Nejste přihlášen/a.
Krásný dobrý den přeji.
Dnes jsem si zkrátila cestu pěšky do práce po kolejích. A co nevidím. Dráhy pořezaly krásné stromy okolo tratě a já koukám, sem tam na krásné malé habry, nálety. Jsou různě velké, většinou po kolena. Nikoho bych tím nepoškodila, roste to tam planě a dráhy to stejně likvidují. A tak se ptám. Vydrží to habry, když je půjdu vyrýpnout a přemístit na zahrádku? ![]()
Vykopat s větším balem zeminy kolem kořenů, nenechat přeschnout, po zasazení zakrátit a přistřihnout větvičky, aby se snížila ztráta vody vypařováním, polévat, modlit se... případně trochu zastínit...přístí rok obrazí, další roky tvarovat a stříhat... a hrabat listí ![]()
držím palce...
Děkuju moc.
To hrabání listí mi nevadí, stejně, ačkoli jsem to vůbec nečekala, jsem na té své pidi zahrádce každý den.
Travička už roste a s ní se mi tam rozlézá svlačec a co je horší, škumpa. Tu majitel baráku zakázal odstanit a tak každý den vyškubnu ze země tak 10 malých.
Vůbec nechápu, kde se pořád berou, to je hrozný. Jednu vyškubnu, druhý den tam jsou další 4. A to nepřeháním ani trošičku.
Já mám u plotu už zlatice, nálety javoru a ještě něčeho, taková malá džungle a čekám, co se chytí.
Tak tam dám ještě habr. ![]()
Jo a pochlubím se. Našla jsem asi před měsícem? vyhozený malý rhododendron. Lidičky zlatý, on mi vykvetl! Malá, růžovo bílá kvítka. Upřímně mám z toho vánoce. ![]()
Krkovičko, četla a už mi byl i doporučen Patronkou. Břečťan je v záloze, až selžou všechny mé pokusy o chycení jakéhokoliv roští, či stromku, pak nastoupí on. Dcera už mi říká fantom Varnsdorfu ![]()
A manžel? Ten to okomentoval jednoduše. "Koukám, že jsi vyměnila oddělení v obchodě, místo do obuvi chodíš do zahradního centra." :D Jo a po večerech s rýčem. ![]()
No, to už říká i okolí, že pěkně blbnu a příští rok to budu všechno vykopávat.
Ale co, zas budu mít co dělat.
Já mám totiž jeden velký, patrně doživotní problém. Neumím se nudit a když už nějakou práci mám, tak jí dělám naplno a rychle.
Tak sem za dva roky dám fotku pro pobavení, kolik stromů se dokáže vejít na pár metrů čtverečních. ![]()
A kurňa, jehličnan ještě nemám. ![]()
Marenko, zrovna ted jsem taky premistovala maly habr - z nasi zahrady k plotu na zivy plot - byl vysoky asi 35 cm, ale koren mel strasne dlouhy a nase puda je tezka, jilovita - nedarilo se mi i s balem, puda u korenu nedrzela, opadavala... no, zkratka konecek se mi utrhnul a habr vadne, asi se neujme... tak pozor na to - vyber si radeji nejaky maly...
Choď pěšky dál,je to zdravé.Sleduj habříky,a na podzim nějaké vykopej a přesaď.V těchto horkých a suchých dnech je jejich přežití velmi nesnadné.
JABRAKA
Jabrako, jasný.
Mě šlo spíš o to, aby tam do podzimka nezakořenily takovým způsobem, že by je vyrýpl už jen bagr. Nebo aby je dřív nezlikvidovaly dráhy.
To právě mám vyčtené, že se sází na podzim, i jarní prodeje prostokořených rostlin jsou už zastavené. Ale prodávají se pořád v kontejnerech a tak mě zajímalo, jestli se dají vykopat tak, aby to habr ani nepoznal. ![]()
No a manžel už mi tu nadává, že nepřemýšlím, protože stromy mají kořeny a ty mi za pár let zničí zahradu. Prý pak ten bagr budu potřebovat určitě. ![]()
Habr se dá přesazovat prakticky kdykoliv. Někdy je ale problém ho vykopat (pokud máte skalnaté podloží), protože má kůlový kořen, který prorůstá mezi kameny. Lze ho přesadit i bez kořenového balu, ale neměl by Vám moc vyschnout. Z vlastní zkušenosti vím, že 6 půlmetrových sazenic s balem neunesete
. Živý plot z habrů nemá chybu. Jen dost dlouho trvá, než začne pořádně růst, ale když začne, je to dost fofr. V prvních letech je dobré ho na zimu chránit před okusem zvěří (pletivo).
Co by né, dělám to tak, že to jen vytrhnu ze země, zaryju rýč a strčím do té škvíry, včetně jehličnanů. Jinak vrby, topoly a kdeco, co by se na plot hodilo, taková všehochuť. A to jen pruty, řízky strčené do země.
Bussi, díky. No právě že už tam mám i ty javory, vypadají že se chytly a chtěla jsem je proložit těmi habry. Na pruty jsem zkoušela zatím jen zlatici, ale z tý jsem tatar. Oschly jí lístky, pak znova obrazila takže jsem křičelá hurá a teď tam mám zas oschlé větve. A to zalévám jak ďas. Řízkovala jsem všemi způsoby, co jsem našla na netu. Se stimulátorem, bez stimulátoru, pod pytlíkem, bez pytlíku, dřevité i z nových výhonů, s listy, s 2/3 listů, bez listů.
Ale do jara jsem tomu dala šanci. Jestli se nic nechytí, nebo co se chytlo zmrzne, tak fakt nevim. Alespoň ta tráva že už leze. ![]()
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.