a přinýtují.Mizerný nákres přikládám,snad k orientaci postačí.
Na hodně místech to je zakázaný, ale nemá nějaký přesně daný rozměry. Kdysi dávno před čtvrt stoletím, když jsem v jihočeských lesích bránil vlast a volnýho času bylo více než dost, tak si každej kdo chtěl vyrobil hřeben z toho co kde sehnal a našli se jedinci kteří měli hřeben snad půl metru širokej. Prostě hřeben dvouručák. To byly nasbíraný dva litry borůvek hnedle a pak vyměnit v jednom místním obchůdku za litr výtečného jablečného.
V Krkonoších je zakázáno sbírat borůvky z důvodu, že jde o národní park a po sběračích borůvek by byly porosty zdupané jak od stáda slonů - a jinak - souhlas s jabrakou - na česání hřebenem není nic špatného, samozřejmě pokud nejsem pako, které láme keříky a rve to jak blázen i s větvičkami. Nanejvýš otrháte pár lístečků, což rostlinám rozhodně neškodí.
Limetko, já to beru od pohledu. Je smutné a stalo se, při procházce lesem, je kolikrát vidět jen oholená roští borůvčí. Pak vyjdete z lesa a vidíte příčinu, stojící u silnice a prodávající borůvky ve sklenicích.
Také si myslím, že sběrači borůvek, kteří používají na trhání hřeben, akorát devastují porosty borůvek...Určitě je nejšetrnější ruční sběr a ne hřebenem, protože v tom vám zůstane polovina keře...
Sabrino,a o tom je tato diskuze.Snaž se použít hlavu a rozum,který je dán člověku,ne aby jen opakoval,kde hlupáci kvokají voloviny,nebo různí vykladači karet a snů ovlivňují myšlení člověka.Jezdím na chalupu na Šumavě,kde kdysi žili němečtí sedláci.
Hospodařili podle přírodních zákonů a o nich se určitě nedá říci,že by chtěli přírodu,která je živila,devastovat.Mám k dispozici jejich hospodářské kalendáře,knihy,kde si vedli každodenní evidenci hospodaření.Borůvky a brusinky patřily k jejich velice výnosnému zisku.Ročně tak třetinu výdělku.A mám k dispozici i řadu hospodářského náčiní,včetně hřebenů na borůvky,vyřezaných ze dřeva.A určitě to s nimi uměli.Za dlouhá leta jsem se také naučil s česákem pracovat.Nakonec jsem sám navrhnul a vyrobil asi pět hřebenů.Poslední češe borůvky lehce a rozhodně beze škod.na porostu.Ale jako vše,musí se to i umět.
Pokud se týče porostu borůvčí,rozhodně mu neškodí,když přijde o nějaký ten lístek.Krátce po dozrání posledních plodů borůvčí shodí i listí.Takže škoda není žádná.
To ovšem platí pro lidi,kteří respektují přírodu a vstupují do ní se smyslem pro zachování souladu s ní.
JABRAKA
Moc pěkně jste to napsal a souhlasím s Vámi a také Vám věřím, že se to musí s hřebenem umět . Snažím se používat vlastní hlavu a rozum ...neopakuji nějaké "voloviny"
. Každým rokem jezdíme začátkem léta do Jeseníků a bohužel znám nájezdy sběračů borůvek ( většinou jsou to Poláci) . Vždy se opakuje to stejné- poničené, orvané, zlámané porosty borůvek. Používají právě hřebeny a vůbec se s tím nepářou
. O nějakém respektu k přírodě nemůže být ani řeč. Proto je můj názor na používání hřebenů takový, jak už jsem psala...
To je svatá pravda,že ti Poláci v oblastech severních hor jsou přímo posedlí,já bych je také hnal.Ale zase musím dodat,že na tom ty hřebeny vinu nenesou.Také jsem měl debatu s ochránci Šumavského národního parku,chalupu máme přímo v něm.Borůvky rostou za chalupou a také protestovali proti česání hřebenem.Tak jsem jim to předvedl a nestačili se divit.
JABRAKA
trhat hřebenem je paráda, jako dítě jsem trhal s prarodiči borůvky hřebeny. Je to 20x rychlajší než je trhat ručně, člověk je rychle hotov a zbyde mu čas na přírodu. Hřeben borůvčí neničí, jsou to kecy, kdo hřebenem nikdy netrhal, tak to nepochopí. Chápu, že je možné s hřebeny dělaat nájezdy na borůvky, ale to tu neřeším. Prostě zákaz hřebenů je stejná kravina jako sluneční elektrárny a úsporky. Tom
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.