Nejste přihlášen/a.
Můžu pěstovat orchidej -phalenopsis v kuchyni na parapete, kdyz je v mistnosti sporak s plynovymi hořáky? Kuchyň je orientována na sever.
Myslím, jestli není ten sporák v blízkosti okna, že jí to vadit nebude. Na severním okně jí bude dobře, nesnáší přímé slunce. Já je mám asi 1,5 metru od okna na stolku, abych na ně dobře viděla a krášlily mi pokoj. Jednou za 10 dnů ji namočte celou do kbelíku s vodou a hnojivem, a po 2 hodinách nechejte okapat. Občas roste listy, a bude se jí dobře dařit, uvidíte.
Přesně tak, sporák a páry z jídla ani tak nevadí, ale třeba mísa s jablky ano-orchidejím vadí ethylén, uvolňující se ze zrajících jablek apod. Phal. je dost odolný i co se teplot týká, takže nějaké to zvýšení teploty při vaření také snáší (ideální teplota kolem 22-24st., v noci o 5st.méně-to je nejlepší cesta k indukci kvetení). Nemá rád velký průvan, přímé slunce od 11-17h.v létě jej může popálit. Pozor jen v zimě na větrání-nesmí namrznout. Rosení ano, ale pozor, aby se voda nedostala do srdíčka rostliny (hlavně při nižších teplotách), tam pak zahnívá-když se stane a voda zateče, tak nejlépe vysušit ubrouskem apod. Zálivka po vyschnutí substrátu (pozná se podle barvy kořínků-zestříbrní, jinak jsou zelené)- prolít květináč a nechat okapat,nebo ponořit do nádoby s vodou na pár minut po okraj květináče-opět nechat vykapat po vyjmutí a pak teprve uložit do okrasného obalu- pokud je. Voda nejlépe dešťová, pokud není možnost, vhodná je co nejméně mineralizovaná voda balená-např. Dobrá voda, nebo Toma natura bez bublinek-někdo též míchá destilovanou s kohoutkovou (Phal. nemá rád zasolení kořenů, jako jiné orchideje). To je asi tak v kostce to nejdůležitější, co mě napadlo, jak bude rostlince dobře .
Doplnění-omluva -v závorce ohledně zasolení kořenů mě chybí "i" - (Phal. nemá rád zasolení kořenů, jakož i jiné orchideje - čili to nesnáší, jako i ostatní druhy orchidejí všeobecně).
Dobrý den
zaujala mne poznámka o zasolení kořenů.Také mám Phal. Myslíte ,že voda ze sladovodního akvária ji bude vadit?
Nemám osobní zkušenost, neboť rybičky nepěstuji, ale četla jsem, že je k zálivce a vlastně současně hnojení voda z akvária velmi vhodná. Obsahuje všechny potřebné minerály ve volně rozpustné formě, takže nemůže docházet k předávkování, ani k zasolení substrátu. Rybičky prý zajišťují v akváriu velmi potřebné dusíkaté látky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.