Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, ze džberů jsem vytáhla odrostlé tulipány a chtěla bych místo nich zasadit nějakou kvetoucí rostlinku, která mi vydrží i do dalších let. Může to být i keřík. Co doporučujete? Může být např. Ibišek, plamének atd? Nejlepší by byla rostlinka, kterou na zimu nemusím vytahovat z hlíny a stačí ji ve džberu nechat na terase něčím obalenou. Díky za rady
Tak vysadit muzete temer cokoliv. Podstane je na jakou stranu terasu mate. Jestli je to jih - tedy upla cely den nebo treba vychod. Take zalezi na to co tam chcete mit jeslti nejake nizsi rostlinky nebo, jak pisete treba kerik, ktery muze case mit i nekolik metru.
Pokud to chcete nechat na terase i v zime, tak to opravdu bude chtit poradne zabalit, aby nepromrly koreny.
Pokud chcete kerik (ci stromek) tak opravdu krasne jsou ibisky - v soucasne dobe je mozne vybrat ze spousty druhu od jednoduchych az po plnokvete. Daji se pestovat jako kerik i jako stromek. U nich je krasne, ze kvetou od cca konce cervence az do mraziku. Jedina nevyhoda je, ze kvetou vzdy jen jeden den takze kazdy den je okolo napadano hodne odkvetlych kvitku. Tatze je kazdy den co sbirat, ale jinak vypadaji uchvatne - ja mam na zahradce dva Jinak jsou bezudrzbove - ani strihat se nemusi (tedy pokud neprerostou) Jsou mrazu odolen jen ty prvni zimy by to schtelo poradne zabalit a to radsi jak "kvetinac" tak i rostlinku nahore.
Pekne jsou take buxusy sice nekvetou, ale daji se pekne tvarovat a kdyby treba uprostred byl buxus a okolo nejake kvetou kyticky, tak by to mohlo byt moc pekne. Buxus je take hodne odolny a nenarocny. Jen na zimu bych zase doporucila zalalit "kvetinac" (i kdyz to bych udelala at tam budete pestovat cokoliv)
Nevim, jak dzber velky a jak celkove vypada, ale pokud je vetsi a nechcete nic vysokeho, tak bych doporucila tam dat treba skalnicky - ty hodne vydrzi a mylsim, ze ani na zimu by nebylo potreba je nejak zvlast chranit. Ja je doma pestuji v betonovych tvarovkach co nam zpevnuji svah a krasne prezivaji. Krasne a nenarocne jsou treba rzochodniky - je jich hodne barev a kdyz se koupi pravne kultivaty tak kvetou cele leto. Moc pekne jso utake devaterniky (to jsou ted moji oblibenci) je jich hodne druhu je to neco mezi kerikem a bylinou a krasne kvetou - daji sek oupit v hodne barevnych odstinech a jsou jak jednoduche, tak i plnokvete.
Pekne jsou take ruzne previsle stromky - treba vrba jiva, modrim...
Mozna by vam tam sli i miniruze - ja je doma pestuji v tech betonovyhc tvarovkach - na zimu je ani neprikryvam ani jedna mi nezmrla - troch ujse se bala, ze ty tvarovky budou promrzat, ale asi ne...
Nebo pekne jso utake rudbekie - ted se prodava hodne odstinu.
Takze spis napiste jak je dzber velky (popripade dejte fotku), napiste jak je terasa situovana) a take jakou mate predstavu - jak asi vysoke rostliny, zda kvetou ci nikoliv apod.
Tak květináče mají průměr asi 30cm, jsou to ty klasické kameninové květináče a jeden džber vyrobený ze sudu čili ještě větší. Omlouvám se, ale nevím přesnou velikost. Na terasu svítí zhruba od 12hod až do večera, nevím jaká je to strana No a chtěla jsem zasadit něco většího kvetoucího, třeba i ty keře, zkusím teda asi jeden ten ibišek, ale to je tak jediné co poznám, uvažuju i nad těma růžema, nevím, jestli by šel třeba i šeřík nebo něco podobného, co třeba v budoucnu můžu přesadit do hlíny na zahradu. Nezlobte se, jsem úplný začátečník a děkuji za ochotu poradit.
Ja osobne moc kvetin v kvetinacich nepestuji - mam zahradku takze spis se realizuji tam Dle toho co popisujete tak terasa bude tak JZ - takze pokud neni nicim zastinena, tak tam bude docela upal. 30 cm neni zrovna moc - zalezi tak na hloubce jestli je to spis miska nebo vyssi kvetinac. Problem bude trochu s prezimovanim tech 30 cm opravdu neni moc takze hrozi, ze kvetinac promrzne. Takze bude potreba ho poradne zazimovat treba obalit do polystyrenu. Nebo pokud mate vhodne prostory, tak na zimu presunout nekam dovnitr - idelane nejaky sklep ci jina netopena mistnost. Nebo ja delam, ze nektere rostlinky v kvetinaci proste na zimu zahrabu do zahonu - tam jsou chranen proti promrznuti a na jare je zase vyhrabu, ale netusim, zda mate zahradku.
Kazdopadne ten ibisek by tam mohl jit - ma rad slunicko a teplo ja ho mam take na JZ a krasne roste. Jen si myslim, ze to nebude na dlouha leta - ten kvetinac mu bude brzy maly - videla bych to tak na 2-3 roky. Tedy pokud z neho nechcete delat bonsai. Take bych se trochu bala promrzani takze v tomto pripade by to opravdu chtelo kvetinac obalit treba polystyrenem a rostlinku zabalit do netkane textilie.
Pokud mate kde rosltiny prezimovat, tak muzete zkusit treba i olenadr ty jsou v lete take krasne nebo durmany, ale obe opravdu chteji na zimu prestehovat do sklepa. Pokud mate deti ,tak poroz oba jsou jedovate.
Serik je nenarocna rosltinka a slunicko mu take nevadi, ale nevim ta velikost kvetinace ta mi prijde mala. No mozna tak na rok ci dva. My jsme sazeli serik loni (tedy volne do zeminy) a bal mel tak velky, ze si mylsim, ze bychom ho stezi do tak maleho kvetinace narvali.
Ruze byste tam jiste take mohla zasadit - pro ty si myslim, ze by velikost kvetinace byla akorat (kor pro ty mensi typy). Jen opet na zimu by to chtelo poradne zazimovat ci zahrabat do zahonu.
Moc pekne jsou take trena hortenzie, ale ty maji rady spise stin - takze to nebude nic pro vas.
Moc pekny je take treba granatovnik (granatove jablko). Jednak ma moc pekne kvety, ale pak se z nich tvori plody, ale ten by se musel na zimu schovavat.
Pokud by vam nevadilo, ze nekvete, tak se da na terase pestovat fikovnik smokvon. Tak je vyhoda, ze v lete muzete sklizet fiky. Ja je na terase pestuji uz leta. Tedy na zimu je davam do sklepa. Nektere jsou dokonce mrazuvrdorne, ale dost zalezi na miste. Zkouseli jsme ho zasadit normalne do zeme - sice nezmrl cely, ale kazdy rok rasil od zeme - takze to nemelo cenu, ale znam mista, kde nomalne roste a ani ho nezazimuji.
Dobrý den!Já zase preferuji takové keříky,stromečky,které dají něco na zub.Já mám 4rok na balkoně broskve a nektarínky,zakoupil jsem je u Starkla a letos jsem si koupil sloupovité třešně a švestky,které jsou štíhlé a dorostou do výšky 2-2.5m.a pa 3letech je vysázím jako ovocný plot.Nezabírají místo a postupně dokoupím i jiné ovoce.Samozřejmě se můžou ihned vysadit ven.Ale já teprve tu zahradu zakládám novou,protože tam do lonska byl stavební material.Manželka má svou předzahrádku,kde pěstuje jen stromkové růžičky a má jich již 8druhů a každá krásně kvete a každá je jiné barvy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.