Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mech v dlažbě vs sůl

Od: zwan odpovědí: 8 změna:

máte zkušenosti s použitím klasické soli při odstraňování mechu na kamenných zídkách, terasách, dlažbě?

díky!

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krkovicka*
hodnocení

0x
Na dlažbu použiváme vysokotlakový čistič,ale taky záleží jakou dlažbu aby s mechem nešly i kameny.Jinak modrou skalici a taky funguje,nijak to chodník nepoškodilo.Na kamenech už je to problém,tam je speciální postup,chemhe a ošetření kamene.To už poradí jiní.
asi nejaky mednaty pripravek, napr. Cupricol? +precist si navod, na co je urceny, jeste v prodejne...

hodnocení

0x
sul tvori s vodou kyselinu solnou, a ve zdi byva nejake to vapno. Zed se asi casem zacne rozpadavat.
limetka*

Spynfo - kyselina solná neboli HCl neboli chlorovodíková nevzniká rozhodně rozpuštěním kuchyňské soli neboli NaCl ve vodě, tím vznikne pouze roztok NaCl. Ale ani to rozhodně ničemu zděnému nebude dělat dobře, v tom máte pravdu.

lm®

Ahoj

Připojím se k otázce.Taky mně "zlobí" mech a sice v zámkové dlažbě na dvorku.Sůl samozřejmě na ni dát nemůžu,rozežrala by mi ji.Ale s modrou skalicí zkušenost nemám*nevi*.Poraďte prosím: uškodí modrá skalice dlažbě?A co rostlinám?Přece jenom se asi nezabrání tomu,aby se splach z chodníků nedostal do záhonků.Nerada bych se kromě mechu "zbavila" i léta pěstovaných rostlin*uspech*.Dík Lenka

limetka*

Pokud vím, tak modrá skalice - to je v podstatě běžný fungicid, stříká se s tím třeba vinohrad, tak by rostlinám uškodit neměla (ale možná záleží na koncentraci). Jestli dlažbě, to nevím. A ani nevím, jestli zahubí ten mech. *nevi*

Ano,pripojuji se k nazoru,Limetky.

doplněno 29.04.11 14:12:

Jeste,chci zminit,ze se skoalice doporucuje sypat do srdecek pampelisek ,pro jeji likvidaci,ale nezkousela jsem to.mam osvedcenejsi zpusob ,coz neni predmetem dotazu,ale neodpustim si.zjistila jsem,ze tam kde jsme meli ovce na vypaseni,tak nenajdete ani jednu pampelisku,opravdu.Kousek dal za vybehem se pasou sousedovy kravy a je pampelisek plno,pritom je to jedna louka,takto rozdelena.

doplněno 29.04.11 15:54:

oprava -skalice

nadne
hodnocení

0x

V drogerii si kupte MECHOSTOP. Ten je přímo k ničení mechu určený. Kromě toho můžete mech posypat ( přiměřeně)nehašeným vápnem. Při prvním dešti se vápno vyhasí, mech spálí a zvýší pH půdy. Protože mech nemá rád zásaditou půdu, tak tam už neporoste.

Na druhou stranu je zase pravdou, že mech v dlažbě a na kamených zítkách vypadá pěkně, přirozeně, a boty se na mechu nezamažou. Na obnažené půdě bez mechu může člověk za vlhka uklouznout a určitě si boty od hlíny zamaže.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]