haloo .)mám zmijovce třetím rokem.) už je to kus .) ale stále nevím,kdy ho mám přestat zalívat sakryš..možná už nyní?všimla jsem si,že lístky začínají od špiček schnout...jenže nevím,zda jej mám ještě zalívat..nebo už přestat...vyplodil dalších 5 mláďátek.)a nerada bych o ně všechny přišla .))tak díky díky lidičkové
Zmijovce mám taky již několik let, je čím dál větší, no paráda, jen se děsím co s ním až pokvete. Z vlastní zkušenosti - přestávám zalévat v okamžiku jak listy více zežloutnou a jakoby povadnou a svěsí se. Větší cibulky mláďátek je pak lepší přesadit zvlášť, ale až zaschnou.
oooo dííky .))a mláďata přesadím až zaschnou.) a jinak - slyšela jsem,že stačí dát květ do velkého igelitu...no...fakt nevím,zda to pomůže .) ale až pokvete mě - tak to zkusím .))díky a bezva den .))
Já ho na podzim utrhnu a celou zimu nezalývám a začnu až na jaře.Taky se správně mají cibule vyndat a někdy v /noru nebo březnu znova zasadit.Ahoj Malík.
fido*
Zmijovec jsem pěstoval několik let ale v jednom roce my všechny cibule zašli a od té doby scháním nové ale nikde se my to nepodařilo! Neví někdo kde se dají sehnat? Díky
jjzeman
Tak jsem dnes při přesazování nalezl 4malé cibulky, nabízím je k odběru. Jsem z Prahy. Jirka
Zmijovci na podzim seschne jeho jedinný list.nemá listy ale jeden list,pak se dá vyndat ze
zeminy a v chladnu uchovat,na jaře je třeba si vzpomenout kde je a když vyrazí středový klíček.zasadíme ho a mírně zaléváme.Když vykvete je to nádhera,ale... lecos snesu,ale pěkně mi to zvedalo kufr,ta"vůně"se nedá přehlédnout,musel jsem ho nosit ven a docela jsem při tom běhal.V tom igelitu by se mohl zapařit a uhnít.
vity*
Já pěstuji zmijovec už hodně let a letos poprvé mi vykvetl. Hlíza měla cca 25cm v průměru, rostlina je vysoká asi 110cm a z tohokvět je velký asi 45cm. Opravdu je nádherný a opravdu páchne. Jen bych chtěla vědět, jestli mi po odkvětu nezajde. Slyšela jsem,že by mohla hlíza znít. Nemáte někdo zkušenost?
jjzeman
Ahoj lidi, zmijovce pěstuji už hodně let, osvědčilo se mi, po různých úspěšných i neúspěšných pokusech, na podzim při velmi mírném zalévání po zaschnutí listů zabalit květináč do igelitky i s hlínou a dát do chladnějšího sklepa, potom začátkem dubna dám novou hlínu a odeberu malé cibulky, funguje to, také touto cestou nabízím 8 cibulek 2 a 1 letých zmijovců, mám zmijovce kterej je nízkej, asi 6 letej je vysokej 0,5m, aspoň se lépe vejde domu, míval jsem i dvoumetrovýho a byl to problém kam s ním. Kdo by měl zájem napište na e-mail jjzeman@seznam.cz.
jjzeman
Ještě jsem zapomněl maličkost, ty cibulky jsou k dispozici v Praze.
angel2002
Prosím o radu, mám zmijovec už pár let, celou dobu byl v pohodě, letos jsem ho kvůli nedostatku prostoru v malém bytě přestěhovala do práce, nejdřív krásně začal růst, ale teď se růst úplně zarazil a hlavně mu začaly osychat hrozným způsobem okraje listů. Nevím proč, má tady víc světla a prostoru než doma, kde mi vyrůstal tak do výšky do pasu, a teď už vůbec nejde, bojím se abych o něj po tolika letech nepřišla.
Nad tímto dotazem je toho o zmijovcích (Amorphophalius) poměrně hodně. Nemám vlastní zkušenost, ale domnívám se, že by mohlo být příčin několik. V první řadě změna prostředí, na to je rostlina citlivá. O přelití asi nepůjde(?)... Mohla by to být také reakce některého z kolegů, kterů tuší něco o květu této rostliny. Obvykle začíná usychat koncem léta a pak se jakoby zhroutí. Hlíza se pak ukládá, jak je výše psáno, k přezimování. Je možné, že skok do jiného, podstatně světlejšího a možná i teplejšího prostředí, květinu jaksi zmátl a ta se ukládá k odpočinku... Pokud hlíza nehnije, a rostlina nyní ukončí své. veg. období trochu dříve, uložte ji a příští rok ji opět normálně nechte vyrůst.
Trošičku jsem zmaten z toho vašeho popisu na prvních řádcích - jedná se opravdu o zmijovec? Snad jo, zdravím
angel2002
Ano, je to opravdu zmijovec, zkusím vložit obrázek listu, nevím jestli se podaří, no pravda je, že dokud stál na okně tak rostl krásně, ale když jsem ho přendala aby měl víc prostoru k rozložení listů, protože parapet přeci jen dost široký není, pak jsem měla dovolenou, nevím jestli ho kolegyně neulila, po týdnu co jsem se vrátila tak vypadal jak jsem psala, flekatý a trošku se to šířilo, teď to vypadá že už to víc flekatět nebude...snad se to zastavilo.
Asi se u tebe má dobře. Co s ním ale děláš v době kvetení? Já vím, je to zajímavý a krásný květ, dokonce může evokovat i jisté myšlenky. Máš ho někde venku či jsi statečná(ý) a vydržíš ten puch? Víš o tom, že v jeho domovině dokonce slouží květ jako potrava pro lidi? Zdravím
mikas
Taktéž jej pěstuji mnoho let. V současné době mám hlízu asi 12 cm v průměru. Loni poprvé vykvetla a letos před 14 dny kvete opět.
pup*
Ahoj.
Já také pěstuju zmijovec už pár let - asi šest let. Teď poprvé kvetou zmijovec! Květ je zajímavej, ale strašně smrdí. Vložím moje foto. Lukáš
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.