Nejste přihlášen/a.
Fikus benjamina má zvlhlé, lesklé listy a roní lepkavou tektinu tak, že se podlaha pod ním časem lepí. Pouhým okem ani lupou nejsou vidět žádní škůdci.
Poraďte, prosím, co s tím mám dělat. Děkuji
Zkuste lépe fikus prohlídnout. Já jsem takto objevila puklice na překrásné mandarince a i když jsem ji léčila skoro dva měsíce, tak jsem ji přesto nezachránila. S puklicemi jsem neměla žádné zkušenosti a tak jsem je dlouho nemohla objevit. Vypadají jako malé hrbolky buď na spodní straně listů a nebo i na stoncích. Oni jsou právě pod tou pukličkou a tak se velice špatně ničí. Stříkala jsem je chemickým přípravkem, ale i ručně ničila - marně. No třeba budete mít víc štěstí. Hlavně ji dejte do "karantény", ať vám mrchy puklice - pokud je skutečně objevíte - nenapadnou i další květiny.
No pokudj e to lepkave tak si mylsim, ze by to mohly byt msice - ono kolikrat je clovek prehledne.
Tak ho zkuste postrikam necim na savy a zravy hmyz a uvidime jestli to pomuze. Popripde se da listy otirat slabou mydlovou vodou, ale to nesmi byt moc velky
Promiňte, nechci se hloupě ptát, ale jste si jista, že je to fikus benjamin, a ne ten druhý, s velkými listy? Protože mám oba dva a veliké. Ty pukvice se mi objevili na to tom s velkými listy a zastavila jsem to přípravkem na ochranu rostlin, jmenuje se Perfekt plant, koupila jsem v květinářství za 78kč. Pomohlo to, a je to i na jiné "mršky", co nám dělají paseku na kytkách. Je mi divné, že píšete o bílém "mléku", ten se u drobnolistého bejnamína nevyskytuje, jen u toho druhého. Tak jestli nemáte ještě nějaký jiný druh, který neznám. No, nejlepší by bylo, kdybyste zašla do květinářství, odlomila malou větvičku, a ukázala jim to. Pokud to jsou odborníci, určitě poradí, co s tím dělat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.