Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Tak jsem zasela trávu a jak zapršelo, milá semínka vylezla na povrch. Mám to nechat být, nebo zašlapat, či pohrabat hrabičkami, nebo co s tím? Nechci to poškodit, nevím, jestli to nevadí, nevím si prostě rady. Pomozte prosím.
Předem moc děkuji.
Mařenko, nejsem velká zahradnice, ale napadlo mne, jestli by to nešlo trochu poházet další hlínou. Tedy pokud to nemáš velkou plochu a v koutu zahrady se jistě nějaká hlína navíc najde. Potom bych to pěkně zašlapala. Možná ještě před tím poházením trochu hrabičkama pohrabala. Uvidíme, co na to řeknou další.
Ještě přidám pár dobrých rad: novinky.cz/...
Marenko, tráva se neseje hluboko. Má se ale po zasetí zasypat jemně hlínou, pískem a pak uvalcovat, zašlapat prkny upevněnými na boty. Holt tak nějak. Tak, že klidně prohrabněte hrabkami, podsejte znovu a nějakým způsobem zašlapejte (uvalcujte). První kosení by se ale mělo provest kosou neboť sekačka trávu mělce zakořeněnou vytrhává i s kořeny
Na radu už je asi pozdě, ale já bych s tím asi dělal co nejméně. Pokud totiž už začala semínka klíčit, jakýmkoliv mechanickým zásahem jim můžete klíčky snadno poškodit. V přírodě, když se tráva vysemení, semínka taky nikdo nezasypává hlínou. A přesto vyrostou. Takže jak psáno výše: nenechat uschnout a pokud možno chránit před ptáky. Nezakrytá semínka jsou snadnou "kořistí".
doplněno 16.05.11 07:53:A stím hnojivem velmi opatrně, radši bych nějaký čas počkal.
Hrozně moc děkuji, ještě naklíčená nebyla a fakt jsem to jenom pocukrovala, ta vrstvička nemohla mít ani půl cm. Moc děkuju za radu s hnojivem, hledala jsem na netu a tam rady sice jsou, ale nenašla jsem, kdy hnojit poprvé. Tak já s tím počkám, až bude travička po prvním posekání? Nebo ještě déle? Až na podzim?
Jj, já četla že snad 2* do roka se hnojí, takovéty golfové trávníčky snad vícekrát, to chápu. Mě spíš šlo o to, jestli hnojit už ve chvíli, kdy je ta travička jak vlásky, abych jí nespálila. Radši počkám.
Zdaleka nejsem odborník, ale já bych s tím počkal minimálně do toho podzimu. Jestli Vám tu nějaký zahradník poradí něco jiného, já mu to vymlouvat nebudu.
Děkuji vám oběma a moc! Jen jsem si přečetla vaše rychlé a milé odpovědi, vyběhla jsem ven a posypala to celé další půdou. Vyhrábla jsem sice v rožku zahrady menší kráter , ale 10 malých kyblíků mi to dalo.
Prkno nemám a tak jsem poctivě proťapkala celou zahrádku. Můžu vám říct, že jelikož živý plot ještě nemám a jsme na křižovatce, připadala jsem si jako pako.
Nu, pohledy lidí mi mému pocitu i odpovídali, ale což. Až se budu válet na travičce, budou mi posměváčci ukradení.
A do kráteru budu házet posbírané kamínky, těch je taky požehnaně, i když sbírám a sbírám. Ony se snad množí, či co.
Děkuji moc ještě jednou a přeji krásný večer.
Pozor:
Travní semínko mělce zaseté, nebo jen na povrchu země ležící, i tak vzklíčí a kořínek si do země cestu najde. Nebezpečné je SUCHO pro to semínko (spíše než mělké zasetí). Takže hlavně KROPIT a KROPIT, ale JEMNĚ, spíše MLŽIT! Na povrchu ležící a klíčící travní semínko může na parném slunci snadno uschnout, a tak se vytvoří místa bez trávy. Také je dobré už nízký nový trávníček přiměřeně a odborně přihnojit, aby zesílel a zhoustl.
Pokud na travní semínko nasypete vyšší vrstvu půdy než je semínko schopné prorazit, tak Vám nevzejde. A může vzejít třeba až za rok v místech, kde bylo třeba ryto nebo kopáno. Takže i vysoká vrstva zeminy nad semínkem není vhodná.
Jejda, to je krásný, že na mě myslíte, děkuju.
Travička už leze, holka moje, ale hodně nestejnoměrně. Já si uvědomila, že ty pruhy rostoucí trávy jsou přesně podle sluníčka. Kde svítí nejvíc, směrem od východu k jihu, tam je travička nejmenší. Patrně větším suchem. Z jedné třetiny zahrádečky, kde mi jde stín, jsem dokonce už i posekala. Velmi opatrně, srp mě zradil a tak jsem to přejela sekačkou. Naštěstí se nevyškubala. A mrzí mě, že jsem nepřekonala lenoru a nezryla zahrádku komplet celou. Ta nová travička je jemná, hebká a hustá, láká k poležení. Stará tráva je tvrdá, vespod suchá a plná plevelu. Nu což, nemůžu chtít hned jako naprostý začátečník všechno perfektní. A už pomalu se sázením končím, abych neměla zahrádku přeplácanou a přeci jen ta zelená travička měla taky svůj prostor. Od jižní strany u plotu, u silnice se snažím zakořenit ty moje nešťastné řízky ze zlatic. Pokud se nechytí, na jaře koupím 6 keříků a bude. To mi vyjde akorát s odstupem jedné od druhé cca 0,5 metru. Přímo proti baráku, proti oknům, taky strana do silnice (čelní), tak tam jsem nakoupila Waigélie. Mám jich 6. Tmavý list, vínové květy, světle zelený list, růžové květy, tmavý list, temně rudé květy, světle zelený list, červené květy. Končí to v zaobleném rohu a tam jsou se žíhanými listy dvě, mají bílé květy. A poslední strana u plotu, u vjezdu do dvora k sousedům je prosázena Mochnou se žlutými květy. Tam je nejvíc stín. Doprostřed jsem ve stejné linii jako je ta nešťastná škumpa (každý den trhám cca 10 nových škump, které vyráží z jejích kořenů) dala nalezený rododendronek, který se mi za zachránu odvděčil naprosto parádně. Má bílé velké květy a objevila jsem v jeho středu úplně nový výhon, který má už i listy. Přímo ke škumpě, do polostínu, který dává jsem dala malinkatý keřík (neodolala jsem v Hypernově) bílého rybízu. Mňam, to si s pejskama dáme, až se budeme slunit, tak si budeme zobat.
Ještě tam mám jeden proužek, takový hrbolatý předěl z bývalého záhonu, asi 2 metry od baráku. Tam jsem dala buxus a tři malé keříky s různě zbarvenými listy. Žíhaný tmavě, žíhaný světle a žlutě. Eonymus se to jmenuje.
Babička mě ale pěkně navnadila, prý má krásný keř, jméno už zapomněla. Kvete jako první na jaře, úplně se obsype květy a pak má malá, nejedlá, tvrdá, ale náherná jablíčka. Když já už bych ho neměla kam dát.
Tak... toť mé zahradničení.
Mařenko, bacha na škumpu. Já jsem o ní něco sháněla sousedce. Oni stačí výhonky likvidovat sekačkou, protože sekají dosti často. Mně se také líbí, ale já se osypu po všem, tak jsem raději od toho ustoupila. No třeba mně to někdo vymluví - podívej se sama na net. Tak ať se ti daří na zahradě - všechno kvete a roste - mimo plevele! :D
Tak ať ji manžel postupně prořezává. Sousedi mají dole úplně hladké kmínky a jenom nahoře korunku. Vypadá to pěkně, kmínky hezky kroucené - jako veliká bonzaj. Proto jsem to psala, že vím o tvé lupénce, tak buď opatrná.
Lidunko, moc děkuji za varování, já vím. Jsem lajdák a i přesto, že vím o její šťávě, trhala jsem jí bez rukavic. Pěkně rudé ruce jsem měla i mírně opuchlé. Já s mojí lupenkou. Jsem tele. Jenže majitel baráku škumpu chce a důrazně mě varoval, ať jí tam nechám.
Dokonce je tak velká, že nám stíní jediná dvě malá okna do obýváku, takže i v létě svítíme přes den. A bránit se nemáme jak, jedině za rok, dva, Roundap...
Hlavně nenápadně.
No já se ptám spíš z vypočítavosti abych vytáhl rozumy :D ... zasil jsem o pár dní později než vy a moc to neklíčí. Lépe řečeno nepoznám, co je starý plevel a co nové osivo. Ale fakt je, že bylo hrozné sucho a je to teprve týden co pořádně zapršelo. Já jsem koupil jako experiment luční osivo a to prý vzchází pomaleji a postupně.
Tak sonduju jak to komu rychle leze a jestli má třeba někdo zkušenosti i s lučním osivem.
Paajo, otázku jsem zadávala 15.5 a je vlastně 14 dní fuč a travička pořád vylejzá nová. Jen v tom stínu, kde bylo větší vlhko je velká. Na zbytku zahrady jsou to takové malinkaté, z dálky neviditelné vlásky. Já mám parkovou z Hoštic, specielně pro suché prostředí.
A zalévám obden.
Už mi to taky lezeeeeeeee Prostě to chtělo jenom počkat na pořádné deště. A přesně jak píšete: ve stínu už se to klube, na hodně osluněných místech velmi nesměle. Iniciativně jsem vytrhl ze země rozlezlý svlačec a co myslíte? Pod ním schovaný pěkně naklíčený porost.
Tak luční osivo je druhově úplně jiná skladba rostlin, než na zahradní trávník, který má být pozěji hodně hustý a který se seká na krátko. Luční porost obsahuje kolem 100 cm vysoké trávy (bojínek luční, srha laločnatá, ovsík vyvýšený) a též vysoké jeteloviny (jetel červený, vojtěška) a další poměrně vysoké rostliny, které nesnáší sešlapání, málo odnožují a po posečení pomalu obrůstají.
Do trávníku na zahradu patří např. jílek nebo nižší lipnice aj. Závěr: Luční osivo je pro vytvoření zahradního trávníku nevhodné. Budete muset osít znovu správným osivem.
Není luční jako luční. Z vámi vyjmenovaných rostlin nemám zasetou ani jednu. Jsou i směsi nižšího vzrůstu, bez vysokých trav a jetelovin a přitom si zachovávají pestrost louky. Podle výšky sekání pak v porostu převažují buď traviny nebo květiny. "Správné" osivo je to, které si zvolí majitel zahrady, takže znovu už určitě sít nebudu.
Vzešlou travičku hlavně jemně denně roste: upravit rozstřikovač na "mlžení" a ještě poměrně rychle měnit místo, abyste travičku nevyplavila. Nedělejte ani louže, ani suchá místa, ani nešlapejte, nehrabejte, choďte kolem ní "po špičkách" (-, MUSÍ DOBŘE ZAKOŘENIT a zesílit. Teprve až bude tak 20 cm vysoká a silná, teprve pak možná opatrně posekat velmi ostrým a nabroušeným srpem nebo kosou. Do té doby nedoporučuji ani tam chodit a trhat plevel.
Ach tak. No, já tam ťapala solidně, přesadila jsem už asi posté ty keře, škubu tu škumpu, trhala jsem svlačec. Myslela jsem to dobře, aby mi jí nedusil.
Moc díky za radu, zkusím se ovládnout a nechám pár dní zahrádku pracovat samotnou.
Svlačec je protivný. Někdo radí nejdříve otrhat povrchové šlahouny a na jeho "srdíčko" pak postavit a pevně do země zatlačit malou skleničku, a on se pod ní na slunci upeče. Nějaká chemie na to asi také je. Jinak mechanicky na zahrádce na podzim a zjara při rytí se vybírají pečlivě všechny šlahouny svlačce povrchové i podzemní.
Spolehlivá plošná likvidace všeho zeleného včetně svlačce: Na odplevelovanou plochu položte velkou černou plachtu bez děr (silážní), na okrajích zatížit dřevěnými hranolky nebo cihlami nebo kameny, a nechat tak nejméně 1 měsíc nebo dva. Pak odkrýt, shrabat mrtvé rostlinné zbytky, zrýt, uhrabat a sázet. Odstraní ta plachta i slimáky a jiné škůdce, protože se pod ní ve vysoké teplotě "upečou" .
To je krása, Mařenko, s jakou láskou a nadšením píšete o kousku zahrádky. Je to ale paráda, když to fakt, ale fakt roste. Že?! A ten na jaře kvetoucí keřík s tvrdými jablíčky je kdouloň, kdoulovec. rostliny.bizat.cz/... Nebo jeden z kdoulovců
Přeju hodně radosti ze zahrádky
Babkazov, moc moc moc děkuju. Ženská, já Vás miluju, no fakt. Jen co vymyslím místečko, podívám se po té kdouloni, ale jak se znám, do pondělka to mám vymyšlené.
Díky!
Babkazov, snad se Admin nebude zlobit, dám Vám sem srovnání. Tu zahrádku jsem dostala před měsícem? Dvěmi? Jejda ta paměť, ale déle to není.
Ještě námět: Do toho Vašeho drátěného ozdobného plůtku by se hodily následující květinky: hrachor vonný jednoletý nebo trvalý, ozdobný svlačec, možná vistarie, plamének, ozdobný fazol nebo možná i psí víno, které by plot zneprůhlednilo. Krásné jsou také popínavé červené, oranžové, růžové nebo bílé růže. Ale ty rostliny můžete zasít a zasadit až příští rok.
To teda je rozdíl! Je fajn moci si tak "dlubkat" v hlíně a světe div se, ono to ožilo a roste! Že? Tak ať se zahrádce daří a vám i psiskům se tam líbí. Není krásnějšího místa, jak vlasní kousek půdy (byť v katastru je úplně jiné jméno), kde si člověk může postát s hrnkem kafe a pouvažovat co s tím. A pak si sednout a koukat na každé stébelko rostlinky, jak si roste. Paráda!
Líbí se mi francouzské rčení: zelené prsty. Jsou lidé, kteří zastrčí sirku do země a vyroste strom. :D Civilizace sem, civilizace tam, kousíček půdy, pár rostlinek, pár zvířátek a na světě je hned krásněji.
Do snu nad ránem, se mi nakomponoval příkaz, že vám mám napsat, že pro kdoulovec je škoda místa na malé zahrádce. Je to totiž mimořádně ošklivý, u země rozložitý keřík. Vypadá jako hromádka odhozených, všelijak zakroucených větviček. Takové nehezké roští, sem tam s lístečkem a ošklivým jablíčkem.
Je pravda, že když zjara rozkvete, není nic krásnějšího a keříku člověk ošklivost odpustí. Ale má to jeden háček. Kvete tak brzy, ještě skoro ve sněhu, že si jeden ani s hrnkem kávy nad ním nepostojí a nezavzdychá obdivem, aniž by se, v sychravém předjaří, nenastydl. A když při příští návštěvě procape nově napadlým sněhem, je už všecho pryč, jen strašidýlko, poprděné od vrabců.
Dobrý deň
Neviem či nieje neskoro radiť, ale ak aj po lejaku zostali semená rovnomerne vysiate nechajte to tak. Neviem akú trávu ste vysievali, ale lipnica a kostrava / Poa a Festuka / potrebujú na klíčenie svetlo, takže určite to nezasypávajte.
Avenko, děkuju. Pozdě není nikdy. Však čekám, mám ještě pár flíčků bez travičky a počkám tak měsíc. Pak to musím dosít. Manžel mi tvrdí, že to ještě zaroste, já tomu moc nevěřím, tak uvidíme. Dle vaší rady to jen posypu a budu čekat.
No pôda by nemala byť zliata, treba ju trošku pokypriť. A nestreba čakať, môžete to podsiať hneď. Len to treba zalievať.
A neoplatilo by se vám pobrouzdat trošku po netu a nakouknout na, nevím jak se to jmenuje, takové jako zmenšeniny zahrady. Jako v Japonsku, kdy šetří každým milimetrem a mají tam, na kousíčku půdy, celý svět. Když už, tak už!
Maruško, vidím, že jsem zjistila s křížkem po funuse, že máte zahrádku, vím, jaký to byl Váš sen. Fotečky jsou pěkné, je vidět, že už máte i kytičky. Moc Vám to přeju.
- stařenka
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.