Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

SPĚCHÁ - orchidej - uhnívá?

Od: sarka136* odpovědí: 5 změna:

Orchideji Phalaenopsis opadávají květy, má poměrně měkké listy a zdá se, že začínají uhnívat. Ještě jsou ale v dobrém stavu a myslím, že se ještě dají zachránit. Poraďte, co mám dělat? rostlinu jsem nedávno hnojila-zalévala a pravidelně ji postřikuji rozprašovačem s vodou... Kdybych ji moc zalévala, tak bude přeci usychat, protože kořeny nebudou moci přijímat vodu-budou jí mít hodně... Jednou jsem jí zalévala a ihned se vzchopila, ale jen na chvíli... po druhém zalití se už ale nevzchopila a upadávají jí dokonce květy- poměrně dost

A druhé orchideji uhnil dokonce téměř celý list. Mám ho ustřihnout - pokud ano, kde? úplně celý až od srdíčka?, nebo nechat doschnout? Ten list je velký a je ho škoda. Nebo ho mohu ještě zachránit?

Moc Děkuji!

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Málo informací! V čem vlastně máte orchideje zasazeny? V jakém prostředí a na jakém stanovišti jsou rostliny umístěny? Co si představit pod pojmem zalévání a hnojení? Tam všude je možno hledat příčinu...

sarka136*
hodnocení

orchidej je zasazená v kůře v průhledném květináči, v pokoji u balkonových dveří na zemi na JZ straně. V podmisce má keramzit. Zalévání - ponořuji rostlinu do vody s krystalonem cca na 1 hodinu, nechám okapat a vložím zpět na vlhký keramzit. Keramzit udržuji stále vlhký. Postřikuji asi 4x do týdne vodou - někdy opět s trochou krystalonu.

lp*

Není té vody nějak moc? Já 1x za 14 dní ponořím květináč do vody asi na 15 min., pak nechám vytéct a postavím na misku. Vy máčíte dost dlouho a pak ještě na keramzit s vodou a navíc ješte postřikujete. Myslím si, že je to přehnané a začínají Vám uhnívat.

lp*

A nenatekla voda do středu rostliny? Pokud se to stane, musíte ji vysušit, třeba papírovým kapesníčkem. Přestala bych dělat postřiky. A hnojit by se mělo jen 1x za měsíc.

sarka136*
hodnocení

oká =) a myslíte, že ten hnijící list (více jak z poloviny) ještě zachráním?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]