Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dvě barvy ibišku na jedné rostlině

Od: magdon® odpovědí: 11 změna:

Čím se stane, že na jedné větvi jednoho ibišku v rozmezí několika dnů vykvetou dva naprosto rozdílné květy?

doplněno 05.05.11 18:28:

druhý obrázek

Dvě barvy ibišku na jedné rostlině

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

Nějak se mi nepovedly 2 obrázky najednou.

Dvě barvy ibišku na jedné rostlině #2

kejki
hodnocení

0x

Buď chyba ve výživě, nebo pupenová mutace. Jinak se toho dá dosáhnout úmyslně roubováním.

hodnocení

Roubováním bych to pochopil, jenže tohle se stalo samo od sebe. Výživou to asi taky nebude, ostatní květy jsou stále stejné. Od té doby na téže větvi opět kvetou ty původní květy (ty oranžové). Takže zatím jednorázový úkaz.

reeve*

Jde očividně o ibišek se standardní červenou barvou květů, akorát u toho "výjimečného" je v drtivé části potlačena. Zřejmě jde o místní mutaci, kdy v části květního pupenu byl "něčím" (hmyzem, chemikálií, náhodou...) potlačen gen pro tvorbu antokyanů (červeného barviva), takže v květu zůstala jen žlutá barviva (xantofyly). Nepoškozena zůstala jen malá část pupenu, a z ní se vyvinul ten červený "cípek". Tuto unikátní náhodu se vám asi nepodaří zopakovat.

hodnocení

Omyl, tenhle ibišek jsem si před 11 lety dovezl z Kréty a už tam měl oranžové květy s různě širokým červeným proužkem. Také tvar listů má poněkud nezvyklý. Tentokrát poprvé od té doby vykvetl zatím jedním červeným květem.

doplněno 08.05.11 18:59:

vyjádřil jsem se trochu nepřesně. Tenhle ibišek kvete každoročně již cca 10 let a jeho květy byly až dosud vždycky oranžové, s červeným proužkem různé šířky.

hodnocení

Tady je důkaz. Fotky jsou z loňska. Na tom prvním obrázku je květ už těsně před odkvetením, proto je jeho barva již jiná. Vlevo nahoře je ale vidět malá červená skvrnka.

Dvě barvy ibišku na jedné rostlině #3
reeve*

Aha, takže žlutooranžové květy (často s červeným cípkem) jsou na rostlině běžné, zatímco čistě červené jsou výjimečné?

V tom případě můžete mít doma chiméru - rostlinu tvořenou dvěma typy buněk s odlišnou genetickou informací. Většina buněk (velmi zhruba odhadnuto cca 90 %) má zablokovaný gen pro tvorbu červeného barviva, menší část buněk (cca 10 %) tento gen obsahuje. Květní pupen se začíná tvořit z několika málo počátečních zárodečných buněk, které se pak dělí a zvětšují. Výsledný květ je pak většinou z cca 90 % "nečervený" a z 10 % červený (výseč vzniklá z buňky s funkčním genem pro červená barviva). Občas se stane, že se v zárodku pupenu sejdou samé "nečervené" buňky a květ je pak bez červené skvrny. A velmi, velmi, vzácně se pak může stát, že se v pupenovém zárodku sejdou jen samé "červené" buňky a květ je pak výjimečně celý červený - což se vám náhodou stalo (a hned tak se to asi opakovat nebude).

K té genetické mutaci zřejmě došlo už dávno, nejspíš někde v semenu a od té doby byla rostlina množena nepohlavně, možná s cílem vyšlechtit efektní dvoubarevné květy, jaké známe například u některých petunií či afrických fialek (u nich jsou to také genetické chiméry). Pokud vím, tak u ibišků typické dvoubarevné květy (s pravidelným střídáním odlišně zbarvených cípů koruny) zatím běžně známé nejsou, ale co není, může být... Vaše rostlina pro to genetický potenciál má, akorát by buňky měly být v lepším poměru (ideálně 1:1).

hodnocení

Dím, odpověď zcela vyčerpávající *uf*. Ani jsem netušil, že mám doma takovou vzácnost. Škoda že zrovna tenhle ibišek velmi špatně zakořeňuje, takže se množení moc nedaří:(.

Jéžiš, ten Ibišek je ale nádherný. Hned bych ho chtěla mít doma. Je to krása, mít na jednom kmínku dvě barvy květů! Podle toho, na co se ptáte, nemá smysl se zase ptát Vás, jak jste to dokázal, ale já Vám tu "kýťu", zdravě a tiše závidím ...:)

tofi*
hodnocení

0x

Dle meho je to to same jako u panasovanych listu - vetsina je "flekata" tedy bilo(zluto)/zelena. No ao bcas se stane, ze nejake listy vyrostou jen libe(zlute) a nektere zase "zplani" a vykvetou zelene.

kejki

Ano, ten mechanismus je obdobný.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]