Nejste přihlášen/a.
Jak jsem zasadila brambory,tak jsem hrůbky postříkala přípravkem senkor,což je postřik určeny do brambor (ještě před vzejítim) aby zabránil růstu plevelu.Jenomže teď už jsou brambory venku,ale začly jim žloutnout listy.Nevim teď co s tím,podle návodu by se už nemělo v kramborách kopat,ale po těch deštích je ta hlína strašně ubitá,že bych ji nejradějí nakypřila,ale nevím jestli bych si s tím brambory úplně nezničila.Prosím nemáte někdo zkušenosti s něčím podobným,moc bych prosila o radu. Moc děkují Božena.
Spíše může jít o průvodní nemoc brambor plíseň bramborovou.Mohla k tomu přispět i přemrznutí porostu.Já brambory okopu i dvakrát ,vůbec jim to neškodí.Dokonce později,když brambory dozrávají,tak šetrným podkopnutím keříku sklidím první úrodu a brambory vesele rostou dál a za měsíc sklízím znovu.
JABRAKA
Moc děkují za rady a názory,nakonec jsem se rozhodla brambory okopat,i když v návodu u toho postřiku bylo napsané,že už se nemá do brambor po postřiku mechanicky zasahovat.V bramborach sice nemám ani jeden plevelek,ale po těch deštich a následném slunci jsou jak zabetonované tak jim musím dopřát trochu vzduchu. A o tom žloutnutí listu jsem se dočetla,že některé odrůdy branbor ten postřik proti plevelům nesnaši ale jak už pak rostou tak se z toho vzpamatují a je vše v pořádku.
Holt jsou to okopaniny,prospiva jim to.vcera jsem cast lanu,take kyprila a odplevelila a je pravda,ze jsem nekde uvnitr keriku nasla zlute ovadle listky.Myslim,ze to byl jeste pozustatek mraziku,jak pise Jabraka.S postrikem nemam zkusenosti,ale pokud to uvadeji,tak je to mozne.Ono to nejak dopadne a neco bude.Jake pestujete odrudy,ja letos zkousim prave vice odrud,pak chci nechat jen co se mi osvedci.udivuje,ze pozdni se maj na kvet a z ranych jen jedna odruda.
Letos a vlastně už třetím rokem pěstuji Marabel,loni se sice moc nevyvedly kvůli tomu deštivému počasí ale roky před tim moc.Jsou moc chutné no a letos jsem si na zkoušku koupila odrůdu Colette,tak uvidím jaké budou.
marabel jeste neznam,colette jsem letos uz nesehnala,chtela take zkusit.vlastne jsem vzala odrudy co byly.Elfe,Bellarosa,Princez,Belinda,agria,Solara,Ditta,Marena.Vyzkousene mam jen agriu a Dittu.S agrii jsme byly spokojeny velke a dobre na kasi.
doplněno 30.05.11 22:29:Jeste -Filea
Jo je to moc dobré otestovat si více odrud a zjistit,které jsou dobré a vyplatí se pěstovat.Ja jsem zase chtěla koupit lauru,je s červenou slupkou a pry také výborna ale také jsem ji už nesehnala.Jo a jak jste psala,že vám některé brambory nejdou do květu,ja ze své zkušenosti vím,že ty velmi rané a rané brambory vůbec nevykvetly,ale úroda byla dobrá
Barco dnes jsem z hruzou zjistila,ze mi brambory misty povadly,coz o to,nekde diry a je podhrabano,ale o co horsi u zminenych zlutych listku,kdyz se hrabne do zeme,tak je jakoby shnily stonek,takovy rozmekly.Nevim tedy ,kdyz to bylo v pude,jestli od mrazu.Uvidime,doufam,ze to neni necim napadene,to dost brzy.
Totéž jse bohužel zjistila také u par stonků se sousedkou jsme o tom mluvily,ona už sice kromě kytek nic nepěstuje,je už starší, ale říkala,že to bude spařené,že hrozně dolilo a na to přišlo ostré sluníčko a teplo.
Dobry den Barco,vracim se k vasi otazce,jelikoz pri kontrole brambor jsem zjistil,ze uvadajici nate maji stanek dole uhnily.Pri pozornejsim vzhlednuti,me onen stonek pripada jako dole pukly a vyteka z neho duzina.Kdyby to byla nejaka hniloba,tak snad kvuli tomu nepukne.Jakoby to neco vyziralo.mate ten problem jeste take?Krom toho zautocili ukrutnym zpusobem slimaci,vcera jsem jich sebrala kybl.to vyzirani stonku ale nebudou delat oni,tenkrat jeste moc nebyli az ted.
Dobrý večer juglans,tak mě také hodně stonků uhnilo,ale neviděla jsem žeby byly nějaké prasklé,zkratka žloutly a když jsem sronek vytahla za země,tak bylo vidět,že začínal uhnívat už od te bramborové hlízy.Ale většina brambor co po tom postřiku zežloutly se vzpamatovala,ty žluté listy uschly a vršek je pěkně zelený a zrovna kvetou.Já si myslím,že v mém případě také to uhnívaní způsobilo to,že jsem na podzim nezaryla hnůj,ale jsem ho dávala do hrůbku najaře na to pak brambory a zahrnula hlínou.Už jsem to tak dělala vickrat a byly brambory hezké,ale letos to zpúsobily určitě ty velké deště co byly.A ti slimáci tu u ná také dělají pěknou paseku,v bramborách jich moc není ale jinač všechno žerou mrkev,salát okurky skoro nic se neobstojí i kytky v zahradě,také je skoro každý den v podvečer sbíram,ale je jich pořád spousta.Koupila jsem takové modré granulky,které jsem rozhazela kolem okurek tak je sežerou a okurky se obstojí,ale některé z toho uhynou a zas příjdou jiní tak že to je takový nekonečný boj.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.