Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak pěstovat skalničky ze semen.

Od: lidus* odpovědí: 9 změna:

Dnes jsem koupila semínka různých skalniček a na sáčku je napsané "vyséváme při 15-20 C " obrázek je jako že ven na záhon ovšem pak je věta " sázíme v říjnu". Tak prosím o radu zda mám vyset do truhlíku nebo rovnou na skalku. Semínka stála 30 kč a má z toho být 50 různých rostlin, cena nic moc a tak když to nevýjde nevadí. Děkuji za radu.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Nejlépe je používat pro výsadbu uzavřené výsevní pařeniště do něj vkládáme kelímky,s výsadbami a to pro každý druk přiměřené půdní složení a podmínky podle literatury.

JABRAKA

lidus*
hodnocení

Děkuji ale ten sáček ze semínky je různé rostlinky a má krásný obrázek, víc informací na něm není. Pro jistotu jsem na výstavě skalniček zakoupila lomikámen a hvozdík ale stálo to podstatně víc jako ta semínka. Já to zkusím vyset do pařeniště a uvidím co z toho bude.

sebod*
hodnocení

2x

Lidus. Vysej te´d do truhlíku. Výsev opravdu řidký. Dej pozor na jednu věc. Když roztrhneš sáček se semínky, tak mají různou velikost. Většina lidí trochu semen odsype a zaseje. Ale na vrchu jsou ta větší semínka (každý druh skalniček má jinou velikost semen.Takže se stane, že na dně sáčku Ti zůstanou ta nejmenší) . Jestli nebudeš vysévat všechno, tak celý obsah sáčku vysyp na papír a opatrně odděl část semen, aby byly zastoupeny všechny velikosti.

Zeminu pro výsev vol hodně lehkou - dost písku. Nebo použij výsevní substrát a pak při přesazování dej zeminu s větším podílem písku. Přiměřeně rosit - jsou to skalničky, proto nesnáší moc vlhko. No a až semena vyklíčí a začnou mít první listy, tak Tě čeká pěkná piplačka. Budeš muset v tom mumraji hledat rostlinky se stejnými listy a ty zasadit do jednoho malého květináče.

Hodně trpělivosti *slunce*:)

lidus*
hodnocení

sebod dík, můj muž se mé šetrnosti směje ještě teď. Já chci vidět a on také jak to budu rozsazovat na vozíku, když pleju skalku tak se v ní válím. No každopádně jestli mi to vyroste a druhý rok i vykvete, dám vědět.

sebod*

Lidus. právě proto, že jsi na vozíku, tak budeš vysévat do truhlíků. A až rostlinky vzejdou, tak si dáš truhlík někde venku na stůl, k ruce si vezmeš bedýnku se zeminou , vedle květináče a budeš moct přesazovat a přesazovat *uf*.

cituska*
hodnocení

2x

Vypěstovat skalničky ze semene není jednoduché.Viz článek.

Výstavy a akce

Zajímavé rostliny

Pro
začátečníky

Skalky pro inspiraci

Bude Vás zajímat...

Ze světa hor

Adresy pěstitelů

Informace o klubech

Vysévání skalniček

Mnozí z vás, kteří jste propadli kouzlu skalniček, kupujete každoročně u pěstitelů a na výstavách rostliny, což je zvláště na začátku, při zakládání sbírky a skalky nezbytné. Časem však přijdete na to, že mnohé ze skalniček byste si mohli vypěstovat sami. Zvláště, když každoroční nákup vám udělá díru do rozpočtu.Zkuste si začít množit některé druhy sami. Umíte si představit tu radost, když vám houfně vzejde porost protěží, pochybků nebo třeba hořců?
Semena lze získat nejlépe od zkušenějších pěstitelů darem či koupí (viz nabídka v Adresáři pěstitelů), dále je lze získat ve výměnách semen v klubech skalničkářů, a to i zahraničních (v Česku výměnu i prodej dělá pražský a brněnský Klub skalničkářů (viz Adresy klubů). Ideální je vlastní sběr z vlastních rostlin. Pak víte, co sázíte. Jinak je to trochu jako lotynka.
Nejvhodnější doba k výsevům většiny druhů je leden až únor. Vysokohorské druhy je lepší vysévat v listopadu až prosinci. Potřebují periodu zmrzání a rozmrzání, jako je tomu v přírodě. Některým druhům vyhovuje výsev ihned po uzrání semen (rod Primula, Adonis, Pulsatilla, Ranunculus, většina cibulovin a podobně). Mají krátkou dobu klíčivosti a v lednu bývají už neklíčivá.

Není nic krásnějšího ve skalce, než jedna velká spára mezi kameny, osázená jediným druhem rostliny, vypěstované vlastnoručně. Pokud rostliny kupujete, málokdy si jich koupíte více, obvykle jednu či dvě. Mezi skalničkáři se říká: jedna rostlina - žádná rostlina. To znamená, že máte-li jednu malou či mladou chudinku, která se ve skalce "bojí" a ještě nevíte jak ji přesně pěstovat, tak vás časem třeba i opustí. Z vlastního množení jich můžete mít třeba desítky či stovky a tak nějaká uhynulá rostlinka vás tak nebolí a lze s nimi experimentovat.

Většina běžných horských, stepních a lučních rostlin, které pěstujeme na skalkách, vyžaduje stejné podmínky ke klíčení. Proto se vyplatí udělat si univerzální substrát - výsevní směs, a tu jen podle druhu případně upravovat. Směs si míchejte z polosuchých materiálů, aby se vám lépe míchala a nelepila na lopatku. Recept je jednoduchý:

lidus*
hodnocení

Děkuji všem rádcům, zkusím to a buď to výjde nebo ne. Zítra jdu pro jistotu na prodejní výstavu skalniček.

cituska*

;)Liduš to más nejlepší,nebo Ti nabídla něco za své skalky,už mám i namnožené.Tak hodně zdaru ituska

lidus*
hodnocení

Děvčata musím napsat, že výstava ve Čtyřlístku je úžasná a koupila jsem kde co. Myslím, že na ta semínka se vyprdnu, kvetlo by to prý až třetím rokem a to mě odrazuje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]