Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přežije habr přesazení? Jde o nálet

Od: marenka* odpovědí: 17 změna:

Krásný dobrý den přeji. *slunce*Dnes jsem si zkrátila cestu pěšky do práce po kolejích. A co nevidím. Dráhy pořezaly krásné stromy okolo tratě a já koukám, sem tam na krásné malé habry, nálety. Jsou různě velké, většinou po kolena. Nikoho bych tím nepoškodila, roste to tam planě a dráhy to stejně likvidují. A tak se ptám. Vydrží to habry, když je půjdu vyrýpnout a přemístit na zahrádku? *modla*

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

des*
hodnocení

2x

Proč by to nešlo,jde o plevel,ale jako na co?Na živý plot?Na nic jiného se to nehodí.

marenka*
hodnocení

Jj, na živý plot. Zlatice se mi nějak odmítají tvrdošíjně chytit. *nevi*

hodnocení

2x

Vykopat s větším balem zeminy kolem kořenů, nenechat přeschnout, po zasazení zakrátit a přistřihnout větvičky, aby se snížila ztráta vody vypařováním, polévat, modlit se... případně trochu zastínit...přístí rok obrazí, další roky tvarovat a stříhat... a hrabat listí *zed*

držím palce...

marenka*
hodnocení

Děkuju moc. *ua* To hrabání listí mi nevadí, stejně, ačkoli jsem to vůbec nečekala, jsem na té své pidi zahrádce každý den. *sok* Travička už roste a s ní se mi tam rozlézá svlačec a co je horší, škumpa. Tu majitel baráku zakázal odstanit a tak každý den vyškubnu ze země tak 10 malých. *zed* Vůbec nechápu, kde se pořád berou, to je hrozný. Jednu vyškubnu, druhý den tam jsou další 4. A to nepřeháním ani trošičku.

Já mám u plotu už zlatice, nálety javoru a ještě něčeho, taková malá džungle a čekám, co se chytí. *modla* Tak tam dám ještě habr. *smich*

Jo a pochlubím se. Našla jsem asi před měsícem? vyhozený malý rhododendron. Lidičky zlatý, on mi vykvetl! Malá, růžovo bílá kvítka. Upřímně mám z toho vánoce. *slunce*

krkovicka*
:-D Vy jste číslo!chválím.Zkusila jste ten břečťan?onehdy jsem tady o něm psala.viz. Javor.
marenka*
hodnocení

Krkovičko, četla a už mi byl i doporučen Patronkou. Břečťan je v záloze, až selžou všechny mé pokusy o chycení jakéhokoliv roští, či stromku, pak nastoupí on. Dcera už mi říká fantom Varnsdorfu *haha*

A manžel? Ten to okomentoval jednoduše. "Koukám, že jsi vyměnila oddělení v obchodě, místo do obuvi chodíš do zahradního centra." :D Jo a po večerech s rýčem. *haha*

krkovicka*
Stromečky i ta zlatice se chytí,nebojte,ono to někdy ale trvá.My ve skalce každým rokem najdeme nálet něčeho co tam nepatří.Roste tam smrk a v okolí 500m tady smrk není(asi pták přines)prostě se tam tomu daří.Rhodendron máme taky,jsou to krásné květy.Jak jsou na tom sousedi u Vás,ty by nepřispěli větvičkou?Co manželovi?nezbyla mu pomlázka z Velikonoc?Krásně po zapíchnutí obrazí...Jen abyste tam časem nezarostla :-D
marenka*
hodnocení

No, to už říká i okolí, že pěkně blbnu a příští rok to budu všechno vykopávat. *smich* Ale co, zas budu mít co dělat. *uspech*Já mám totiž jeden velký, patrně doživotní problém. Neumím se nudit a když už nějakou práci mám, tak jí dělám naplno a rychle. *sok* Tak sem za dva roky dám fotku pro pobavení, kolik stromů se dokáže vejít na pár metrů čtverečních. *frajer*

A kurňa, jehličnan ještě nemám. *vtip*

Marenko, zrovna ted jsem taky premistovala maly habr - z nasi zahrady k plotu na zivy plot - byl vysoky asi 35 cm, ale koren mel strasne dlouhy a nase puda je tezka, jilovita - nedarilo se mi i s balem, puda u korenu nedrzela, opadavala... no, zkratka konecek se mi utrhnul a habr vadne, asi se neujme... tak pozor na to - vyber si radeji nejaky maly...

marenka*

*sok* Pane jo. Moc budu držet palce, to by mě vůbec nenapadlo, však 35 cm je takový trpaslík. *plac* A velmi děkuji za radu. *palec*

listí z habru budete hrabat až na jaře. Takže se Vám ta práce aspoň pěkně časově rozliží;).

jabraka*
hodnocení

1x

Choď pěšky dál,je to zdravé.Sleduj habříky,a na podzim nějaké vykopej a přesaď.V těchto horkých a suchých dnech je jejich přežití velmi nesnadné.

JABRAKA

marenka*

Jabrako, jasný. *frajer* Mě šlo spíš o to, aby tam do podzimka nezakořenily takovým způsobem, že by je vyrýpl už jen bagr. Nebo aby je dřív nezlikvidovaly dráhy. *plac* To právě mám vyčtené, že se sází na podzim, i jarní prodeje prostokořených rostlin jsou už zastavené. Ale prodávají se pořád v kontejnerech a tak mě zajímalo, jestli se dají vykopat tak, aby to habr ani nepoznal. *smich*

doplněno 24.05.11 15:55:

No a manžel už mi tu nadává, že nepřemýšlím, protože stromy mají kořeny a ty mi za pár let zničí zahradu. Prý pak ten bagr budu potřebovat určitě. *sok*

hodnocení

0x

Habr se dá přesazovat prakticky kdykoliv. Někdy je ale problém ho vykopat (pokud máte skalnaté podloží), protože má kůlový kořen, který prorůstá mezi kameny. Lze ho přesadit i bez kořenového balu, ale neměl by Vám moc vyschnout. Z vlastní zkušenosti vím, že 6 půlmetrových sazenic s balem neunesete*smich*. Živý plot z habrů nemá chybu. Jen dost dlouho trvá, než začne pořádně růst, ale když začne, je to dost fofr. V prvních letech je dobré ho na zimu chránit před okusem zvěří (pletivo).

marenka*
hodnocení

Moc děkuju *pusa* Mám dobré, že okus zvěří nehrozí a ta práce okolo mi opravdu nevadí, nějak jsem zjistila, že na zahrádce nedokážu sedět a jen tak čučet. *smich* Zítra si vezmu dovču, ráno rýč a vydám se na lov. *ua*

buss
hodnocení

0x

Co by né, dělám to tak, že to jen vytrhnu ze země, zaryju rýč a strčím do té škvíry, včetně jehličnanů. Jinak vrby, topoly a kdeco, co by se na plot hodilo, taková všehochuť. A to jen pruty, řízky strčené do země.

marenka*
hodnocení

Bussi, díky. No právě že už tam mám i ty javory, vypadají že se chytly a chtěla jsem je proložit těmi habry. Na pruty jsem zkoušela zatím jen zlatici, ale z tý jsem tatar. Oschly jí lístky, pak znova obrazila takže jsem křičelá hurá a teď tam mám zas oschlé větve. A to zalévám jak ďas. Řízkovala jsem všemi způsoby, co jsem našla na netu. Se stimulátorem, bez stimulátoru, pod pytlíkem, bez pytlíku, dřevité i z nových výhonů, s listy, s 2/3 listů, bez listů. *zed*Ale do jara jsem tomu dala šanci. Jestli se nic nechytí, nebo co se chytlo zmrzne, tak fakt nevim. Alespoň ta tráva že už leze. *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]