Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak postavit lesnické oplocení

Od: neon* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, nakoupil jsem lesnické pletivo (150ku). Doma mám složenou kladovku dřeva. Koupil jsem i zahnuté skoby (3mm). Máme doma i kovové trubky (různý kovový odpad). Chci doma ohradit amatérsky zahrádku, proti srně. Ale nevím jak přesně na to.

1. Mám si nařezat jak dlouhé klády? 2m, 0.5m to bude stačit v zemi? A z čeho je naštípat? Prej z dubu?

2. Konce osekám asi sekerou do špičky? A mají se nějak ošetřit? Stačí to třeba opálit v ohni?

3. Nevím, jak řešit profilový zlom na pozemku. Jde to rovně a pak najednou prudce do kopce a já přemýšlím, jak to mám zlomit v tom pletivu?

4. Vchodová branka, jak nejelegantněj na ni?

Děkuji moc za rady.

doplněno 03.06.11 07:53:

V případě použití kovových trubke, jak to mám k nim přichytit?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Mno.

Do zeme je potreba nahnat kuly podle toho, jak moc je pevna. My pouzivame kuly dlouhe cca 2.2m (hruby odhad), ale je to primo v lese, kde je obycejne zem mekci no a do zeme je zeneme zhruba na vysku 170cm (zase odhad).

Material neporadim, my pouzivame, jake jsou po ruce. Obycejne smrk.

Spicky delame motorovkou, pac kdyz mate udelat treba 200 kulu naraz, tak byste se z toho sekerou zblaznil. Take ale zalezi, jak silne kuly mate na mysli.

Osetrujeme je ekologicky vyjetym olejem.

Pletivo je poddajne a vpohode se prizpusobi i ostrym prechodum. Jen je potreba na spravne misto umistit kul, ktery bude pletivo drzet ve spravnem tvaru. Tedy dat kul do mista zlomu a pletivu k nemu radne prichytit.

K drevenym kulum to chytame na hrebicek, k ocelovym trubkam utahujeme dratem.

Na lesni skolku vratka nijak specialne neresime, vchod je vzdy tam, kde vyjde konec pletiva - to misto si samozrejme naplanujeme.

nadne
hodnocení

0x

Chválím Vás "Neone". Jste muž činu a začátek práce jste vyprojektoval a uskutečnil naprosto správně. Chválím "doma", chválím "zahrádku", chválím "proti srně". Tak to má být: začít menší akcí a doma, a postupně se zdokonalit.

První rádce, zřejmě odborník na slovo vzatý, Vám poradil zcela odborně a velmi podrobně. Chválím i jeho radu.

Pokud byste chtěl další podrobnější technické informace, můžete je získat v nejbližší prodejně "Stavebnin", tam i koupíte určitě branku do plotu i sloupky k ní (nejlépe kovovou už s pletivem). Další zdroj informací můžete čerpat na univerzitě MZLU v Brně na lesnické fakultě, nebo na jejím pracovišti v Lednici na jižní Moravě, nebo na středních lesnických školách (vyhledejte na internetu). Můžete i navštívit nejbližší pobočku lesní správy, můžete navštívit známého hajného nebo se s ním seznámit a poradit se s ním, můžete jít do lesa obhlédnout nějakou "školku lesních stromků". Dejte si pozor také na "úřady", abyste náhodou neoplotil cizí pozemek, což by Vám majitel pak poručil odstranit. Také pozor na "chráněná území", ve kterých se nic nesmí stavět, nebo se opatrně vyptejte v okolí, kde "řádí Zelení", abyste si je nepopudil. Také se svou činností a plány do budoucna moc nechlubte před sousedy a před známými; může se mezi nimi vyskytnout závistivec, který je schopný vymyslet a proti Vám uplatnit nějakou "všivárnu". Do lesa berte s sebou svého loveckého psa (pokud máte) na vodítku, aby Vás upozornil, kdyby Vás někdo špehoval. Nebo choďte s ještě jedním diskrétním spolehlivým člověkem, protože v lese pro jednoho člověka může být i nebezpečno. "Zlomte vaz" :), ať se daří.

myse*
hodnocení

0x

my máme totéž pletivo - ohraženou zahradu ze 3 stran (z ulice klasický plot) Použili jsme staré stávající sloupky a pletivo přichytili drátem.

Podle mne - kovové trubky zabetonovat do země nebo dřevěné kůly zatlouct, ale nejdříve namořit proti hnilobě, jinak do 3 let spadnou... Zlom - dát sloupek přímo tam kde se láme a pletivo přiohnout a přidrátovat...

Branku - mezi dva sloupky, my začínali s karisítí, nebo můžete ze dřeva

doplněno 03.06.11 13:11:

p.s. ještě jsem zapomněla - kolem plotu jsem vysadila různé křoví - už prorostlo a plot téměř není vidět...

jabraka*
hodnocení

0x

Neone.Problém je možno rozdělit na několik částí.

1. Zasazení kůlů,nebo trubek..

Pokud je ten pozemek velký,tak doporučuji zemní vrták a díry vyvrtat.Vrták lze i vyrobit a vrtat ručně.(v případě kamenité půdy je to dost namáhavé.)Vrták sestává z kruhu ocelového plechu s dírou uprostřed.Tam se zastrčí trubka s držadly.Plech se rozřízne na jednom místě a pak se roztáhne do závitu spirály,o zdvihu asi 3 cm a přivaří na trubku.na konec trubky se přivaří spirálová špička.Hrany plechu se nabrousí.

V normální ornici(louka) je vrtání vcelku snadné.Pomoci se dá namočením otvoru.Okolo kůlů se natlučou kameny.

2.Natažení a volba pletiva.Proti zvěři stačí nevázané oplastované pletivo.To nejlevnější.Pro uchycení se používá vázací drát oplastovaný.

3 Pro napnutí pletiva je potřeba napínací drát oplastovaný,k němu se pletivo přiváže vázacím drátem.Dráty jsou nejlépe dva jeden drží spodek pletiva druhý vršek.

4 Pozor na podhrab.V místech,kde je půda měkká,se použijí podhrabové desky.

5 kůly se mohou zhotovit z jakéhokoliv materiálu,Buk se asi nesežene a je hodně drahý.Smrková tyčovina je za babku.Po dohodě s hajným se dá udělat výřezávka v mladé výsadbě.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]