Nejste přihlášen/a.
Za odpovedi predem dekuji.Mam od lonskeho roku vsazene Hortenzie,pouzivala jsem smes borove hrabanky,raseliny a trochu primes zahradni zeminy.Problem je zde,jak uz jsem jednou zminovala,ze mi na jare trosku oslehly mrazikem a musela je trochu zkratit.ne tedy vsechny ,nekte jsem ztihla zakryt textilii.Jsou nizoucke,nekolik listecku na kazde a ze spodu trochu obrazeji.vodou nesetri,hlidam,aby mely vlhko,kazdy de,nebo obden zalevam vodou z rybnicka.Hnojila jsem na jare specielnim hn.,na hortenzie a nasypala kolem Flortis,na modrani kvetu,pokud nejake vubec budou.Presto,se mi zda,ze zadny zazrak nedelaji,moc nerostou.Mozna ,ze jsem udelala chybu,ze jsem nezapravila prumyslove hnojivo pri vysadbe.ale jak ted premyslim,myslim,ze jsem do hloubky davala zetlely hnuj,uz nevi,nejspis ano.Co delam spatne,proc se nedari.Jinak jsou chranene budovou,z vychodu,jihu castecne a ze zapadni take tak,ze sv.zivym plotem,tak fakt nevim,co dal?Snad jen trpelivost?
Snad nebude můj příspěvek brán jak reklama na konkrétní výrobek, já jsem podle rad v nedělním Receptáři zakoupila Vitality komplex eshop-abex.webnode.cz/... a dopřála ho všem svým rostlinám pokojovým i venkovním, včetně hortenzie. Dle výrobce má zvýšit vitalitu, růst odolnost rostlin, zvlášť po zimě, kdy měly málo světla apod. Určitě kytkám neublížil a zdá se, že se jim daří. Tak ho taky zkuste, menší balení stojí asi 80Kč, ale vystačí navícekrát nebo pro velké množství rostlin.
Dobry den diky za rychle odpovedi,oboji je na zvazeni.napsala jsem v e-schopu,dotaz,zda neobsahuje pripravek vapnik,ale pisi skutecne,ze je pro vsechny kvetiny.Zni to slibne.Na druhou stranu musim reagovat jeste na druhy prispevek,ze cim vice se snad clovek s necim maze,tak je efekt opacny.Nekdy to tak skutecne byva.No,jeste to zkusim tzv.dle odborniku,ale pak zkusim i tim selskym rozumem.Pamatuji si,ze pred x lety jsem popadla,kytku,nekde ji pichla a ona sla,ale kdo vi,rikaji to i jini lidi a to se s tim tak nemazou jako ja.Pripustme,ze je vse nejak malo odolne.Je to vloni sazene,snad se daji dohromady,musi..,docela me to stalo hodne sil.jeste se chci zeptat remember,bude mi stacit maly pripravek na 15 Ks.?Diky
No naše hortenzie po zimě vždycky vypadá, jakoby nikdy neměla obrazit. Ale vždy obrazí, na jaře zkracujeme o půlku cca. Přihnojujeme kobylím trusem a musím se pochválit, pravidelně hortenzie nádherně kvete velikými bohatými květy a je opravdu už veliká, protože je letitá. Zvláště loni byla úplně nejkrásnější. Letos je to horší, zdá se, že zima byla přeci jen krutější. A máme ji na severní straně zahrady prakticky ničím nechráněnou. Ale nezdá se mi, že bychom ji sadili do rašeliny, chudina, musela se spokojit s normální zeminou akorát zkypřenou tím kobylím trusem. Ale moje rady nejsou od odborného zahradníka. Mně to připadá, že tu kytku patláte vším možným, já jsem někdy k rostlinám taková skoupější, co se tedy hnojiv, hlíny, zálivky a já nevím čeho všeho týká, ale někdy mám ten pocit, že jim to vyloženě svědčí... Tak nevím, čím to bude.
Jeste k Hortenziim.Zdalo se mi ,ze v bezne zemine kolikrat lidem rostou lepe,nez jak jsem jim vytvorila smes z borovou hrabankou a raselinou.mozna,ze jsem nasla vysvetleni a musim dat zapravdu,odpovidajicim,ze cim vice se snecim patlate,tak vysledek opacny.Nasla jsem dnes nahodne-Hortenzie ruzove a cervene sazime do smesy-kompost,jil,morovka,pisek v pomeru-4:3:2:1-Hortenzie modre-Morovka,kompost,jil,pisek-3:2:1,5:0,5-hortenzie latnate-kompost,raselina,pisek-5:2:1-co ostatni na to,zajima me jestli to tak je a nevim co je mysleno slovem-Morovka.A take s tim vapnikem mi to neni jaśne,vzdyt v kompostu a v jilu byt muze.
Tak v okolních zahradách u nás lidé pěstují hortenzie, a mají je pěkné. Proto se domnívám se, že hortenzie potřebuje normální zahradní a výživnou zeminu a že ta lesní hrabanka je pro hortenzii výživově chudá, slabá, a proto nevyhovující. Z lesní hrabanky hortenzie nemá z čeho žít.
Proto: PŘIHNOJTE hortenzii KOLEM DOKOLA "mastným" výživným KOMPOSTEM; ten zapravte do takové rýhy po obvodu keře asi do hloubky 10 až 12 cm, a pak zalévejte. Výživa z kompostu se ke kořenům hortenzie vodou dostane, a měla by podpořit její růst.
Bude to tak,presto,ze jsem hrabanku smichala s normalni ornici trochou hnoje a na jare hnojila tekutym na Hortenzie,je to malo,misty jsou svetle listy.Jinak jakztakz rostou s to od spodu,jak na jare zmrzly jako vse.Kompost ted k dispozici nemam,ale mam krasne zetlely hnuj,tak me napadlo,ho vymacet a tim zalit?
doplněno 29.05.11 14:35:ted jsem se docetla,ze Morovka je velmi chuda,kysela,zahradni zemina.
My máme Hortensii na jižní straně,od deseti do západu na ni pere sluníčko.Nedostává žádnou výživu,krom sem tam napadaného listí.Někdy ji zalejem.Je krásně zelená,očividně jí nic neschází,na podzim květy samy zmodrají a kvete až do zámrazu.Prakticky se o ni nestaráme.Myslím že důvod vašeho trápení je "přílišná starost".
Jsem teoreticka co se tyce hortenzii,nabiram teprve zkusenosti,jelikoz moji predkove zde tuto rostlinu nepestovali zrejme kvuli drsnym podminkam.vim z knih,ze slunicko nemusi vadit a vzhledem k tomu,ze mate normalni zeminu,tak ani nevyschne ,coz by ji nesvedcilo.Myslim si,ze by j´katźdy mel pri pestovani cehokoliv pouzivat cit.Ja to mam tak,ze nejdriv posloucham odborne rady a stejne nakonec zjistuji,ze kdybych se nekdy ridila svym citem,dopadlo by to lepe.Nebyva topokazde ale stava se to casto.vite ja to ani neberu jako trapeni,ale dost tim ziji a to mi dela dobre,dava energii.Jeste se chci zeptat,co ze zmodr az na podzim?danate nekdy trochu raseliny,nebo tam mate prirodne kyselejsi zem?Jinak by nebyla modra.Nemam nic proti ruzovym,jsou take krasne,ale me se hodi k vysadbe modreLetos s kvety nepocitam vubec,kdyz roste od spodu a zbytek zmrzlo.jsou to male lonske sazenice.
Když jsem měla hortenzii, obcházela jsem ji na podzim s nůžkama a uvažovala, co ufiknout a co ne. A sousedi na mě volali, ať toho nechám, že hortenzie kvete na dvoutetém dřevě. A pokvete tam, co zrovna chci ustřihnout. Takže se zkracováním a ostříháváním opatrně. Kvete na dvouledém dřevě!
To je pravda,odstranuji se jen odkvetle casti,pristim rokem.Naopak latnate se strihaji kazdy rok nad pupenem,kvetou na letosnim dreve.Ty tady mam a jim se dari.Tak to pujdu jeste pohnojit,mam toho sice uz dnes dost z vyplejvani brambor,ale..at rostou.
I JÁ MILUJI HORTENZIE A TAK JSEM KOUPILA 3KUSY,BÍLOU,RŮŽOVOU A FIALOVOU-ZASADILA,PŘISYPALA ZEMINU NA AZALKY A ČEKALA.ČEKALA JSEM PRVNÍ ROK A NIC!ANI JEDNA NEKVETLA.ČEKALA JSEM DRUHÝ ROK A NIC!ZASE NEKVETLA!ČEKALA JSEM TŘETÍ ROK A ZASE NIC!TAK JSEM V OBI KOUPILA VELKÉ KVĚTINÁČE,ZASADILA KAŽDOU DO JEDNOHO KVĚTINÁČE A NA ZIMU SCHOVALA DO GARÁŽE.ASI JEDNOU ZA MĚSÍC PROLILA VODOU,ABY NEUSCHLY.NA JAŘE OPATRNĚ VYNESLA NA TERASU A POHNOJILA HNOJIVEM NA HORTENZIE-A STAL SE ZÁZRAK!HORTENZIE JSOU NÁDHERNÉ,VELKÉ LESKLÉ LISTY A KAŽDÁ OBALENÁ .DOHROMADY MĚLY LONI 17KVĚTŮ.KDYŽ PRŠELO VYNESLA JSEM JE NA DEŠT OPRŠET.NA PODZIM,KDYŽ OPADALO LISTÍ JSEM JE ZASE SCHOVALA DO GARÁŽE.A LETOS NA JAŘE OPĚT VYNESLA NA VZDUCH NA ZAHRADU,A OPĚT TO VYPADÁ SLIBNĚ.ZROVNA DNESKA RÁNO U MĚ BYLA KAMARÁDKA A PŘI POHLEDU NA NĚ ,MI ŘEKLA-PROSIMTĚ,CO S NIMA DĚLÁŠ,ŽE JSOU TAKOVÝ NÁDHERNÝ-JÁ VÍM,JE TO TROCHA PRÁCE NAVÍC,ALE TA NÁDHERA ZA TO STOJÍ.OPRAVDU KVETOU NA DVOULETÉM DŘEVĚ,NA ZÁHONĚ POMRZNOU A ROSTLINA ZAČÍNÁ NASAZOVAT NANOVO,ALE ZASE PŘIJDE ZIMA A TO CO BY MĚLO KVÉCT JE POMRZLÝ A POŘÁD DOKOLA.VYZKOUŠEJTE,TAK JAKO JÁ.
clariso,je to take moznost,ja jeśem potrebovala ośadit vetsi zahon v polostinu,kde mame oblozene sedou bridlici cast domu a nic jineho se mi tam tak nelibilo.Je toho vetsi mnozstvi podel chodniku.uvidim,snad to nejak pujde.Onni ted narustaji pekne,ale mraz na jare jim dal na frak.Ja jsem jednou takhle schranovala Hortenzii celou zimu v studene mistnosti ,prezila a na terase mi koncem kvetna zmrzla total.u nas jsme v nejake mrazive kotline o kousek dal uz maji lide jinak.Jeste se zeptam,co az hodne vzrostou,budete muset dat asihodne velke nadoby,ze?Resit se to da,timto zpusobem.
DOBRÝ VEČER-AŽ NAROSTOU TAK TO BUDU ŘEŠIT,ALE NEŽ SE TAK STANE,TAK MI 3-5LET BUDOU DĚLAT RADOST TÍMTO ZPŮSOBEM.A CO ZKUSIT HORTENZIE LATNATÉ?TAKY KVETOU A NEJSOU TOLIKA NÁROČNÉ.JSOU V RŮZNÝCH BARVÁCH-TAK BY TO MOŽNÁ BYLO PRO VÁS TO PRAVÉ.TU MÁM TAKY V ZÁHONĚ A KVETE PRAVIDELNĚ,JE OPRAVDU NENÁROČNÁ.MÁ RÁDA PROSTOR,PROTOŽE NAROSTE ,TAK TO PŘESNĚ POTŘEBUJETE-MÍSTA MÁTE DOST.HEZKÝ VEČER-CLARISA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.