Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak připravit a používat jíchu z kopřiv

Od: tazatel* odpovědí: 8 změna:

Prosím, kdo používáte jíchu z kopřiv, podělte se se zkušenostmi. Na netu jsou nějaké návody, ale v mnohém se liší. Není nad to si přečíst rady od těch, kdo je mají zažité v praxi. Díky.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Dělala jsem jí ve velkém kýbli od primalexu. Kopřivy bez kořenů a květů / já používala jen listy / jsem nacpala do větší poloviny nádoby a zalila dešťovou vodou. Kýbel jsem umístila na stinné místo a přehodila přes něj hadr. Asi co druhý den jsem obsah zamíchala kusem dřeva. Zákvas zraje asi 2 - 3 týdny, kdy by měl přestat kvasit. Na zálivku jsem podle druhu rostlin ředila 1 : 10 - 20. Mladší rostliny slabším, stromky a keře silnějším. Volte raději slabší a asi tak jednou za 10 - 14 dní. Zbytky kopřiv ze zákvasu můžete před deštěm nalít pod stromy, nebo do kompostu. Z nedostatku kopřiv už jej delší dobu nedělám.

tazatel*
hodnocení

Děkuji za vyčerpávající odpověď. Ještě by mne zajímalo, zda roztok používáte i jako postřik proti škůdcům (jakým) a v jakém poměru.

hodnocení

0x

Já to dělám tak, že velké plastové nádoby nacpu nejenom kopřivy, ale i pampelice a ten plevel, co si nevzpomenu jak se jmenuje, ale vytéká z toho žluté mléko, a dříve se tím mazaly bradavice. Zaleju dešťovkou a dále postupuji tak, jak napsala Bruna. Mám dvě nádoby, abych měla vždy hnojivo k dispozici. Ředím, jak napsala Bruna. Je to výborné hnojivo na všechno. Jak zeleninu, tak okrasnou zahradu. Ale vy možná myslíte jen kopřivy. Také jsem někde četla, že to je proti mšicím. tak tyto zkušenosti nemám, ale pokud máte zahrádku, je to výborné hnojivo bez chemie. A FUNGUJE! Jo, vlaštovičník se to jmenuje, to čím se mazaly bradavice. Ještě něco, když je hnojivo vyzrálé, před použitím nemíchám, dávám ko konve "čistý" výluh. Zamíchám znovu, až když skončím zalévání. Hodně zdaru, rozhodně budete mít alespoň kvalitní hnojivo. :)

Tu nádobu skutečně nacpete kopřivami? Kolik se Vám tam pak vejde vody?

Má se plnit do 2/3 .

Díky, provedu! Kopřiv mám habaděj, rostou mi na kompostu a mají 150 cm výšku:))

Odstraňte z kopřiv květenství a kořeny.

Nejenom kopřivami, dávám i pampelici a vlaštovičník. Zaliju dešťovkou, aby bylo všechno potopené. Neměří se to tak pečlivě. Jde vlastně o zkvašený výluh z rostlin, který pak působí jako přírodní hnojivo. Musí se ředit, je to dost silné, ale opravdu to účinkuje. Vidím to na své zahrádce. Zalévám tím jednou týdně. Dostala jsem tento návod od jedné kamarádky, která mi to přeposlala. Řekla jsem to své sousedce a obě máme permanentně na zahradě soudek tohoto hnojiva. Ahoj Suzy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]