Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kořenění ibišku

Od: magdon® odpovědí: 4 změna:

Mám trochu netypický ibišek (před lety dovezený z Kréty). Tento ibišek velmi těžko koření. Teď mám řízek ve vodě už asi 2 měsíce a pořád nic. Poradíte někdo, jak se dá kořenění ibišku pomoct?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

binka*
hodnocení

0x

Ke zdárnému zakořenění ibišku je potřeba spodní teplo, je dobré dát květináček na topení. Jenže teď už se netopí *nevi*

Já proto používám starý jogurtovač. Do malého květináčku dám výsevní zeminu, řízek obalím ve stimulátoru a ještě přiklopím PET lahví. Každý den se musí větrat, aby neshnil. Světlo, ale ne přímé slunce. Zakořenění obvykle trvá tak 6-8 týdnů, podle druhu ibišku, někdy i déle.

nadne
hodnocení

0x

Ibišek kořenit následovně: vrcholový řízek o délce asi 12 cm upravit tak, aby měl jen 2až3 vrcholové lístky, ostatní listy odstřihnout těsně nad nasazením na dřevo. Spodní hlavní "ránu" řízku nechat asi 1/2 dne zaschnout. V drogerii koupit stimulátor na kořenění keřových řízků a spodní konec řízku asi v délce 2 až 3 cm ponořit a obalit ve stimulátoru, přebytek oklepat. Pak ve vlhkém písku v truhlíku vyhloubit úzkou delší jamku asi 8 cm hlubokou a řízek se stimulátorem tam opatrně šikmo umístit a zasypat pískem. Potom obalit truhlík s řízkem igelitem.

Běžný ibišek koření velmi snadno bez použití stimulátoru. Z ciziny dovezené řízky květin koření špatně, s tím mám špatné zkušenosti, často nezakoření ani po ošetření stimulátorem; asi rostlinnému řízku škodí podmínky daleké přepravy.

Domnívám se, že by Váš řízek neměl být trvale ve vodě (nemůže k němu vzduch), ale že by měl být ve vlhkém písku. Možná zkuste uříznout další jiný řízek a dejte ho pod igelit do toho vlhkého písku.

hodnocení

Ostatní ibišky mi koření poměrně snadno i jen ve vodě. Tenhle roste dobře, kvete krásně dvoubarevně, ale zatím se mi ho povedlo namnožit jen jednou (už je to dávno). Mám ho doma asi 12 let (takže šok z přepravy to nebude), Zkusím ten stimulátor.

limetka*
hodnocení

0x

Zkuste koupit práškový stimulátor, vlhký konec řízku namočte do tohoto stimulátoru tak, aby prášek pokryl stonek i včetně spodního paždí lístků (nebo místa po něm) a řízek opatrně zasuňte do půdy v květináčku tak, abyste nesetřel(a) prášek. Přiklopte jej skleničkou nebo igelitovým pytlíkem, denně aspoň jednou vzdušnou vlhkost vyvětrejte. Zalévat mírně, ale nesmí vyschnout. Ještě můžete z půlky sestřihnout listy , sníží se tím plocha pro odpar vody a podpoří zakořenění. Až začne rašit nějaký mladý lístek, bude vyhráno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]