Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak postavit suchou zidku,volne stojici

Od: juglans® odpovědí: 6 změna:

Muzete mi prosim nekdo trochu poradit,chtela bych postavit asi 60cm-80cm. vysokou kamennou zidku.vykopala jsem si asi 30 cm zaklad,pod urovni pozemku.Na dno jsem nasypala sterk asi 10cm,na to pohazela kameny asi 10-15cm,ale ted si rikam,jestli nedelam chybu.Jestli bych na ten sterk nemela usadit co nejvetsi,tak aby nebylo moc spar a pak teprve zasypat zeminou a dat placaky.Mam obavy,ze kdybych dala zeminu na pohazene kameni v zakladu,ze se ucpou a nebudou fungovat jako drenaz.Prosim poradte ,specha to,nevim jak dal.Tato zidka bude volne stojici a asi polovina vysky jen volne,bez opory.Zapomela jsem zminit,ze siri zakladu mam asi 40cm.diky za rady

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

patronka*
hodnocení

0x

Dobrý den, to je otázka pro mne jak ušitá, já jsem už pár zídek postavila a něco z toho můžete třeba použít. Já jsem na rostlou zeminu nasypala štěrkopísek, ten dokáže vyrovnat změny vlivem mrazu. Dál jsem stavěla z kamenů a místo malty jsem používala hodně lepivou zeminu, pokud je jílovitá, je dobře ji hodně prolévat vodou. U poslední vrstvy jsem někde dávala beton, nekde jen tu hlínu a mezi ní jsem nasadila odcizené netřesky. Dospod by se samozřejmě měly dávat ty největší kameny a dál jak to vyjde. Dám sem teď nějakou fotku a ještě jich pár večer připravím. Patronka

Jak postavit suchou zidku,volne stojici

patronka*
hodnocení

0x

Ta první fotka je plotu, kde jsem měla jen hodně malý výběr kamenů, stavěla jsem ji vloni v létě. Doufám, že se mi ještě letos podaří nějaké kameny získat a plot zvýšit. Sloupky jsou stavěny na beton a mezi nimi je skládací branka - dá se otevřít po částech, nebo celá. Ještě zkusím fotku plotu před dvorkem. Patronka

Jak postavit suchou zidku,volne stojici #2

hodnocení

Jeste se zeptam vsech,jestli mohu do zakladu ,kde je nasypany sterk,dat na vrch nejdriv loze z pisku,na to kameny a na dalsi vazbu zeminu?Neucpe se drenaz?Diky

jabraka*
hodnocení

0x

To co je na fotkách,je sice pěkná podezdívka plotu,ale jako suchá zídka to fungovat nemůže.Suchá zídka je vlastně lože pro řadu skalniček,které se sázejí do mezer mezi kameny.Aby se do zídky dostala vláha,musí mít na svahu i poměrně strmém,šikmé uložení kamenů a mezi nimi dosti velké prostory,vyplněné zeminou k uctění živin rostlinek.Mezery se situují tak,aby tvořily šikmé kapsy,do nichž může zatékat dešťová voda.

Zídka na fotkách se většinou staví tak,že zadní (vnitřní)konce kamenů se zabetonují a tím zafixuji.S drenáží to nemá problémy,protože se vše vyřeší otevřením otvorů ve spodní části zídky.Mezi kameny se většinou voda nedostane.

JABRAKA

patronka*

Specielně pro Jabraku, zeď stará cca 100 let, stavěná pouze na hlínu čili suchá. Na vrchu by se sice dalo pěstovat i něco pohlednějšího jako třeba skalka, ale nejsou lidi. Patronka

Jak postavit suchou zidku,volne stojici #3

hodnocení

patronko,tak jeste zitra budu pracovat,spis trochu predelavat,nez jsem nasla system,je vecer.Psala jsem zde o vysadbe Levandule a Mochny,tak abych se neopakovala.Budou tam vysazeny tedy tyto rostliny,namisto skalnicek.Snad to nejak bude funkcni,fotky pak nejak zaridim.Osvedcilo se mi pri stavbe,takova ta malticka a sparovani,jinak by to asi neslo,no a neco vysypavam zeninou.tak zatim diky.Pro Jabraku-Delam jen fakt nizkou zidku,tak snad vydrzi,teprve ziskavam praxi.Dekuji vsem za nazory.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]