Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké trvalky se vám osvědčily?

Od: pontee* odpovědí: 8 změna:

Chtěla bych se zeptat ohledně pěstitelství trvalek. Mně osobně vyhovují hodně chrpy, které jsou jednak vysoké, mají bohaté květy a kvetou opakovaně. A také se rychle rozrůstají a jsou odolné i vůči přerostlé trávě. Zkrátka sháním trvalky s podobnými vlastostmi, odolné, pěkně kvetoucí, vysoké, rozpínavé. Případně, aby to nebylo moc drahé, daří se u mě taky růžím, ale ty nepatří k nejlevnějším.

Jaké byste mi dali typy na podobné rostliny? Děkuji.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tofi*
hodnocení

2x

Tak ja bych doporucila treba ty rudbekie - jsou hodne nenarocne, prodavaji se v ruznych barvach a jsou moc pekne a krasne kvetou cele leto. Pak urcite kopretiny take jsou v ruznych odrudach od tech lucnich az po velkokvete. Dobre jsou i chryzantemy - ty kvetou na podzim, ale radsi si vyberte nejake "obycejne" ty hodne slechtene dost casto vymrzaji. Ja mam na zahrade hodne druhu devaterniku a jsou moc krasne jet o neco mezi trvalkou a kerikem a krasne kvetou cele leto a jsou nenarocne plne krasnych kvetu.

Kosatce jsou take hodne nenarocne a pekne se rozrustaji. Muzete vysadit i lilie - sice to nejsou klasicke trvalky, ale kdyz je nechate v zemi tak take pokveotu cela leta.

hodnocení

2x

Já miluji levanduli, pivoňky - hlavně ty vonící, kosatce, kopretiny, chryzantémy, růže, rudbeckie. Potom všechny skalničky jsou vlastně trvalky - netřesky, mydlice, hořec, mateřídouška...je spousta nádherných a vděčných trvalek, jen si vybrat.

aislim*
hodnocení

2x

fantasticke jsou trapatky ,rebricky, stracky,vrbiny teckovane, penizkove, zvonky,zavinutky, suskardy, lobelky,krasnoockaa, a vrbice!

nadne
hodnocení

0x

Jednoznačně dle mého názoru vedou mezi trvalkami KOSATCE = IRISY, dále PIVOŃKY (mohou být i dřevité). Poměrně nenáročné jsou i RUDBEKIE a vysoké krásně vonící FLOXY. Velmi vysoké a žlutě kvetoucí TOPINAMBURYse hodí do prosluněného zákoutí zahrady; podobně žlutými latami kvetoucí vysoký ZLATOBÝL obrovský, který se však často už chová jako plevel. Mnoha barvami také hýří poměrně vysoké LUPINY (cca 120 cm). Plné i jednoduché bílé zahradní KOPRETINY jsou také vděčnou trvalkou. Květem sice nenápadná trvalka je i MEDUŇKA (léčvka a dobře vytvářející zelený a po citronu vonící porost). Na podzim potěší svými mnohými modrými kvítky se žlutými středy různé odrůdy hvězdnicovitých; tyto trvalky existují také v barvách fialové, červené, bílé.

Kromě trvalek můžete vysadit i ozdobné keře: tavolník, ozdobný šípek, zlatici (nesprávně "zlatý déšť") aj.

Náročnější na pěstování jsou trvalé a vonné karafiáty a trvalky na skalky, které jsou samozřejmě nižšího vzrůstu.

kejki

Pak jsou rostliny, které jsou úspěšné až dost, třeba i dvouletky. U mne zvonky, kopretiny, poměnky, fialky, orlíček a konvalinky. Mezi neplevelné přidám srdcovky, denivky - základní druhy v oranžové a žluté. Z popínavek plaménky a zimolez.

nadne
hodnocení

0x

Ještě velmi efektní je trvalkový zahradní velkokvětý MÁK. Má veliké (průměr cca 10 až 12 cm) plné červené květy; trsy jsou husté, vysoké asi 70 cm a rozložité třeba o průměru cca 80 cm. Mák má pěkné tmavě zelené listy v kontrastu k jasně červeným květům. Na podzim se uplatní krásné květy různých barev drobnokvětých i velkokvětých CHRYZANTEM, které jsou také vděčnými trvalkami. LILIE jsou sice cibuloviny, ale některé nevymrzají a mohou na záhoně přezimovat a po několik let opakovaně zjara vyrašit a krásně vykvést (na zimu je dobré je trochu přikopčit půdou a přikrýt chvojím). Zasadit lze i trvalé ozdobné TRÁVY, např. napříč bíle žíhané, s ozdobnými latami květenství. ŘEBŘÍČEK (Achillea) je také zahradní trvalka různých barev (žlutá, růžová, bílá, červená). Některé jedovaté: OMĚJ (Aconitum), KONVALINKY (Convalaria majalis),

lidka*
hodnocení

0x

Já bych ještě k uvedeným krásným trvalkám přidala čechravy a rozchodníky. Jsou krásné, nenáročné - nevyžadují mnoho a roky přežívaly i přes mou neodbornou péči u mého domku. :) Podívejte se na ně na tomto odkazu a třeba si vyberet i další:

okrasne.rostliny.sweb.cz/...*placni*

doplněno 20.05.11 10:02:

Já jsem se hlavně snažila nesázet kytičky jedovaté (kvůli dětem) a je fakt, že právě ty jsou obzvlášť krásné. *tuc*

pontee*
hodnocení

0x

Chci Vám moc poděkovat za vyčerpávající odpovědi, až budu na podzim něco přikupovat, budu si brát k ruce všechny ty Vaše rady, díky :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]