Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zachránit jalovec

Od: reni* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, mám na zahradě jalovec - asi čínský ale nevím to jistě - asi 40 let. Asi 10m od něj byla ještě starší hrušeň. Celá léta se nic nedělo až předloni se objevila rez hrušňová s průvodním jevem spór na jalovci. Hrušeň jsem zlikvidoval a prořezal a postříkal jalovec doufaje že je nemoc zažehnaná.

Bohužel na jalovci se opět objevuje houba. Hledal jsem na netu a našel název "Gymnosporangium sabinae", bohužel ale nenašel jsem jak ji zlikvidovat.

Prosím poraďte jak ten jalovec zachránit, je-li to vůbec možné.

děkuji

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

limetka*
hodnocení

0x

Vystříhejte napadené větve až do zdravého dřeva, rány zatřete stromovým balzámem a zkuste postříkat přípravky Cocide nebo Baycor.

reni*
hodnocení

Díky za odpověď ,říkáte žeprimární je tady nemoc jalovce i když se to jmenuje rez hrušňová? a taky mi vrtá hlavou co to asi spustilo, když to 30 let nevadilo. Hrušeň už byla v dost špatném stavu když jsme kupovali zahradu. Byla dutá a místy vylitá betonem, je zázrak že od té doby ty léta vydržela. Jalovec je na zahradě dost dominantní, cca 3 m výška a 6 m v průměru - chtěl bych ho proto zachránit.

To co mi radíte - řez a postřik- jsem vlasně udělal už loni, stříkal jsem baycorem. Další řez bude asi smrtelný protože po ořezání už neraší :( asi je to na něj moc.

jabraka*
hodnocení

0x

Bohužel ten jalovec a hrušeň jsou na tom obráceně.Choroba je primárně na jalovci a nakazí se hrušeň.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]