Nejste přihlášen/a.
Na zahrade mame asi 10ti letou merunku - bohuzel nevim odrudu dostai jsme ji, uz naroubovanou z jedne moc odbre merunky, ale bohzel nikdo nevedel co to je za odrudu.
Prvni roky krasne rostla - sice nam asi 2x trochu omrzly kvety, ale ted posledni tri roky mela dost merunek. Loni nam "uschla" jedna vetev - ne¨prilis velka a tak jsem to moc neresili. Bohuzel ted nam po odvetu uschla dalsi a vcera jeste jedna. Takze ze 4 velkych vetmi nam zustala jen jedna. A ted resime co da...
1) mame tu merunku nechat je to preci jen mlady, ale dost silny strom a hodne obrazi z kmenu mame zkusit ji udelat novou korunku, ale v tomto pripade se bojim jeslti tedy tou houbou nejak napadena - tedy abychom zase par let nepestovali a opet nam neodesla.
2) nebo mame koupit novou a zde mam nekolik dotazu:
a) poradit nejakou dobrou odrudu - nejlepe trochu vic odolnou vuci temto nesvarum a hlavne do vyssich poloh 370 m.n.m., ale jsme na jiznim svahu takze teplo tu mame dost
b) muzeme ji dat na to same misto, nebot je nejak "infikovane" a bude lepsi kdyz ji zasadime jinan (no sice uz moc jnam nemame kam, ale kdyby to pomohlo nejak to vyresime)
Dekuji a rady.
Meruňka je ovocný strom,který vykazuje nejvíc problémů.Ovocnáři znají stoletou pravdu.Než zasadíš na své zahradě meruňku,podívej se okolo u sousedů,jak se daří meruňce u nich.Jsou skutečně místa,kde meruňka má úrodu jen jednou za 6 - 10 let.Většinou vždy zmrzne každý rok násada květů.Další z problémů je choroba,zvaná MRTVICE.Po zimě u stromu zaschne jedna nebo více větví.Nakonec ještě v poslední době se objevuje dokonce na meruňkách šarka.takže,než se rozhodneme,hodně přemýšlejme.Já se pokusím i dokonce naroubovat na pláně nějaké špendlíkové podnože meruňku,ale nechce se chytit,Tak se budu pokoušet dál.Už mám úspěch na této podnoži s renglotou.Zkouším nějaké nové jabloně na podnoži M9.Protože už byly v pořádku dvě jabloně,tak se těším,přesto že jsem prošvihl termín.
JABRAKA
Jsem jen teoreticka,mene odvazna k roubovani a podobne,takze mate muj obdiv.Ja jen co jsem kdysi cetla,ze podnoze,bud z merunkovych pecek,nebo nektere druhy Mirobalanu.slivonove podnoze nektere a ty se prave hodi do tezsich a vlhcich pud.Jinak s merunkami je opravdu potiz,vim jen,ze u nas by nesli stoprocentne.Snad prave narocnost pestovani merunek,nektere lidi tolik laka .Myslim obecne,nenarazim na tazatele.Bohuzel v tomto pripade nedokazi poradit tazateli,nema s merunkami nejmensi zkusenost,prave z duvodu,ze u nas se moc nepestuji.
No merunkam by se tu teoretickym elo darit. Ja jsme puvodne bydlela na druhem konci mesta a musim rici, ze tam to bylo bez sance - zkouseli jsme to nekolikrat a nikdy tam merunky nesli. Ted bydlim na druhem konci je to tu sice torchu vys, ale je to jizni svah takze opravdu v lete horko. No a sousedi tu merunky i broskve pestuji. My tu merunku tu mame asi 7 let a opravdu krasne rostla - je pravda, ze prvni roky nam omrzly kvety, ale ted posledni roky jsme meli uz docela peknou urodu (v ramci velikosti stromu Tak jsme se prave tesili, ze to letos bude jeste lepsi a ouha budeme radi za par merunek.
Na cem to roubovane bylo ani co to bylo za merunku netusim. Manzeluv tatinek mel na zahrade stary a opravdu obrovsky srom, ktery plodil vyborne merunky a mel i opravdu velkou urodu (no rozdavali je i po sousedech, nebot se to nedalo zpracovat) tak nam ji prave narouboval.
Ja take moc rada roubuji, ale zatim se spis ucim ale uz mam sve uspechy
ted se nam podarilo naroubovat na nasi hrusku dalsi odrudu - ta nase bohuzel nebyla samosprasna a kvuli rzi ted hrusne temer nikdo nepestuje. Letos uz nam kvetla i ta naroubovana, tak jsme zvedava jestli to pomuze. No a doma jsem zase naroubovala na ibisek jine barvy - takze ted mi kvete 4 barvami. No zaitm se tedy povedlo jen jednou, ze kvetlo vic barev najednou, ale i tak je to pekne
O te sarcen a merunkach jsme uz slysela - ale nastesti ut jsme nemeli -ac jsme se ji docela bala, nebot v blizkosti mame mez se svestek o ktere se nikdo nestara takze verim, ze sarku budou mit na 100%. Ja bych na zahradce rada mela i svestku, ale prave te sarky se bojim - tak porad hledam vhodnou odrudu
Dekuji - ja vim tuto diskuzi jsme cetla i vim o co se jedna. Me spis slo o to jeslti strom nechat nebo radsi zacit od zacatku a zda ta puda kde byl je "nakazena" tedy jestli novy nedat radsi jinak a ci existuje nejaka odruda, ktera na to tolik netrpi - kdyz totiz konecne dorostal velikosti, ze by mohla mit slusnou urodu merunek, tak temer cela zasla
Já to řeším tak že strom vykopu.Mezitím jich mám několik jiných a jinde.Sázíme totiž pecky a tak se stále obnovuje náš sad.Na to samé místo se podle zahradníků nemá nic dávat.Půda je vyčerpaná.Dělá nám to samé.V nejlepší úrodě strom uschne.Nedá se s tím nic dělat.
Tak mi bohuzel na zahradce nemuzeme mit vic stornu to by bylo idelani. Chceme mit totiz pestrou urodu (no hlavne pro deti, aby meli cele leto a podzim co pojidat) takze mame nekolik odrud jabloni, hrusen, ryngly, broskev, merunku a jeste chceme svestku a tresen. Takze hold merunka muze byt jen jedna.
Ja vim, ze by se na to same misto sazet nemela, zep uda je vycerpana, ale preci jen tam nebyla ta dlouho - tak jsme si rikala, ze to treba nevadi. Stejne vykopene velkou jamu a zeminu nahradime kvalitni z kompostu. Spis jsme se bala toho, aby tam nezustali nejake zarodky te choroby a ta nova merunka se nam hned nenakazila.
No kdytak na to misto dame jiny strom a merunku dame jinak.
No tak ji hodl ted nechame ted stejne nema cenu s ni neco delat a uvidime jeslti neco bude mit a na podzim koupime novou - sand vydrzi dele
Tak do knedliku nebo spis pro deti na mlsani snad bude (tedy pokud to jeste neopada)
No prave proto bych chtela nejakou dobrou odrudu tato byla vinikajici, ale nevime co to bylo. Tak hodl nejakou zkusim a uvidime
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.