Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak s květinami zacházet v zimě?

Od: brunecova® odpovědí: 19 změna:

Prosím pomožte mi určit pokojové květiny a pokud je někdo máte, tak jak je pěstujete. Zajímalo by mně jejich umístění, zálivka a jak s nimi zacházet v zimě. Děkuji za pomoc.

Jak s květinami zacházet v zimě?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pavlius*
hodnocení

2x

dobrý večer,podle listu mi to připadá jako kana, ale ta není pokojovka, má hlízy které se dávají zjara do půdy jako jiřiny nebo se pěstují v nádobě.

19.05.11 13:57
hodnocení

další

Jak s květinami zacházet v zimě? #2

Toto je šťavel, to vím. Nejde mi vložit odkaz.

stavel-oxalis

nadne

Takže ten "čtyřlístek" je opravdu "oxalis = šťavel". Má v půdě hlízky a kromě pěkných zelených čtyřlístků i kvete pěknými jasně červenými drobnými kvítky na konci delších stopek. Pěstujte je trochu ve stínu, nejlépe na okně na východ. Je to rostlina chtivá vody a trochu stínomilná. Zalévejte hojně do misky, můžete i trochu přes celé léto přihnojovat. Opakovaně vykvétá. Škodí mu prudké slunce, vítr, sucho, prudký déšť, kroupy. Napodzim pomalu ubírejte vodu tak, aby asi koncem října až začátkem listopadu byl květináč nebo truhlík s nimi vyschlý. Oxalis přestane kvést a růst, listy zežloutnou a seschnou. Ty zežloutlé a seschlé netrhejte. Truhlík nebo květináč pak s oxalisem přes zimu ukliďte někam do sucha a chladna, avšak s teplotou nad nulou; může být i někde pod postelí v normálně obývané místnosti.

Zjara, tj v polovině března až do poloviny dubna opět oxalis oživíte: Vytáhněte květináč (nebo truhlík) na světlo Boží, oberte zbytky uschlých lístků a vyhoďte. Pak opatrně vyklepejte celý obsah květináče (truhlíku) na noviny na stůl. Opatrně vyberte ze suché zeminy všechny hlízky (nepolámejte jim maličké rašící výhonky) a ze spodní části každé z hlízky opatrně odlámejte suchý dlouhý zbytek kůlového kořene tak, aby po něm zůstal rovný čistý terčík na spodu hlízky (podobně, jako se upravují hlízy mečíků). Pak do květináče nebo truhlíku dospod dejte kamínky, na ně trochu písku, a pak vrstvu dobré žírné zeminy tj asi 1/2 kompost, 1/2 zahradní zem a trochu písku; můžete do zeminy zamíchat i trochu cereritu. Pak osázejte hlízkami tak, že je mírně vtlačíte do povrchu zeminy, aby jim ven koukaly špičky. Od sebe vzdálené hlízky sázejte cca na 5 až 7 cm, i plošně. Začněte bohatě zalévat, nejlépe do misky a zpočátku bez hnojiva. Během 14 dnů OXALISY krásně vyraší nejen lístky, ale už i květy.

hodnocení

Ještě jedna.

Jak s květinami zacházet v zimě? #3
myse*

tohle vypadá jako zelenec - prudké slunce ne, jinak cokoli...

to první fakt nevím - připadá mi to jako venkovní bohyšky - ale to asi nebudou. Možná fakt ten banánovník

Tvarem snad zelenec, ale ten můj (zelenec převislý) má listy delší a má uprostřed listů podélný bílý pruh. Pokud je to on, jedná se o velmi skromnou kytku, která vydrží i občasné nezalití, či přelití. Mám ho na stěně u okna na jih a daří se mu výborně. Přesazuju, až když mi leze z květináče a v podstatě už nemá žádnou zeminu.

nadne

Domnívám se, že to je Zelenec chocholatý (Chlorfytum) v zelené varietě. (V současné době se pěstuje převážně ve varietě zelenobílé.) Je to velmi nenáročná rostlina, může růst i ve stinné místnosti, dříve bývala dlohá léta hojně pěstovaná v kancelářích a na oknech chodeb různých úřadů jí bývaly plné truhlíky s vysícími hustě obrostlými oddénky z oken dolů podél zdí. Zelenec má kořeny schopné ztloustnout nasátou vodou. Proto přečká i dočasné sucho. Pokud má dostatek živin, vyráží dlouhé větvičky s drobnými bílými kvítky, na kterých se později vytváří další malé trsy listů, pod kterými se tvoří opět kořeny. Snadno je tedy možné rostlinu množit nastříháním těch dlouhých oddénků s malými trsy listů; každý trs zasadíme samostatně do květináče, brzy zakoření a žije dál vlastním životem. Jediné nebezpečí snad hrozí mrazem; zmrznout nesmí.

limetka*
hodnocení

0x

Mně ten první připadá jako nějaký druh banánovníku.

hodnocení

0x

priklanim se k-cana indika.ma zperene soubeznou zilnatinu.

remember

Já myslím, že je to určitě kána, česky dosna. Vždycky jsem ji obdivovala v jižních zemích, ale daří se jí i u nás. Pěstuji již několik let, tak, jak je na fotce, vypadá na jaře, když vyraší. Moje zkušenost je taková: chce teplo a sluníčko, dostatečně zalévat a přihnojovat, aby hezky kvetla. Mám jí v maxikvětináčích, které na zimu přenesu do garáže, protože není mrazuvzdorná. Před tím seříznu u země, takže zůstávají jen oddenky v zemi. Vydrží přes zimu nasucho, na jaře, asi tak koncem února je dobré dát někam na světlo do chladné chodby, začít zalévat, aby začala rašit. No a v dubnu dávám ven. kvetiny.atlasrostlin.cz/...

hodnocení

Ano, bude to ta dosna. Děkuji za popis pěstování. Kolik litrů má asi váš maxikvětináč? Přesadila bych jí na jaře do větší nádoby. Budu jí pěstovat na balkoně, na zahrádce se obávám požeru od slimáků.

doplněno 20.05.11 18:15:

Také děkuji NADNE za obsáhlou odpověď. Šťavel mám zelený a fialový, vypadají moc pěkně. Třetí květina nebude zelenec. Listy rostou stále stejné a tvoří růžici. Dostala jsem cibulky, nebo hlízky a po zasazení takto roste. Mám jí na balkoně na východní straně. Jediné, co si pamatuji je, že se má na zimu také nechat zaschnout jako šťavel. Jinak všem děkuji za odpovědi.

Nemohly by to byt Frezie?

doplněno 20.05.11 23:29:

Jeste me napadl-kalokvet-agapanthus

hodnocení

Mohla by to být Šuškarda? Uprostřed to bude květ?

Jak s květinami zacházet v zimě? #4

sebod*

ano, je to šuškarda. Nepěstuje se jako pokojovka. Přežije venku v pohodě zimu.

Na teto fotce uz je to lepe poznat.jsou hezke,mam je ve skalce

remember

mám takový maxitruhlík o rozměrech: délka 80cm, výška35cm, hloubka 35cm. Rosltiny tam mám asi 4. Když začnou slimáci, nasypu tam trochu granulek Mesurolu. Funguje to.

hodnocení

Děkuji vám za rady. Letos to musí vydržet v tom květináči, na přesazení do větší nádoby bude asi pozdě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]