Nejste přihlášen/a.
Na balkóně pěstuji v dostatečně prostorném květináči pažitku...i když jsem ji několikrát seřezala (dost ji používám) je pořád tenší a tenší Čím to je? Dá se s tím něco dělat? Přitom když jsem ji koupila byla silná...Pozakoupení jsem ji přesadila do květináče, dala hlínu (= nepěstuju ji v tom pidi květináčku bez hlíny, ve kterém jsem ji přinesla...). Předem děkuji za rady!
Helinko, pažitka, jako každá rostlina, potřebuje v půdě výživu. Tím, že ji často seřezáváte, tím vlastně jí odebíráte asimilační plochu a vůbec její "podstatu" . Ale k tomu pažitka slouží. Aby opět zesílela, tak doporučuji: Připravte si další 2 až 3 květináče, dolů dejte do každého na otvor víčko od piva, nad to trochu kamínků a písku. Pak si přineste výživnou zahradní zem, můžete i kompost, a do každého květináče (i toho původního) dejte asi do poloviny tu výživnou zem. Ten původní trs pažitky samozřejmě z původního květináče vyjměte, oklepejte kořeny a ROZDĚLTE (=opatrně roztrhněte) TRS NA TŘI ČÁSTI (pokud máte tři květináče). No, a pak už jenom každý nový menší trs zasaďte do nového koflíku a zasypte novou zeminou. Tu původní zeminu vyhoďte. Do hloubky sázejte tak, aby pažitkové cibulky byly asi 3 až 5 cm pod povrchem. Zalévejte vydatně, ale v misce aby voda dlouho nestála. Můžete i něčím do vody občas trochu přihnojit (cereritem?).
A teď to seřezávání: Vždy seřízněte jiný trs. Tedy každý trs nechte nějakou dobu obrůst, třeba alespoň tak do výšky 15 cm, aby se pažitka z toho seříznutí dokázala vzpamatovat. Pak zase řežte druhý trs, a pak řežte třetí trs. Takto doufám že Vám bude dávat snítky nepřetržitě nejméně 2 roky. Až zase zeslábne, opět přesaďte do nové země. Poupata nenechávejte vykvést, nýbrž je včas ustříhněte (netrhejte, stopky pod nimi by zežloutly).
pokud ma vyzivnou zeminu,ma svetlo?Nebo na kvetinac moc neprazi?Ja tedy nemam moc zkusenosti s pestovanim v kvetinaci.Letos jsem si predpestovala do kelimku brzy z jara a byla slaboucka.Po vysazeni na zahon,to trvalo dosti dlouho,ale uz je pekna,zrovna tak petrzelka.Co zkusit nejak kvetinac izolovat,treba je to prehrivanim.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.